Viktigt! Hur man räddar sitt barns liv om det plötsligt slutar andas

Viktigt! Hur man räddar sitt barns liv om det plötsligt slutar andas

Senaste uppdateringen: 31 augusti, 2018

Vi vill aldrig ens tänka tanken att det ska hända oss, men om du befinner dig i en sådan fruktansvärd situation vill vi att du ska vara redo. Här delar vi med oss av hur du räddar ditt barns liv om det plötsligt slutar andas.

Det viktigaste är att snabbt analysera situationen och behålla lugnet. När en bebis eller ett barn slutar andas kan det bero på flera olika orsaker. Det är viktigt att förstå vilken situation ditt barn är i för att kunna vidta effektiva åtgärder.

Orsaker till att barn slutar andas

Kvävning

Baby som äter plommon

Kvävning är när något blockerar övre eller mellersta andningsorganen. Det händer vanligen när ett barn äter och om barnet inte tuggar maten ordentligt innan det sväljer.

Blockeringen orsakas ofta av stora bitar som barnet inte kan tugga. Till exempel stora köttbitar. Därför är det viktigt att ge barn mat i små bitar eller puréer tills de lär sig att tugga ordentligt.

Glöm inte att mat som har en degig konsistens, som tuggummi och gelégodis, inte rekommenderas förrän barnet uppnår en viss ålder.

En annan orsak till kvävning är när ett barn sätter ett litet föremål i halsen. Det är därför det är viktigt att alltid ha dem under uppsikt.

Drunkning

Drunkning är när ett barn inte kan andas in luft för att kroppens luftvägsintag är nedsänkt i vätska. Det är vanligast på sommaren när familjen tillbringar tid vid poolen eller på stranden.

Bristande övervakning i badkaret hemma kan också vara en fara. Det är viktigt att veta att bara några centimeter vatten kan vara farligt.

Det är därför väldigt viktigt att hålla ögonen på dina barn hela tiden när de är i närheten av vatten.

Lunginflammation

Lunginflammation är akut inflammation i lungorna. Det uppstår ofta efter en “dåligt behandlad” förkylning. Lunginflammation kännetecknas av inflammation i övre luftvägarna med symptom som rinit och feber.

I ett senare skede tar sig inflammationen ner till de nedre luftvägarna och orsakar andnöd och ökad andningsfrekvens. Med rätt vård behöver barn inte uppleva några bestående hälsoproblem.

Din barnläkare kommer att ordinera antibiotika och inhalatorer för att underlätta luftens passage genom luftvägarna. Detta tillsammans med mycket vätska hjälper er att överkomma krisen.

Spasmer i luftvägarna

Det innebär en förminskning av luftvägarna. Det uppstår som en konsekvens av sammandragning av musklerna som omger luftvägarna och orsakar andningsproblem.

Det bästa du kan göra om det händer är att ta er till akuten eftersom ditt barn kanske inte får tillräckligt med syre på egen hand.

Bronkit

Bronkit är en inflammation i luftvägarna.

Det händer när bronkerna som finns i lungorna blir inflammerade på grund av en infektion. Uppkomsten av bronkit ger sig vanligtvis till känna som en irritation i näsan eller halsen och sprider sig senare till lungorna.

I fall av bronkit föreskriver barnläkare inhalatorer och antibiotika för att förbättra luftintaget och även bota infektionen.

Baby med febertermometer

Bronkiolit

Slem i övre luftvägarna ger ofta upphov till hosta. Hosta är en naturlig mekanism som kroppen använder för att göra sig av med slem.

Det finns tillfällen när detta slem når de nedre luftvägarna. Det inträffar ibland när ett barn inte kan göra sig av med det på ett korrekt sätt och det kan ge upphov till inflammation.

Hos mycket små barn kan överdriven ackumulering av slem leda till kvävning och till och med andningsstopp.

För att förhindra det rekommenderas att näsan tvättas regelbundet. Nässköljningar kan användas för att rengöra luftvägarna och få bort slem.

Vad ska du göra om ditt barn inte andas

Sök hjälp så snabbt som möjligt: ta er snabbt till akuten eller ring efter ambulans.

Under tiden du väntar på att hjälpen ska anlända:

Heimlichmanövern

Heimlichmanövern är en förstahjälpenmetod som används för att avlägsna blockeringar i luftvägarna som till exempel en bit mat eller ett litet objekt. Det är en effektiv teknik som kan rädda liv och hindra att någon kvävs.

Ställ dig bakom personen och greppa med armarna runt personens bröstkorg, precis nedanför solar plexus. Tryck snabbt och hårt snett uppåt. På ett litet barn eller en bebis gör man det genom att placera barnets vänstra sida på din underarm, därefter ger du barnet 5 slag mot ryggen.

Glöm aldrig att i situationer som dessa är varje minut oerhört viktig. Försök att få professionell hjälp så snabbt som möjligt.

Hjärt-lungräddning

HLR är ett nödprocedur som används för att rädda liv när en person slutar andas och deras hjärta slutar slå. Personen som är i fara ska läggas uppåt på en hård yta. Sedan lägger du händerna på varandra mellan bröstbenet och naveln på bröstkorgen och trycker flera gånger i bröstets riktning.

Du bör utföra 120 kompressioner per minut. HLR inbegriper även mun-mot-mun-metoden för att blåsa ner syrerik luft i lungorna. Fortsätt att göra det tills andningen och hjärtfunktionerna har startat upp igen, antingen naturligt eller artificiellt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.