Vikten av att passa upp på din gråtande bebis

Vikten av att passa upp på din gråtande bebis
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är viktigt att passa upp på din gråtande bebis eftersom det bidrar till dess emotionella utveckling. Att gråta är din bebis rop efter uppmärksamhet och uppassning. Experter menar att kroppskontakt och kroppsvärme skapar ett band mellan er två, vilket i sin tur bidrar till att bebisens emotionella intelligens utvecklas bättre.

En bebis enda sätt att uttrycka sig själv är genom att gråta.

Instinktivt indikerar en gråtande bebis sin rädsla och det är därför han “ropar” på mamma för att berätta att han känner eller vill ha något av följande: 

  • Hunger
  • Köld
  • Trötthet  
  • Sömn
  • Smärta
  • Obekväm
  • Sällskap

Fördelarna med att passa upp på en gråtande bebis

Vissa människor tror att om du hela tiden uppmärksammar när bebisen gråter kan bebisen bli bortskämd, men det är en ogrundad fördom Att låta bebisen gråta en längre tid får honom att känna sig ensam och osäker. 

Passa upp på en gråtande bebis

Kom ihåg att bebisar kommer från livmodern, vilket är ett skyddat, varmt och skönt ställe. När de kommer till den yttre världen är det svårt att vänja sig vid alla skillnader.

Vi måste passa upp på dem när de gråter för att kunna hjälpa dem att på bästa sätt vänja sig vid världen runt omkring.

Bebisar som tas om hand när de gråter utvecklas bättre känslomässigt. Det har bevisats med en ny studie ledd av Darcia Narvaez, som arbetar som professor i psykologi vid University of Notre Dame.

Bebisar som uppmärksammas när de gråter  växer ofta upp med bättre mental hälsa, samt känner sig mer säkra i sig själva, flexibla och produktiva. Narvaez observerade att “människor som inte fick uppmärksamhet när de grät som bebisar var mer känsliga för stress och hade svårare att lugna ner sig.”

Uppenbart går mänskliga behov före fysiska behov, och därför behöver individer tillgivenhet och uppmärksamhet för en hälsosam uppväxt.

Ta hand om din bebis när den gråter

Ta hand om bebisen när den gråter: god emotionell utveckling

Emotionell uppmärksamhet och fysisk kontakt hjälper bebisar i deras utveckling. Gråtande ska inte dömas på förhand som ett tecken på dåliga vanor, utan tolkas mer som ett uppvaknande vi måste lyssna till.

I så tidig ålder är tårar bebisens enda sätt att fråga om hjälp. Om vi tar hand om barnet ordentligt kommer antalet gånger då bebisen gråter sakta men säkert att minska.

En uppmärksammad bebis känner kärlek och glädje. Det är viktigt att veta att allt du som mamma kan göra för din bebis idag kommer att underlätta morgondagen.

Kärlek är ett primärt mänskligt behov och en grundpelare för ett hälsosamt liv. Allt handlar om att vara uppmärksam och veta hur du ska särskilja barnets behov.

Att veta hur du ser skillnad på vad barnet frågar efter är nyckeln till att tillfredsställa hans behov och hjälpa honom att utvecklas på rätt sätt.

Det stämmer att det tar tid, och tålamod kommer vara din bästa bundsförvant. Det allra viktigaste är att ta hand om bebisen när han gråter så att han tillåts växa upp och vara frisk och lycklig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.