Bli av med stress med den japanska lyckotekniken

Bli av med stress med den japanska lyckotekniken
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att bli av med stress verkar som en omöjlig uppgift idag. Det är en sjukdom som plågar oss under det senaste århundradet, och något som blivit en del av våra dagliga liv. Det spelar ingen roll om du är vuxen eller en liten bebis, man eller kvinna, eller var i världen du lever.

Som tur är har en teknik för att bli av med stress, känd sedan århundraden i Orienten, uppmärksammats. Den är känd under namnet den japanska lyckotekniken. Den har revolutionerat den vetenskapliga världen. Och naturligtvis har den blivit en del av många föräldrars och barns dagliga rutin.

Du behöver bara en sak för att kunna applicera den här tekniken, som utlovar mirakulösa resultat: Dina händer. En serie enkla tricks kan hjälpa dig och dina småttingar att slappna av. Så säg hejdå till denna otrevliga känsla som är så skadlig för din hälsa.

Bli av med stress och dess farliga biverkningar

Vad är det som får oss att stressa så mycket? Säkerligen spelar alla aspekter av familjelivet, samspelet mellan dig och dina barn, en roll i det hela.

Familjedynamiken skapar ofta en explosion av känslor och upplevelser som är både negativa och mörka. Utmattning, ångest, oro, nervositet och sorg är bara några av dessa känslor.

Det känslomässiga och fysiska tillståndet tar oss in på “fel bana”. Känslorna är överväldigande medan det dagliga ekorrhjulet av oroskänslor och måsten hänger över oss. Vad är resultatet? En mycket skadlig inverkan på vår hälsa.

Till och med fysiska symptom kan uppstå, såsom frekvent huvudvärk, magsmärtor, hudutslag och andra irritationer. Så då återstår frågan: är det möjligt att eliminera dessa obehag? Är det möjligt att bli av med stress?

Vilka är grunderna till denna teknik? Först och främst, metoden baseras på idén att vart och ett av våra fingrar representerar en särskild känsla.

Antistresspunkter i handen

Varje finger representerar en känsla

Lillfingret representerar oro, apati och avsaknad av energi. Dessutom, från ett fysiologiskt perspektiv, är detta finger relaterat till hjärtat, tarmarna och benstommen. Ringfingret är kopplat till sorg och känslor av tvivel. Samtidigt är det relaterat till olika typer av magproblem och andningssvårigheter.

Långfingret förkroppsligar ilska, aggression och trötthet. Det är knutet till gallan och levern och har också att göra med menssmärtor och migrän. Pekfingret symboliserar rädsla, vilken kan visa sig i muskelvärk och problem med njurar och urinblåsan.

Slutligen, tummen motsvarar oro och stress. Den är bunden till leverproblem och hudirritationer, magproblem och huvudvärk. Nu undrar du kanske vad allt detta har att göra med hur man blir av med stress.

Så här kommer förklaringen. Enligt denna metod fungerar det såhär: varje gång du pressar på ett av dessa fingrar så får du ett positivt resultat. Med andra ord, detta ger en lättnad till en viss sorts smärta. Denna uråldriga teknik kommer från Japan, och är väldigt nära besläktad med shiatsu och akupressur.

Stegen till att bli av med stress med denna tusenåriga japanska teknik

 • Börja med att sätta händerna mot varandra och pressa fingrarna mot varandra
 • Sedan, gör en knytnäve med ena handen och slut den andra handen om den knutna näven
  Handmassage för att bli av med stress
 • Efter detta steg, tryck på det finger som motsvarar det obehag som du vill lindra. Om du bara vill lugna ner konsekvenserna av stress, är allt du behöver göra att pressa på din tumme.
 • Se till att hålla trycket på det finger du valt i minst 30 sekunder.
 • Efter att ha pressat i minst 30 sekunder, vila i 30 sekunder, och repetera sedan.
 • Det finns en ytterligare variant som du kan prova. Du kan också trycka på det finger du valt med din hand öppen. Med andra ord, du behöver inte göra den här övningen med din hand knuten. I det här fallet, öppna din vänstra hand så att pekfingret på din högra hand kan ge tryck på din vänstra tumme.

Det bästa med denna teknik är att du kan upprepa den så många gånger du vill. Du kan också använda tekniken på mer än ett finger åt gången om du vill lindra mer än ett besvär.

Så vad väntar du på? Kom ihåg att dina händer , enligt  japanerna, är knutna till hjärnan och dina känslor. Så prova denna metod och bli stressfri!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Burmeister Alice. (1998) Practical Jin Shin Jyutsu: Energise your body, mind and spirit the traditional Japanese way. Thorsons (New York)
 • Yoshimura, M., Kurokawa, E., Noda, T., Hineno, K., Tanaka, Y., Kawai, Y., & Dillbeck, M. C. (2015). Disaster relief for the Japanese earthquake tsunami of 2011: Stress reduction through the Transcendental Medication® technique 1 ,2 ,3. Psychological Reports. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.2466/02.13.PR0.117c11z6
 • O’Connor, D. B., & Shimizu, M. (2002). Sense of personal control, stress and coping style: A cross-cultural study. Stress and Health. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/smi.939
 • Park, J., Kitayama, S., Karasawa, M., Curhan, K., Markus, H. R., Kawakami, N., … Ryff, C. D. (2013). Clarifying the links between social support and health: Culture, stress, and neuroticism matter. Journal of Health Psychology. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1359105312439731

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.