Tricks för att sänka feber på spädbarn

I den här artikeln hittar du användbara tips som hjälper till att lindra eller sänka feber på spädbarn hemma. Undvik alltid självmedicinering innan du har konsulterat din doktor.
Tricks för att sänka feber på spädbarn

Senaste uppdateringen: 17 mars, 2019

Det är naturligt för mammor och pappor att oroa sig om deras barns kroppstemperatur förändras. Men det kommer inte att vara länge. När du lär dig vad du kan göra hemma för att sänka feber på spädbarn, kommer du att känna dig mycket tryggare och mer självsäker.

Från och med födseln kämpar barnen för att anpassa sig till temperaturen i sin nya miljö. Det är en något abrupt förändring för dem. Därför måste du försöka hålla temperaturen liknande vad de upplevde i livmodern.

Normal temperatur för spädbarn

Barn föds med en rektaltemperatur på cirka 36,1 – 37,7 ºC. I detta avseende är temperaturen i armhålan lägre än i ljumsken, vilken i sin tur är lägre än den i ändtarmen.

Barnen förlorar värme genom andning, muskulär aktivitet och när de svettas genom huden.

När barnens temperatur stiger för första gången, ska du inte oroa dig. Det betyder inte nödvändigtvis att de har en infektionssjukdom, virus, bakterier eller annat problem.

I vissa fall kan denna ökning bero på att de har på sig för mycket kläder. Men det kan dock också vara början på vissa sjukdomar i värsta fall.

En ökning i kroppstemperatur kan inträffa på natten när det är omöjligt att lämna huset och gå till doktorn. Det är då du kan ta till dessa användbara knep för att sänka feber på spädbarn.

Kom ihåg, det är förstås bara tillfälliga lösningar att använda för stunden. Om tillståndet kvarstår, var noga med att besöka barnläkaren så snart som möjligt.

Tricks du kan använda för att sänka feber hos spädbarn

Håll bebisens kropp sval – prio ett för att sänka feber

Se till att din bebis inte är för varm. Detta kan orsaka att dess kroppstemperatur stiger. När en feber bryter ut, så är det bäst att du klär den i kläder av bomull. Dessa är bra om den svettas och är mycket fräschare.

baby med febertermometer

Bada den inte med varmt vatten

Många mammor gör misstaget att duscha barnet med alltför kallt eller varmt vatten eftersom de inte vet att detta verkligen kan förvärra febern.

Vi rekommenderar att du använder rumstemperat vatten. Plötsliga temperaturchocker är inte bra för någon, och absolut inte för spädbarn. Ljummet vatten är det bästa alternativet.

Applicera våta omslag

Detta trick har varit med oss från generation till generation. Våta omslag är mycket effektiva för att sänka en feber

Blötlägg dem i kallt vatten, men du behöver absolut inte frysa dem. Se också till att placera dem på strategiska ställen. Till exempel pannan, fotsulorna, handflatorna och i nacken.

Om du märker att febern har nått över 38ºC, ta er genast till läkaren. Detta är viktigt särskilt om du redan har provat alla knep för att sänka febern.

Se till att ditt barn dricker tillräckligt

Det är väldigt viktigt för din bebis att få i sig massor av vätska. När det finns en ökning av kroppstemperaturen förlorar barnen vatten genom att svettas.

Undvik uttorkning till varje pris. För att göra detta, ge barnet färska juicer, som vattenmelon. Kycklingbuljong eller hemlagad risavkok kan också vara till stor hjälp. För riktigt små barn är bröstmjölk den bästa drycken och maten.

Kaffeomslag

Dessa omslag har varit mycket användbara för många mödrar. Kaffet behöver malas och vätas, precis som med kalla kompressor.

Men för dessa, placera dem bara på barnets fötter och händer. Det är det säkraste sättet att använda dem på.

Skivad rå potatis

Detta är också bra för att sänka kroppstemperaturen hos spädbarn. Precis som kaffe, kan du placera dem på bebisens fötter och handflator.

Tricks för att sänka feber på spädbarn: spädbarn med någon som känner på pannan samt bredvid febertermometer

Kontrollera ventilationen – mycket viktigt för att sänka feber

När barn har hög temperatur, håll dem i ett rum med god ventilation. Men se till att det inte drar kallt eller mycket.

Håll ditt barn liggande och lugnt. På så sätt blir det inte upprört och febern kan gå ner snabbare.

Var noga med att kontrollera febern var 30 e minut. Om du märker att febern har nått över 38ºC, ta er genast till läkaren. Detta är viktigt särskilt om du redan har provat alla knep för att sänka febern.

Det är viktigt att du inte självmedicinerar din bebis. Medan du kan prova dessa naturliga kurer, så testa inte mediciner som du råkar ha hemma. Det är bättre att följa en läkares instruktioner.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ares Álvarez J, Morillo Gutiérrez B. Fiebre sin foco. Revista Pediatría Atención Primaria. Supl. 2021 (30): 19-28.
  • Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria. Acerca de la fiebre de vuestros hijos.
  • Asociación Española de Pediatría. La fiebre representa el motivo más frecuente de consulta en urgencias pediátricas (nota de prensa). Junio 2012.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.