Blöjutslag - hur kan man förebygga och behandla det?

Blöjutslag - hur kan man förebygga och behandla det?

Senaste uppdateringen: 02 december, 2018

Även om blöjutslag klassas som en mild hudåkomma, kan den få komplikationer om den inte behandlas ordentligt. I allvarliga fall kan den orsaka sår och hudskador.

I slutet av den här artikeln kommer vi även ge dig en länk till ett företag som erbjuder gratis provpaket på ekologiska blöjor.

Orsaker till blöjutslag

 • Värme
 • Fukt (från svett, urin eller avföring)
 • Brist på ventilering

Detta problem kan uppstå som en konsekvens av följande handlingar:

 • Dålig blöjplacering
 • Dålig hygien vad gäller bebisens underliv
 • Blöjan har suttit på för länge

Symtom på och behandling av blöjutslag

Symtomen uppstår vanligtvis i blöjområdet och är uppenbart synliga. Till en början blir området rödaktigt och åtföljs av smärta, svullnad och klåda.

Barnet kan också rycka till reflexartat när man tar på dess hud. Om tillståndet fortskrider kan det leda till att huden flagnar.

Bebisar med blöjutslag har en tendens att gråta konstant och stöta bort blöjan. Föräldrarna måste vara tålmodiga när de konfronteras med den här gråten.

Vi får inte bli förtvivlade (trots att detta är den normala reaktionen); tvärtom bör vi prova blöjor som hjälper dem att lindra symtomen.

Förebygga blöjutslag

Behandlingen av blöjutslag bör tas omhand med stor försiktighet för att förhindra ytterligare obehag.

Det första steget är att tvätta hela underlivsregionen (könsorgan, rumpa och skrev) med färskt vatten och neutral eller antibakteriell tvål.

Den sistnämnda bör användas på rekommendation av en barnläkare.

Efter att ha tvättat, torka försiktigt barnets hud med en mjuk bomullshandduk. Ha i åtanke att barnets hud är mycket känsligare än en vuxens, så det är viktigt att använda en mjuk handduk.

Det är väldigt viktigt för föräldrar att byta barnens blöjor ofta för att förhindra ackumulationen av bakterier och svamp.

Vad du INTE ska göra när din bebis har blöjutslag

 • Om din bebis lider av det här tillståndet bör du undvika att klä den i syntetiska material.
 • Applicera talk på dess hud.
 • Parfymera området med parfym eller parfymerade oljor.
 • Använda generiska krämer.
 • Du bör aldrig ta till huskurer som innehåller vinäger, aloe vera eller andra medicinska växter.

Aspekter att tänka på när du väljer blöjor

När det kommer till att använda blöjor är det viktigt att tänka på några grundläggande saker. Först och främst måste du tänka på barnets storlek.

Opassande blöjor kan vara obekväma och orsaka diverse problem. Det kan röra sig om allt från lätta skavsår till ordentliga blåmärken.

För det andra bör föräldrarna överväga materialet som blöjorna är gjorda av, framförallt eftersom många engångsblöjor är gjorda med doftämnen som kan orsaka allergier.

Föräldrar bör också försäkra sig om att blöjorna är fria från dioxiner. Detta är kemiska substanser som kan vara skadliga för deras hälsa. De orsakar även föroreningar.

Det finns en hel uppsjö av säkra blöjor tillgängliga på marknaden. Det är dock inte alla som har kvaliteten som krävs för att klassas som dermatologiskt säkra.

När vi överväger allt detta, i jakten på miljövänliga alternativ, har nya alternativ uppstått som erbjuder oss det vi behöver:

 • Komfort
 • Hygien
 • Säkerhet

Miljövänliga lösningar

Många mödrar har beslutat sig för att ge ekologiska blöjor en chans. Speciellt eftersom de tillverkas utan de kemikalier som kan vara skadliga för deras bebisars hud.

De anser dessa böljor vara en god investering eftersom de är tvättbara och återanvändbara.

Ekologiska blöjor har också stora fördelar: de kommer i standardstorlekar och kan lätt anpassas till bebisens kropp. Därför måste man inte köpa nya allteftersom bebisen växer.

Bebisar i blöjor

Bambino Mio är ett av märkena som har valt att göra blöjor av ekologiska material istället för de traditionella kemiska.

Tygen de använder är mjuka och har en utmärkt uppsugningsförmåga. De tillåter också att bebisens hud andas ordentligt.

På så sätt reducerar de risken för blöjutslag.

När det kommer till att ta hand om våra bebisar, oroar vi oss alltid. Vi bör alltid uppmärksamma de små detaljerna, såsom vilka material deras produkter är gjorda av.

Att ta dessa steg kommer att få oss att sova gott om natten, försäkrade om att de inte utsätts för några hälsofaror.

Ett annat, svenskt företag som erbjuder naturvänliga blöjor och andra produkter är Naty. Om du vill testa deras ECO-blöjor kan du klicka här.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Azcona, L. Dermatitis del pañal. Farmacia Salud. Farmacia profesional. 2010; 24 (1): 60-62.
 • Boiko, S. Treatment of diaper dermatitis. Dermatologic clinics 1999; 17 (1): 235- 239.
 • Rueda López, J.; Guerrero Palmero, A.; Segovia Gómez, T.; Muñoz Bueno, A. M.; Bermejo Martínez, M.; Rosell Moreno, C. Dermatitis Irritativa del pañal. Tratamiento local con productos barrera y calidad de vida.
 • Šikić Pogačar M, Maver U, Marčun Varda N, Mičetić-Turk D. Diagnosis and managment of diaper dermatitis in infants with emphasis on skin microbiota in the diaper area. Int J Dermatol. 2018 Mar;57(3):265-275. doi: 10.1111/ijd.13748. Epub 2017 Oct 6.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.