De bästa sätten att skydda barn mot solen

Det är väldigt viktigt att skydda barn mot solen, särskilt spädbarn. Vi tipsar här om de bästa sätten att skydda ditt barn från solens strålar.
De bästa sätten att skydda barn mot solen

Senaste uppdateringen: 12 december, 2019

Barns hud är mycket känsligare än vuxnas, så det är viktigt att skydda barn mot solen. Läs dagens artikel för att ta reda på hur du kan skydda ditt barn från solens skadliga strålar.

Skydda barn mot solen

I Sverige rekommenderas det att hålla bebisar under ett år borta från solen mellan kl 11.00 och 15.00, eftersom det är då de ultravioletta strålarna (UV) är som mest intensiva.

Det kanske inte alltid är helt möjligt, men det är viktigt att försöka hålla sig till det så mycket man kan. Tänk på att ett spädbarns hud inte är lika fullt utvecklad som en vuxens och mycket lättare tar skada.

skydda barn mot solen: baby på stranden med mamma

Vad kan du göra?

Barn under 3 år är känsligare för UV-ljus eftersom de har lägre melaminnivåer och en tunnare hornhinna i ögat. Vi rekommenderar därför följande:

 • Undvik solen när den är som starkast.
 • Utnyttja skuggan och skyddande kläder.
 • Använd solskyddsmedel.

För barn under ett år är det viktigt att undvika både solen och solskyddsmedel, då det inte alltid rekommenderas för deras hud. Se därför instället till att barnet alltid håller sig i skuggan och har skyddande plagg.

skydda barn mot solen: baby på stranden

Användningen av solkräm

Enligt Läkemedelsverket sätter lagstiftningen vissa krav på solskyddsmedel inom EU.

 • Solskyddsmedel klassas som kosmetiska produkter och måste därför följa samma bestämmelser. Endast ett begränsat antal ämnen får därför användas i dessa medel.
 • Till skillnad från i t.ex. USA måste alla solskyddsprodukter inom EU skydda mot både UVB och UVA, och alla förpackningar måste tydligt visa SPF-värde samt skyddskategori. Alla produkter måste dessutom ha varningstexter och användningsinstruktioner.
 • Barn bör inte ha en solskyddsfaktor som är mindre än 30 SPF. Se också till att den är vattenfast och särskilt anpassad för barn. Om barnet badar, även med vattenfast solskydd, se till att återapplicera direkt efteråt eftersom det kan försvinna när barnet torkar sig på handduken.

Vad rekommenderar barnläkare?

 • Vägledning. Se till att dina barn vet vilka regler vad som gäller i solen.
 • Uppmuntra inte att de solar sig, särskilt inte i solarium.
 • Undvik solen när den är som starkast.
 • Vistas helst i skugga när det är möjligt.
 • Undvik att rutinmässigt använda solskydd på barn under ett år.
 • Klä barnen i skyddande plagg och solhatt.
skydda barn mot solen: barn på stranden

Är det svårt att skydda barn från solen?

Det kan låta komplicerat, men det är värt det i längden. Precis som med säkerhetsbälten och tandborstning är det mycket viktigt att skapa en sund rutin och se till att barnen vet vilka regler som gäller i solen samt vikten av solskydd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.