Viktigt att tänka på vid förvaring av bröstmjölk

Viktigt att tänka på vid förvaring av bröstmjölk
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Man kan kanske inte amma på grund av sitt arbetsschema eller andra omständigheter. I dessa fall är förvaring av bröstmjölk ett hälsosamt alternativ.

Bröstmjölk är otvetydigt den bästa och mest kompletta maten som finns för bebisar. Förvaring av bröstmjölk ger mammor möjlighet att ge bröstmjölk och inte behöva byta ut den mot ersättning.

Därför ska vi här ge dig några tips på hur du förvarar bröstmjölk på bästa sätt. Du kommer att se hur praktiskt och lätt det är.

Det första du måste veta är när du ska använda en pump för att extrahera mjölken.

Efter det kommer vi att se över stegen för förvaring av bröstmjölk. Hur länge går den att förvara? Vilken temperatur bör den förvaras i och hur värmer man upp den?

När bör du använda bröstpumpen?

Det finns tre typer av bröstpumpar för att extrahera mjölk: elektriska pumpar, de som går på batterier och manuella pumpar.

Alla tre fyller sin funktion väl. Skillnaden är med vilken hastighet de extraherar mjölken och sugeffekten. Effektiva pumpar skapar mindre obekvämhet för dina bröstvårtor.

Vad gäller tidpunkten finns det flera ideala ögonblick att använda pumpen. Det är bäst att göra det en timme efter att barnet matats.

Om du redan vet hur mycket mjölk det konsumerar, kan du använda pumpen samtidigt som det äter.

Att använda bröstpumpen tar ungefär samma tid som det tar att amma bebisen: runt 10 till 15 minuter. Du kan göra det så många gånger du anser nödvändigt för att ha ett gott mjölkförråd.

Bröstpump och utrustning för förvaring av bröstmjölk

Om du har några tveksamheter om mängden du kan extrahera, är det viktigt att veta att ju mer du använder bröstpumpen, desto mer mjölk producerar du tack vare stimuleringen av kroppen.

Ha i åtanke att vad du kan extrahera också beror på mängden vatten du dricker samt din diet.

Utrustning för förvaring av bröstmjölk

Specialister rekommenderar att du använder sterila glasbehållare med lufttäta lock. Om du använder plastbehållare eller de populära pumppåsarna, försäkra dig om att de är certifierade för att förvara mat i och att de är testade för detta ändamål.

Ett praktiskt tips är att förvara den mängd ditt barn normalt konsumerar vid ett tillfälle i en glasbehållare. På så sätt behöver du inte slänga överbliven mjölk.

Hur lång tid kan bröstmjölk förvaras och var?

De sista tipsen gällande förvaring av bröstmjölk, rör aspekterna om tid och temperatur. Tiden bröstmjölken kan förvaras beror på temperaturen vid vilken den förvaras.

Den kan förvaras runt 6 h i rumstemperatur eller svalt. Den varar runt 24 h i kylskåpet. Om du beslutar att frysa den varar den över tre veckor i frysen.

Det spelar ingen roll hur länge mjölken har förvarats. Du bör alltid kontrollera den innan du ger den till ditt barn. Det bästa är om du luktar på den, smakar på den och kollar dess färg.

För större säkerhet är det klokt att etikettera behållarna du förvarar med datum och tid. Om du gör detta kommer du att ha full koll på hur länge mjölken förvarats.

Förvaring av bröstmjölk

Hur bör bröstmjölk värmas upp?

Om du beslutar att frysa mjölken, är det bra att ställa den i kylen 24 timmar innan du använder den. Detta tillåter mjölken att gradvis återgå till flytande form.

Om du inte kan vänta så länge, ställ behållaren i varmt vatten och rör om med den tills mjölken återgår till flytande form.

Samma procedur bör appliceras ifall du vill värma bröstmjölken. Du bör först sänka ned flaskan i varmt vatten och sedan ta upp den när du känner att den har nått optimal temperatur.

Liksom alltid, smaka eller känn efter så att temperaturen inte är för varm för bebisens känsliga mun.

Ett praktiskt tips är att förvara den mängd ditt barn normalt konsumerar vid ett tillfälle i en glasbehållare.

Som du kan se är förvaring av bröstmjölk inte så komplicerat om du använder dessa enkla och användbara råd.

Ha i åtanke att bröstmjölk erbjuder bebisen de bästa vitaminerna, antikropparna och försvaret som dess kropp behöver för att växa upp och bli hälsosam.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.