Förhindra förkylningar: Sex användbara tips

Snabba förändringar i vädret är ofta ansvariga för förkylningar hos föräldrar och barn. I den här artikeln lär du dig vad du behöver veta om att förhindra förkylningar.
Förhindra förkylningar: Sex användbara tips

Senaste uppdateringen: 18 mars, 2019

Förändringar i vädret kan leda till att virus och bakterier sprids, varav några är ganska lätta att smittas av. Av den anledningen är det en bra idé att ta ett steg tillbaka och vidta försiktighetsåtgärder för att förhindra förkylningar.

Att förhindra förkylningar är möjligt om du använder rätt recept och naturläkemedel, och följ några användbara tips.

Människokroppen är mottaglig för sjukdomar som sprids i miljön de vistas i. Barn är ofta extra utsatta för förkylning, eftersom det här viruset ofta finns på skolor och förskolor.

God näring är nyckeln till att upprätthålla en hälsosam kropp. Att äta mat som innehåller C-vitaminer kommer att bidra till ett starkt immunförsvar.

Som ett resultat är det användbart för att förhindra förkylningar, liksom andra sjukdomar. Att äta C-vitamin minst tre gånger om dagen är synonymt med välbefinnande.

Förhindra förkylningar: Vad du behöver veta

Förkylningar smittar huvudsakligen genom direktkontakt. Av denna anledning är det väldigt svårt att skydda sig helt från att smittas av en.

Vi kan dock anta några enkla vanor för att undvika att bli offer för detta virus. Dessa inkluderar:

Tvätta händerna – a och o för att förhindra förkylningar

Denna vana kan minska sannolikheten att få en förkylning med 60 procent, eftersom viruset smittar via kontakt. Vi rekommenderar att du tvättar dina händer ofta med tvål och vatten.

För större säkerhet är det en bra idé att ta med sig antibakteriell gel, vilket hjälper till att eliminera alla mikrober som du kan ta upp genom kontakt med människor och föremål när du inte har tillgång till rinnande vatten.

handtvätt: händer med tvållödder nära vattenstråle

Se till att ditt barn alltid har antibakteriell gel i hans eller hennes ryggsäck. Från en tidig ålder kan du införa vanan att använda en liten mängd för att tvätta händerna ofta, särskilt efter att ha lekt utomhus eller utövat en sport.

Drick mycket vätska

De flesta förkylningar påverkar halsen först. I själva verket är obehag, sveda eller irritation i halsen ett symptom som signalerar uppkomsten av en förkylning.

Detta följs av feber, nästäppa och huvudvärk. Därför är det viktigt att dricka mycket vätska för att skydda slemhinnorna och stämbanden från smittämnena.

Undvik slutna utrymmen med folkmassor

Ofta är slutna utrymmen som sjukhus, bussar och flygplatser fyllda med människor som bär på virus. Försök så mycket som möjligt att undvika att vistas i dessa utrymmen, särskilt när det är mycket kallt eller regnigt.

Rök inte

Det är viktigt att undvika att röka cigaretter eller tobak. Särskilt när det är risk att du blir smittad av en förkylning . Rökare är mer benägna att bli smittade av detta virus, eftersom deras andningsvägar ständigt blir utsatta för skadliga ämnen.

Att konsumera mat som innehåller C-vitamin kommer att bidra till att upprätthålla ett starkt immunförsvar. Som ett resultat är det användbart för att förhindra förkylningar, liksom andra sjukdomar.

Ät en hälsosam kost – den kanske enklaste åtgärden för att förhindra förkylningar

Korrekt näring kan bidra till att stärka ditt försvar. Frukt och grönsaker som är rika på vitaminer – särskilt C-vitamin – och mineraler som aktiverar immunsystemet är avgörande för att skydda kroppen mot yttre attacker. Därför är det viktigt att upprätthålla en hälsosam kost.

Skydda dig mot kallt väder

När du går utomhus bör du ha på dig varma kläder, och gärna en halsduk för att värma området runt halsen och nacken. Detta gäller speciellt på regniga eller särskilt kalla dagar. Förändringar i temperatur på hösten och vintern ger ofta upphov till starka vindar och mycket nederbörd.

pojke klädd för kallare höstväder

Som du kan se är det inte svårt att förebygga förkylningar, även om effektiviteten av dessa åtgärder inte är garanterad. Om du får en förkylning trots att du har vidtagit alla de ovan nämnda försiktighetsåtgärderna, är det bästa du kan göra att vila dig i ett lugnt och tyst rum.

Med rätt vila kan mediciner du tar verka mer effektivt. På så sätt kan du ta dig an din förkylning med beslutsamhet.

Slutligen, se till att använda dig av naturliga läkemedel som hett örtte och andra infusioner. Förutom de populära medicinska produkterna som är utformade för att bekämpa förkylningar, kommer även dessa att hjälpa till att bekämpa viruset och lindra dess symptom.

Om det bara är en vanlig förkylning som passerar utan komplikationer, kan du följa ovanstående råd. Om du uppvisar andra, onormala symptom är det dock bäst att ta dig till en läkare och naturligtvis undvika självmedicinering.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Giesbrecht, G. (2001). Exercise in a cold environment. Deutsche Zeitschrift Fur Sportmedizin.
  • Van Straten, M., & Josling, P. (2002). Preventing the common cold with a vitamin C supplement: A double-blind, placebo-controlled survey. Advances in Therapy. https://doi.org/10.1007/BF02850271
  • Hemilä, H., & Chalker, E. (2013). Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD000980.pub4

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.