Hemorrojder under förlossningen: Orsaker och behandling

Hemorrojder kan uppstå på grund av krystningar under förlossningen eller andra graviditetsrelaterade problem. I den här artikeln berättar vi allt du behöver veta.
Hemorrojder under förlossningen: Orsaker och behandling

Senaste uppdateringen: 21 oktober, 2019

I den här artikeln går vi igenom orsakerna till hemorrojder under förlossningen och vilka åtgärder du kan vidta för att lindra smärtan.

Hemorrojder uppstår på grund av inflammation i venerna i ändtarmen eller analkanalen. Det är ett mycket vanligt problem under graviditeten, även om de kan också utvecklas medan kvinnan krystar under förlossningen.

Under graviditeten utsätts venerna runt livmodern för eventuell svullnad eller utvidgning. Det intensiva trycket från livmodern på venerna i analområdet orsakar ofta hemorrojder.

Förutom att förekomma under graviditeten eller förlossningen kan hemorrojder också vara resultatet av förstoppning efter födseln, när kroppen tar bort de extra vätskor som behövdes under graviditeten och börjar producera bröstmjölk.

Varför uppstår hemorrojder?

Hemorrojder kan uppstå som ett resultat av förlossning och ökat tryck på anus. Det finns dock även andra orsaker. Faktum är att de fysiska förändringarna som kvinnor upplever under graviditeten oftast är orsaken till hemorrojder.

Under graviditeten börjar livmodern växa allteftersom barnet ökar i storlek. Det leder till en minskning av blodflödet. Båda dessa förändringar kan bidra till förekomsten av hemorrojder på grund av det ökade blodtrycket i underkroppen.

Hemorrojder kan bildas internt eller externt. Om de bildas inuti ändtarmen kallas de för interna hemorrojder. När de utvecklas utanför anus är de kända som yttre hemorrojder.

Blödning är ett tydligt symptom på inre hemorrojder som uppstår när venerna utvidgas till utgångspunkten genom anus innan de återvänder till ändtarmen.

förlossning

Yttre hemorrojder dyker vanligtvis upp på huden nära analöppningen. De bleknar vanligtvis efter två veckor.

De flesta gravida kvinnor tar järntillskott för att hålla sig vid god hälsa, men tar man det i stora mängder kan det leda till förstoppning. Det här är en viktig faktor när det kommer till uppkomsten av hemorrojder.

Så förhindrar man hemorrojder under förlossningen

Hemorrojder orsakas av att man krystar under förlossningen. De kan även uppstå som följd av förstoppningen som ofta inträffar efter att man har fött barn. Här är några sätt att förebygga dem:

1. Drick ordentligt med vätska

Först och främst bör du dricka mycket vatten för att undvika vätskebrist under graviditeten. Faktum är att du bör dricka 1,5 till 2 liter vatten om dagen. Detta hjälper vanligtvis till att göra avföringen mjuk.

2. Ha en fiberrik kost

En kost som innehåller fiber är det bästa naturliga botemedlet för förstoppningsrelaterade sjukdomar. Fiber hittas i stora mängder i frukt, grönsaker och spannmål. Apelsiner är till exempel ett mycket naturligt laxeringsmedel som bekämpar förstoppning.

”De fysiska förändringarna som kvinnor upplever under graviditeten är oftast orsaken till hemorrojder.”

3. Försök att kontrollera negativa känslor

Det är viktigt att kontrollera emotionell stress och undvika onödig ångest som många känner innan de föder.

Stress har förmågan att öka blodtrycket, vilket förstorar venerna i analöppningen. Resultatet: de irriterande hemorrojderna.

 

gravid kvinna tränar

4. Regelbunden fysisk aktivitet

Det är inte alltid lätt att få regelbunden motion under graviditeten, men det är ändå viktigt att undvika för mycket tid sittandes.

Promenader hjälper till att minska blodtrycket samtidigt som det främjar blodflödet, så det är användbart för att bekämpa hemorrojder.

Efter förlossningen behandlas brustna hemorrojder med stolpiller, kräm eller lokala kortikosteroider för att minska inflammationen. Det är samtidigt viktigt att du äter en hälsosam kost som främjar din matsmältning.

https://attvaramamma.se/graviditet/forlossning/lavemang-i-samband-med-forlossningen/


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • AMARILLO, H. R., & AMARILLO, H. A. (2009). Hemorroides y sus complicaciones. Cirugía digestiva. In. Buenos Aires, 1-17. http://www.sacd.org.ar/tsetentaycinco.pdf
  • HEQUERA, J.A.; DEZANZO, V. (1997). Enfermedades Quirúrgicas de la Región Anal. Ed. Akadia. Buenos Aires. 105-107.
  • Laurrieta-Saiz, I., Alonso-Salcines, A., Alconero-Camarero, A. R., Urquiza, M. T. G., Terán-Muñoz, O., & López-Mirones, M. (2015). Plan de cuidados estandarizado durante el puerperio inmediato del parto normal. Nuberos Científica, 2(15).
  • Vila, J. V., & Armengol, J. G. (2012). GUÍA DE PRÁCTICA CLÍNICA: HEMORROIDES. Guía de Cirugía Colorrectal de la AEC, 64-74. http://ucpvalencia.es/wp-content/uploads/2015/10/Gu%C3%ADa-de-cuidados-Hemorroides.pdf
  • WHITEHEAD, W. (1882). The surgical treatment of hemorrhoids. Br. Med. J. 1: 148-150.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.