Naturliga solskyddsmedel för spädbarn: är de effektiva?

Spädbarns hud är känslig och reagerar lätt på vissa produkter. Därför är det viktigt att veta hur man väljer det lämpligaste alternativet för din vård. Idag pratar vi om naturliga solskyddsmedel för spädbarn.
Naturliga solskyddsmedel för spädbarn: är de effektiva?

Senaste uppdateringen: 11 oktober, 2021

Naturliga solskyddsmedel är särskilt att rekommendera för spädbarn. Detta beror på att små barns hud är mycket känslig och komponenterna i dessa varianter är mindre irriterande än produkter som innehåller kemikalier.

Härefter kommer vi att gå igenom alla aspekter som du bör ta hänsyn till för att välja naturliga solskyddsmedel för ditt barn.

Barnens känsliga hud

Till skillnad från vad som händer med andra vävnader är den strukturella och funktionella mognaden av huden en gradvis och dynamisk process, som börjar vid födseln och slutar nära det första levnadsåret.

Av denna anledning är huden hos spädbarn mycket tunnare än hos vuxna, och deras immunsystem är ännu inte fullt utvecklat.

I sin tur arbetar talgkörtlarna långsammare, och därmed har ytan på barnets hud mindre skyddande fetter (lipidmantel).

På grund av alla dessa egenskaper bränns och torkar barns hud lättare än hos vuxna.

En mamma torkar sitt barns ansikte.

Hur man väljer naturliga solskyddsmedel för spädbarn

USA: s Food and Drug Administration (FDA) rekommenderar inte applicering av någon typ av solskyddsmedel på spädbarn yngre än 6 månader. Faktum är att de rekommenderar att täcka hela huden med kläder och hattar innan de utsätts för solsken.

För spädbarn äldre än 6 månader föreslår experter att man använder solskyddsmedel med en skyddsfaktor på 50 eller högre och att det är vattentätt och skyddar mot ett brett spektrum (både mot UVA- och UVB-strålar).

Effektiviteten av naturliga solskyddsmedel för spädbarn

Mineralsolskyddsmedel som har titandioxid och zinkoxid är de perfekta valen för spädbarn och barn, särskilt de med känslig hud.

Till skillnad från andra produkter absorberas dessa inte av huden och deras mineraler fördelas över hudens yta. Därmed blockerar de både UVB- och UVA-strålar.

Båda föreningarna kan reflektera, sprida och bryta solljus, ett tillstånd som gör dem säkrare än organiska solskyddsmedel.

Ju större kvantitet du använder, desto högre skyddsnivå. Men deras tillämpning är lite besvärlig eftersom de är mycket tjocka och svåra att sprida på barns hud. Detta är en avgörande faktor för deras effektivitet. Därför är det viktigt att du väljer den mest praktiska typen av applikation.

Undvik derivat av oxibenson!

De allra flesta komponenterna i barnsolskydd anses vara säkra. American Academy of Pediatrics avråder dock från användning av sådana som innehåller oxibenson.

Oxibenson, oktisalat, oktinoxat, oktokrylen, avobenson och homosalat är några vanliga element i dessa produkter. Dessa är ämnen som huden absorberar och som kan orsaka betydande förändringar i barnets kropp. Bland dem sticker ut följande:

  • Hormonella förändringar
  • Allergier
  • Cellskador, vilket kan öka risken för cancer

Dessutom skadar dessa ämnen miljön, eftersom de kan förändra den genetiska informationen för vissa alger och därmed störa det marina ekosystemet. Faktum är att de missfärgar och ökar dödligheten för de arter som lever i korallreven.

Ytterligare solskyddsåtgärder för spädbarn

American Academy of Pediatrics rekommenderar att barn som är yngre än 6 månader inte utsätts för solen direkt. Dessutom är det bäst att hålla dem i skuggan under högtider, mellan 10 och 16.

För att säkerställa dess effektivitet är det viktigt att applicera solskyddsmedel 30 minuter före exponering för strålning och upprepa applikationen varannan timme eller efter bad.

Solskyddskläder är ett bra alternativ för barn eftersom det fungerar som en barriär mot UVB- och UVA-strålar. Denna grupp inkluderar hattar med vida brätten och baddräkter från SPF.

Om möjligt är det bättre att barnet håller sig i skuggan, särskilt barn under ett år.

En bebis på stranden som bär en vävd halmhatt.

Solskyddsmedel som vana från tidig ålder

Att skapa en vana av att använda solskyddsmedel vid varje utsatt situation är viktigare än någon annan vård- och hygienrutin. Därmed är det en bra strategi att börja införa dessa rutiner tidigt i livet.

Dessutom förhindrar dessa åtgärder inte bara akuta solbränna, utan också värre skador som kan uppträda i framtiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Latha MS, Martis J, Shobha V, Sham Shinde R, Bangera S, Krishnankutty B, Bellary S, Varughese S, Rao P, Naveen Kumar BR. Sunscreening agents: a review. J Clin Aesthet Dermatol. 2013 Jan;6(1):16-26. PMID: 23320122; PMCID: PMC3543289.
  • Quatrano NA, Dinulos JG. Current principles of sunscreen use in children. Curr Opin Pediatr. 2013 Feb;25(1):122-9. doi: 10.1097/MOP.0b013e32835c2b57. PMID: 23295720.
  • Julian E, Palestro AM, Thomas JA. Pediatric Sunscreen and Sun Safety Guidelines. Clin Pediatr (Phila). 2015 Oct;54(12):1133-40. doi: 10.1177/0009922815591889. Epub 2015 Jun 29. PMID: 26130395.
  • Kullavanijaya P, Lim HW. Photoprotection. J Am Acad Dermatol. 2005 Jun;52(6):937-58; quiz 959-62. doi: 10.1016/j.jaad.2004.07.063. PMID: 15928611.
  • American Academy of Pediatrics. Seguridad bajo el sol: información para los padres sobre quemaduras del sol y protectores solares. Healthy Children.org – AAP. [Internet] 2019. Disponible en: https://www.healthychildren.org/Spanish/safety-prevention/at-play/Paginas/Sun-Safety.aspx?_ga=2.189641131.183858954.1632780038-1272698320.1628270399&_gl=1*12orssg*_ga*MTI3MjY5ODMyMC4xNjI4MjcwMzk5*_ga_FD9D3XZVQQ*MTYzMjc4MDAzNy4xMS4xLjE2MzI3ODAxMjIuMA..
  • Food and Drug Administration. Should You Put Sunscreen on Infants? Not Usually. FDA website [Internet]. Agosto 2021. Disponible en: https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/should-you-put-sunscreen-infants-not-usually

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.