Solbränna hos barn: varför är det så farligt?

Solbränna hos barn är relativt vanligt, men det bör egentligen undvikas till varje pris. De allvarligaste skadorna orsakas av en kumulativ effekt över tiden.
Solbränna hos barn: varför är det så farligt?

Senaste uppdateringen: 23 september, 2021

Hudcancer är en sjukdom som kan bli förebyggd. Av denna anledning är det viktigt att utbilda barn från tidig ålder om vikten att förebygga en solbränna. Solbränna hos barn orsakar inte bara omedelbar skada utan ökar också risken för maligna utslag i framtiden.

Vill du veta mer om detta viktiga ämne? Missa inte all information som vi har förberett för dig.

Hur känner man igen solbränna hos barn?

I den här artikeln använder vi definitionen av “solbränna” som en skadlig sådan. Alltså en som leder till rodnad eller är mer allvarlig än så.

Ljushyade barn är mer känsliga för solbränna än mörkhyade barn eftersom de har mindre melanin i huden. Men barn med mörk hud kan också bli solbrända.

Dessa skador som blir orsakade av UV-exponering varierar i svårighetsgrad: Från mild ytlig rodnad till blåsor, svår smärta eller svullnad i huden (ödem).

I allmänhet blir de flesta solbrännskador mer synliga några timmar efter att skadan inträffat. Av denna anledning orsakar manifestationerna större obehag mellan 24 och 48 timmar efter exponering.

Konsekvenserna av solbränna hos barn

På lång sikt ökar solbränna hos barn chansen att utveckla hudcancer, särskilt melanom. Även hos vuxna gynnar det för tidigt åldrande av huden och bildandet av rynkor från tidig ålder.

Hudcancer

Vi vet att hudcancer är en tumör som växer i cellerna i denna vävnad på ett okontrollerat sätt. De tre vanligaste typerna av hudcancer inkluderar följande:

 1. Basalcellscancer: Mycket behandlingsbar, långsamt växande cancer
 2. Skivepitelcancer: Är mer aggressiv jämfört med basalcellscancer men är alltjämt mycket behandlingsbar
 3. Melanom: Kan spridas mycket snabbare.

Även om hudcancer inte är en av de vanligaste cancerformerna under barndomen, ökar risken att utveckla den med 2 % varje år. Faktum är att melanom står för cirka 3 % av all barncancer och är nära besläktad med bullösa typer av brännskador i barndomen och tonåren.

Värmeslag

Värmeslag uppstår när barnet direkt utsätts för höga temperaturer och under en lång tid. Som ett resultat tappar kroppen förmågan att reglera temperaturen och dehydrerar dess vävnader.

Några av de typiska kliniska tecknen på detta tillstånd manifesterar den skada som uppstod vid centrala nervsystemet. Bland dem sticker ut följande:

 • Förlust av balans och nedsatt gång (ataxi)
 • Förvirring
 • Delirium
 • Beslag

En granskningCurrent sports medicine reports drog slutsatsen att barn är mer mottagliga för värmeslag än vuxna.

Pojke svettas mycket för att han leker i solen.

Åtgärder för att undvika solbränna hos barn

Huden innehåller ett naturligt pigment som kallas melanin, vilket ökar produktionen till följd av exponering för ultraviolett solljus. På detta sätt inträffar en förmörkning av huden som ett typisk sätt att skydda den mot framtida solljus.

Men förutom estetiska problem kan solens strålar orsaka hudskador som bör bli undvikna. Därefter kommer vi att gå in i detalj om de förebyggande vanorna som är viktiga att anta och ingjuta från barndomen.

Undvik exponering vid vissa tider på dygnet

Barns hud bränns lättare än vuxna, så man måste vara särskilt försiktig. Att dra nytta av skuggan är alltid ett utmärkt sätt att skydda dem.

Det är dock viktigt att veta att vissa ytor (som sand, vatten eller snö) tenderar att reflektera ultravioletta strålar, så att gömma sig under ett paraply eller ett träd är inte alltid tillräckligt.

Som en allmän regel är det viktigt att undvika solexponering under de mest intensiva soltimmarna, det vill säga mellan 10 och 15.

Användning av solskyddsmedel

Valet av solskyddsmedel är ett av de viktigaste stegen när det gäller att förebygga solbränna hos barn. Det måste vara brett spektrum, med en SPF större än 30, och vattentätt.

Applicering av solskyddsmedel bör ske 30 minuter före solexponering och bli förnyad varannan timme eller tidigare om barnet blir svettigt eller blött.

Du bör dock inte placera dessa produkter på huden hos barn under 6 månader.

Andra skyddsåtgärder

Helst bör ditt barn täcka så mycket hud som möjligt med sina kläder. För närvarande finns det en mängd olika kläder som skyddar mot ultravioletta strålar, som har en ultraviolett skyddsfaktor (UPF) på 50+.

I sin tur är användning av hattar som skyddar nacke, ansikte och öron och solglasögon med solskydd också utmärkta tillbehör.

En mamma som applicerar solskyddsmedel på sin dotters ansikte på stranden.

Solbränna hos barn och dess framtida konsekvenser

Att sola för mycket är inte en hälsosam vana och solbränna är faktiskt ett tecken på att huden har har blivit skadad av ultravioletta strålar och försöker skydda sig mot ännu större skador.

Ansamlingen av solskador under hela livet ökar avsevärt chanserna att utveckla hudcancer i framtiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bytomski JR, Squire DL. Heat illness in children. Curr Sports Med Rep. 2003 Dec;2(6):320-4. doi: 10.1249/00149619-200312000-00007. PMID: 14583161.
 • Gilaberte Y, Carrascosa JM. Sun protection in children: realities and challenges. Actas Dermosifiliogr. 2014 Apr;105(3):253-62. doi: 10.1016/j.adengl.2013.05.006. Epub 2014 Mar 21. PMID: 24661953.
 • Emmett A, Uchida T, Wagner RF Jr. Sunburn risk factors for beachgoing children. Dermatol Online J. 2008 Jan 15;14(1):28. PMID: 18319045.
 • Gambichler T, Altmeyer P, Hoffmann K. Role of clothes in sun protection. Recent Results Cancer Res. 2002;160:15-25. doi: 10.1007/978-3-642-59410-6_3. PMID: 12079208.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.