Ditt barns första feber

Ditt barns första feber

Senaste uppdateringen: 21 juni, 2018

Det finns inget mer oroväckande än när ens barn får sin första feber. Över 41 grader kan febern vara besvärlig att få ner, och det slutar med att man inte tänka på något annat.

När det händer är det viktigt att söka läkarhjälp. Det är också viktigt att få emotionellt stöd för att kunna svara effektivt på situationen och förhindra katastrofala resultat.

Flicka med nalle

Ångesten man känner vid ett barns första feber är oundviklig

Det är naturligt och helt förståeligt att en förälder blir emotionellt och fysiskt spänd i stressiga situationer. Utan att veta varför och hur söker vi hjälp från medicinska förklaringar för att sänka den lilles feber.

Både äldre barn och bebisar börjar ofta visa symptom på feber genom konstiga beteenden. Deras små ögon kan börja bli röda och se utmattade ut, och det kan hjälpa oss att misstänka att något är fel.

Det är viktigt att vara medveten om symptomen eftersom en bebis inte kan prata eller säga hur den känner sig. Även ett sjukt barn som är lite äldre och har feber kanske inte kan säga så mycket mer än att det inte mår bra.

Det är därför väldigt viktigt att du uppmärksammar tecknen på feber. Härunder finns några riktlinjer för hur du kan hantera ditt barns feber.

Bebis med termometer.

Vad du bör göra vid ditt barns första feber

Först av allt ska du tänka på att något inte står rätt till i deras små kroppar när de har hög feber eller en något högre temperatur än vanligt.

Tänk inte alltför mycket på om febern är hög eller låg, för det finns infektioner som bronkiolit som uppstår vid lägre temperaturer, medan halsfluss uppstår vid högre.

Mammor har ett sjätte sinne som hjälper dem att se att något är på tok. Du vet själv bäst om barnet är argt eller mer utmattat eller apatiskt än vanligt. Det är också viktigt att du mäter barnets temperatur med en fungerande termometer.

Hur vet man då om ett barn har feber baserat på temperaturen? Pediatriker har etablerat några allmänna riktlinjer för att klassificera feber baserat på temperaturen i armhålan:

  • Upp till 37,5 C är en låg feber. I princip är det inte ett problem om barnet är över tre månader gammalt.
  • Mellan 38 C till 39 C klassificeras som måttlig feber. Konsultera en pediatriker för att hitta orsaken till febern och behandla den.
  • Högre än 39 C är för det mesta känt som hög feber och kräver direkt medicinsk uppsyn.

Om du bestämmer dig för att ta barnets temperatur oralt eller rektalt, tänk på att temperaturen där är högre än i armhålan.

Om du använder en IR-termometer (infraröd termometer) måste du följa tillverkarens instruktioner noga. Om du använder traditionella termometrar kommer temperaturkonversionen i enlighet med området att vara följande:

Rektal temperatur 0,5C > Oral temperatur 0,5 > Temperatur i armhålan

Termometer och bebis.

Feber hos bebisar under 3 månader

För nyfödda och bebisar under 3 månader måste febern handlas på ett annat sätt.

Du måste tänka på barnets kläder, vaccinationer och om det har varit i någons armar. Det beror på att bebisar i den åldern fortfarande inte reglerar sin egen temperatur ordentligt.

Om bebisens temperatur inte går ner under 37,5 C grader efter att du har normaliserat situationen ska du uppsöka en läkare. De kommer utröna orsaken till febern och behandla ifall nödvändigt.

Efter tre månaders ålder börjar barn utveckla sitt eget immunförsvar och de kan därför utvärderas i enlighet med de marginaler som vi diskuterade ovan.

Termometer och sovande bebis.

Vad kan man göra för att sänka febern?

Om temperaturen inte är så värst hög (37,5 C) kan du börja med att ta av några kläder. Du kan även ge barnet vatten och erbjuda det mat.

Krama det inte och bär det inte så mycket just då. Det hjälper barnet att reglera sin egen kroppstemperatur.

Om febern ligger på 38 C kan du ge det ett bad med varmt vatten som är två grader lägre än kroppstemperaturen. Om det inte är möjligt, blöt bara barnets nacke, bröst och skrev med en svamp med varmt vatten.

Du kan även ge barnet ett febernedsättande medel som pediatriker rekommenderar för just feber. När du ger medicin måste du alltid respektera din pediatrikers råd.

Om ditt barns första feber fortsätter trots dessa åtgärder ska du konsultera din läkare direkt.

Under ett barns första år i livet kommer det att ha en hel del feber. Det är därför viktigt att du vänjer dig vid det och att du vet hur du ska hantera det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • de Liria, R; Méndez Hernández, M. Fiebre sin foco. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de la AEP: Infectología pediátrica. 37- 45. [Documento en línea].
  • Gómez Ayala A-E. La fiebre en la edad pediátrica. Pautas de actuación. Offarm. 2008;27(1):53-57.
  • González Requejo Á, Saavedra Lozano J. Niño febril: fiebre sin foco, fiebre prolongada, fiebre en el niño viajero. Tratamiento antitérmico. En: AEPap ed. Curso de Actualización Pediatría 2008. Madrid: Exlibris Ediciones; 2008. p. 347-59.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.