10 vanliga misstag när man applicerar solkräm på barn

Att göra misstag när man applicerar solkräm på barn kan minska produktens effektivitet och äventyra hudens hälsa. Vilka aspekter bör inte förbises?
10 vanliga misstag när man applicerar solkräm på barn

Senaste uppdateringen: 27 juli, 2022

Vissa av oss tenderar att göra misstag när vi applicerar solkräm på barn, och vi borde bli medvetna om riskerna dessa misstag resulterar i.

Solkrämer och andra former av solskyddsmedel har blivit några av de viktigaste kosmetiska produkterna för dagligt bruk, eftersom det är ett viktigt element för att förhindra skador orsakade av solens strålar.

För att få ut det mesta av detta skydd erbjuder vi ett antal tips i följande artikel.

De vanligaste misstagen när man applicerar solkräm på barn

Användningen av solskyddsmedel är en av huvudstrategierna för att förebygga och behandla hudsjukdomar. Dess skyddande effekt gentemot ultravioletta (UV) strålar förhindrar hudens åldrande, en röd solbränna och hudcancer.

Men när misstag görs vid tidpunkten för appliceringen minskar produktens effektivitet avsevärt. Här är de vanligaste misstagen och hur du undviker dem.

1. Att applicera fel mängd

För att uppnå önskad nivå av solskydd är det viktigt att du applicerar rätt dos, det vill säga 2 mg per cm² exponerad hud, vilket motsvarar 6 teskedar för en genomsnittlig kropp.

Om inte tillräckligt med solkräm appliceras så minskar produktens solskyddsfaktor (SPF) exponentiellt. Därför är det bästa sättet att få fördelarna med solskyddsmedel att använda den på rätt sätt.

En kvinna som gnider in solkräm på sin son vid en simbassäng.
Snåla inte med mängden solskyddsmedel du applicerar på dina barn, eftersom en otillräcklig mängd leder till ett ineffektivt skydd.

2. Att glömma vissa delar av kroppen

Vissa delar av kroppen tas ibland inte med i beräkningen när man applicerar solskydd:

  • Mun
  • Ögonlock och ögonbryn
  • Öron
  • Bak i nacken
  • Skalp
  • Fötter
  • Armhålor

Det bör noteras att håret har en skyddande och temperaturreglerande funktion på huvudet. Därför är de med tunt eller kort hår mer sårbara för att bränna sig i hårbotten.

3. Att inte välja rätt solskyddsmedel

Det är viktigt att kontrollera att solskyddet du använder skyddar huden mot ett brett spektrum av UV-strålning. UVA-strålning är den främsta orsaken till för tidigt åldrad hud, medan UVB är förknippat med solbränna och hudcancer.

En annan viktig punkt är att veta om produkten är vattentålig.

Lita inte på tron att en solkräm med SPF 15 är mer än tillräckligt. Nuförtiden rekommenderar experter att produkter har SPF 50 eller högre.

4. Att applicera den på huden vid tidpunkten för solexponering

Solkräm bör appliceras på barn minst en halvtimme före exponering för solens strålar. Detta beror på att den tar tid att absorberas och därför förblir huden exponerad utan nödvändigt skydd i några minuter.

Utöver denna försiktighetsåtgärd är det dessutom viktigt att återapplicera produkten varannan timme eller mindre om den gnuggas bort med handduken, om intensiv träning utförs eller om huden är våt (efter att ha svettats mycket eller genom simning).

5. Tron att på molniga dagar är det inte nödvändigt att använda solkräm på barn

Det finns olika sätt att utsätta sig för solens strålar, som utomhussporter, en enkel promenad under dagen eller att äta på ett däck.

UVA-strålning har förmågan att passera genom moln, paraplyer och glas. Det reflekteras också från vatten och sand.

Det är därför viktigt att använda solkräm varje dag, även i molnigt väder och även när du är under ett parasoll. Detta beror på att 90 % av UV-strålarna tränger igenom moln, året runt.

6. Att glömma att applicera den igen efter två timmar

I allmänhet är det tillrådligt att applicera solskyddsmedel minst 30 minuter före direkt solexponering. Väl utomhus, applicera igen minst varannan timme för att bibehålla produktens skyddande effekter. Även läppstift eller läppbalsam som innehåller solskyddsmedel bör appliceras ganska ofta, speciellt om du dricker eller äter.

7. Att använd samma solskyddsmedel på kropp och ansikte

Det finns olika formler på marknaden utformade för alla hudtyper (torr, fet eller kombinerad) och för olika delar av kroppen. Detta beror på att ansiktshuden är känsligare och kräver specifika komponenter som inte orsakar irritation.

Läppbalsam med solskydd.
Solskyddsmedel tillverkas i olika format beroende på vilken del av kroppen som ska skyddas.

8. Att applicera parfym före solexponering

Parfym kan orsaka allergiska reaktioner i kombination med solexponering. Dessutom finns det risk för att fläckar utvecklas på exponerade områden.

Faktum är att solkrämer för barn vanligtvis inte innehåller parfymer för att därigenom minska risken för kontakteksem.

9. Att använda solkrämer från tidigare somrar

Solskyddsmedel har ett utgångsdatum som alla andra kosmetiska produkter. Faktum är att om utgångsdatumet har gått ut eller lukten och färgen har blivit ändrad, då bör du sluta använda det.

Detta beror på att dess funktion då är nedsatt och det finns en större sannolikhet för dermatologiska problem vid användning.

10. Att tro att blöta T-shirts skyddar huden från solen

Det finns en myt om att när barn är i vattnet med en vanlig T-shirt på så behöver de inte solkräm. Så är uppenbarligen inte fallet. Numera marknadsförs dock specifika tyger som har solskyddsfaktorer.

Kläder ska ha förkortningen UPF (Ultra Violet Protection) på etiketten, tillsammans med numret på skyddsfaktorn det har.

Vikten av att rätta till misstag när man sätter solkräm på barn

Att applicera solskyddsmedel korrekt försenar inte bara tecknen på hudens åldrande, utan också utvecklingen av sjukdomar relaterade till ultraviolett strålning.

Förutom att förstärka skyddet är det också tillrådligt att bibehålla korrekt återfuktning och använda kläder som täcker så mycket av hudytan som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.