Hälsosam mat för barn - här är de bästa alternativen

Hälsosam mat för barn - här är de bästa alternativen

Senaste uppdateringen: 25 november, 2018

Dina barns hälsa är jätteviktig så du måste se till att de äter den bästa sortens råvaror. Att välja sund mat för barn innebär att anamma kostvanor med rätt antal kalorier, näringsämnen och vitaminer. Det är helt grundläggande för deras utveckling.

Det är viktigt att inkludera hälsosam mat för barn i er kost dagligen. Det hjälper dem att skapa hälsosamma matvanor för resten av livet. Om dina barn lär sig att äta hälsosamt vid en tidig ålder, kommer de att bli friskare som vuxna. 

Med tanke på detta, kommer här en lista på hälsosam mat för barn som hjälper dig på traven för att förbättra dina barns kostvanor.

Bra och hälsosam mat för barn

Avokado

Avokado tillför många olika hälsofördelar för barn. De är rika på enkelomättade fetter, även kända som “bra fetter” eftersom de hjälper till att reducera skadligt kolesterol. Avokado hjälper också till att stabilisera blodsockernivån. De är rika på E-vitamin och D-vitaminer.

Spädbarn kan börja äta avokado ifrån sex månaders ålder.

Blåbär

Blåbär är ett annat bra exempel på hälsosam mat för barn. Dessa bär är en riktigt effektiv energikälla och barn kan lätt smälta dem i form av juicer och kompott ifrån runt åtta månaders ålder.

Blåbär är rika på fibrer, flavonoider och kalium, och har en antioxidativ effekt. De hjälper oss dessutom att förebygga urinvägsinfektioner.

Havregryn

Det här är något av det bästa ett barn kan äta. Havregryn kan tillagas på en mängd olika sätt och är väldigt nyttigt. Utöver att vara rika på fibrer, innehåller de kolhydrater, protein, vitaminer och mineraler. 

Dietister rekommenderar att barn börjar äta havregryn och havregrynsgröt ifrån ett års ålder.

Lax

Denna fisk är rik på nyttiga fetter (inklusive omega-3). Den hjälper till att reducera kolesterol och säkerställa ett balanserat blodtryck. Lax är också bra för ditt barns hjärna och nervsystem.

Bästa maten för småbarn

Andra basvaror för en hälsosam kost

Spenat

Även om det kan vara svårt att få barn att äta spenat, är det idealiskt att lyckas vänja dem vid smaken av denna hälsosamma grönsak redan från en tidig ålder.

Spenat innehåller fibrer, B-vitamin, järn samt A- och C-vitamin. Den stärker benstommen, hjälper hjärnans utveckling och när växande muskler.  Den är också bra för hyn och förebygger ögonsjukdomar.

Sötpotatis

Det är viktigt att koka sötpotatis ordentligt, annars kan de vara svåra att smälta. De är en naturlig källa för kalium, och innehåller rikligt med A-vitamin och antioxidanter.

Yoghurt

Yoghurt är en viktig källa för kalcium, vilket hjälper benväxten hos barn. Den innehåller också proteiner och mjölksyra, såväl som nyttiga bakterier för en hälsosam tarmflora.

Den nyttigaste maten för barn

Är choklad skadligt för barn?

Det kan naturligtvis vara jättesvårt att hålla barn borta ifrån godis och choklad. Barn har ett naturligt sötsug som kan vara svårt att hålla under kontroll.

Även om det är okänt för många, har choklad faktiskt ett antal fördelar för barn, och kan därför inkluderas i en hälsosam kost. För att nämna några:

  1. Choklad innehåller kolhydrater, fibrer, fosfor, magnesium och vitaminerna B2 och B12.
  2. Kakao är ett stimulerande medel, som håller barn vakna och alerta. Den kan hjälpa dem att vara mer uppmärksamma i skolan.
  3. Den har ett högt energivärde, och stärker muskler och ben.
  4. Den har antioxidanter. Det betyder att den bidrar till att skydda barn mot hjärtkärlsjukdomar senare i livet.
  5. Choklad har visat sig leda till ökad produktion av serotonin, vilket förhöjer vårt humör och bidrar till att motverka stress.

Barn bör få lära sig hur man tänker, inte vad de ska tänka.

-Margaret Mead-

Studier visar att choklad inte är fettbildande

Nya undersökningar utförda av forskare vid Granadauniversitetet (UGR), visar att personer som äter större mängder choklad uppvisar lägre nivåer av kroppsfett.

Undersökningen gjordes på ett urval av 1458 tonåringar i åldern 12 till 17 år, som ombads skriva ner allt de åt under en 24-timmarsperiod. Med denna information kunde forskarna fastställa att deltagarna som åt mer choklad hade en lägre mängd kroppsfett. 

Resultatet var oberoende av fysisk aktivitet, kön, ålder, total kalorikonsumtion och intag av mättade fetter, frukt, grönsaker, te och kaffe.

I våra lyckligaste barndomsminnen var våra föräldrar också lyckliga.

-Robert Brault-

Att hitta den rätta balansen i våra barns kost är svårt, men jätteviktigt. Trots allt; en näringsrik kost nu kommer att hjälpa dem att bli hälsosamma vuxna i framtiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Taylor, Jennifer & Evers, Susan & Mckenna, Mary. (2005). Determinants of healthy eating in children and youth. Canadian journal of public health. Revue canadienne de santé publique. 96 Suppl 3. S20-6, S22.
  • Improving child nutrition: the achievable imperative for global progress. UNICEF. 2013. [Online].

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.