De fantastiska stegen under en förlossning

De fantastiska stegen under en förlossning

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Min åsikt är att för att njuta av livet till fullo ska man uppskatta varje steg av det. Man måste vara närvarande i nuet. Det är också nyckeln till att uppleva alla de fantastiska stegen under en förlossning.

Det finns ett flertal tecken som visar på att en förlossning är på gång. Ett av dessa är att livmoderhalsen vidgas upp till tre till fyra centimeter, och att den även blir upp till 50% kortare.

Ett annat tecken på att din förlossning är på väg att börja är att du får sammandragningar var tionde minut, och de är ganska starka i sin intensitet.

Men även innan det händer kommer du genomgå de tidigare symptomen på en förlossning. Den fasen kännetecknas av sammandragningar som inte är regelbundna och inte intensiva, med lite eller ingen smärta.

Att vila kan hjälpa mot dessa sammandragningar. Tiden de varar kan variera; det kan sträcka sig från ett par timmar till flera dagar.

Om du upplever följande är det dags att åka in till sjukhuset:

  • Regelbundna sammandragningar i livmodern som blir mer och mer intensiva, och om de kommer åtminstone en gång var femte minut i minst en timme. Dessa sammandragningar är inte de som går över av att vila.
  • När vattnet går för en gravid kvinna känner hon det som att hon har kissat på sig kraftigt. I så fall bör du åka till sjukhuset även om du inte har sammandragningar.

I det senare fallet är det väldigt viktigt att man är uppmärksam på mängden och vissa utmärkande drag som vätskan kan ha. Vätskan ska vara genomskinlig precis som vatten.

Om vätskan är grönaktig i färgen kan det vara ett tecken på att fostrets hälsa är i fara. Åk in till sjukhuset direkt om det skulle hända.

gör ultraljud

Det kan vara normalt att ha små mängder blod i de vaginala utsöndringarna. Om det skulle finnas blod är det väldigt lite, mindre än en menstruation, mer likt droppar.

Om du blöder som att du fått mens eller mer än så, uppsök sjukhus på en gång.

Innan du får se din bebis ansikte, känna på honom eller henne och hålla den i dina armar medan du ammar är du tvungen att genomgå en process; de fantastiska stegen under en förlossning.

Innan den stora dagen behöver du göra olika förberedelser. Idag tar de flesta förlossningsavdelningar hänsyn till föräldrarnas önskan för hur de vill att förlossningen ska gå till.

Vissa kan till och med utforma en speciell plan, ett förlossningsbrev, till dig. Det är vanligtvis ett dokument som du kan förbereda innan och som innehåller information om vilken bedövning med mera som den specifika mamman vill ha.

Det spanska barnläkarförbundet förklarar att även om du inte fick chansen att skriva ett förlossningsbrev kommer de proffsiga sköterskorna på plats ge dig all information du behöver.

De kommer berätta vilka de vanliga procedurerna är och vilka resurser vad gäller bemanning och smärtlindring som är tillgängliga för dig.

de fantastiska stegen under en förlossning

De fantastiska stegen under en förlossning

Vi kommer nu att berätta mer om de naturliga stegen under en förlossning.

Beskrivningen är baserad på en dokumentär som är producerad och publicerad av det spanska barnläkarförbundet.

Förlossningens öppningsskede

Tidiga sammandragningar är ofta de första tecknen på att förlossningen ska börja, men faktum är att det första steget är öppningsfasen.

Det kan ta upp till 10 timmar för de kvinnor som fött barn tidigare. För förstagångsföderskor kan stadiet vara i upp till 15 timmar.

Det är normalt sett det längsta stadiet under en förlossning, och det innehåller ett flertal förändringar som både mamman och bebisen måste anpassa sig till och som underlättar för födseln.

När stadiet har börjat brukar förlossningen inte stanna upp, så länge det inte är något problem på vägen.

Du kommer att uppleva regelbundna och intensiva sammandragningar som vanligtvis är smärtsamma och inte går över om du vilar. De varierar från två till fyra eller till och med fem sammandragningar var tionde minut.

Under öppningsfasen finns det flera steg man bör följa, beroende på hur ofta sammandragningarna kommer.

När bebisen är på väg ut

När du har öppnats helt, vilket är ungefär 10 centimeter, är nästa steg att föda din bebis. Det är det sista steget i en förlossning och avslutas när bebisen har kommit ut.

Det som kännetecknar själva födelsen:

  • Varaktighet: Det sista skedet i en förlossning kan ta ungefär två timmar för förstagångsföderskor och en timme för de som fött tidigare.

Dock finns risken att det tar längre tid om du fått epiduralbedövning.

  • Sammandragningarna kommer att vara mer regelbundna och mer intensiva, men frekvensen kan avta.
  • Du kommer känna behovet av att krysta.

Det kommer komma en känsla av ett tryck på ditt vaginala och rektala område som kommer få dig att vilja krysta.

Det kan vara ett tecken på att du är helt öppen och att bebisens huvud har kommit ner i kanalen.

Med epiduralbedövning kanske du inte känner den här känslan lika tydligt. Då är man rekommenderad att krysta efter att man känner varje sammandragning.

Man kan också få hjälp och guidning; i detta fall kommer en specialist säga till när och hur mycket du bör krysta.

Efter några minuter kommer du få ditt barn i dina armar. Nu börjar ett helt annat steg; att uppfostra och ta hand om ditt barn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.