10 tips för behandling av kontakteksem hos barn

Kontakteksem hos barn är ett vanligt tillstånd som inte är smittsamt och går över med korrekt hantering. Här följer några tips!
10 tips för behandling av kontakteksem hos barn

Senaste uppdateringen: 30 juni, 2022

Kontakteksem hos barn är ett vanligt men underdiagnostiserat tillstånd. Det är en överdriven reaktion av huden på stimulansen som orsakas av vissa ämnen när de vidrör dess yta.

Även om eliminering av den utlösande faktorn är huvudstrategin för att undvika åkomman, så finns det andra rekommendationer för att bättre hantera detta tillstånd. Är du intresserad? I följande artikel kommer vi att berätta allt om hur det ligger till.

Vad är kontakteksem?

Som vi nämnt tidigare uppstår denna typ av eksem när huden kommer i kontakt med vissa kemikalier eller andra ämnen som den är känslig för. För det mesta är dessa reaktioner inte allvarliga, men de kan vara obekväma och obehagliga på grund av den intensiva klåda de producerar.

Symtomen och tecknen på kontakteksem beror på orsaken och barnets känslighet för ämnet. Enligt en publikation från American Academy of Dermatology Association är de viktigaste manifestationerna följande:

Det finns tre typer av kontakteksem: allergisk, irriterande kontakt och fotokontakt. Det senare är dock minst vanligt.

En hudläkare tittar på ett utslag på ett barns arm.
Hudens utseende vid kontakteksem hos barn liknar det för många atopiska tillstånd. Det förbättras dock när du avlägsnar det utlösande ämnet.

Tips för behandling av kontakteksem hos barn

De flesta fall av kontakteksem försvinner av sig själva när huden blir av med det irriterande ämnet. Det finns dock några rekommendationer som du kan implementera i händelse av att symtom och tecken kvarstår.

1. Undvik att klia

American College of Allergy, Asthma & Immunology rekommenderar att du undviker att klia på irriterad och skadad hud eftersom det kan göra situationen värre, antingen genom ytterligare irritation eller med en extra infektion på hudytan som kräver antibiotikabehandling.

Dessutom kan kroniskt kliande orsaka ännu mer klåda på grund av frisättningen av histamin, som är ett ämne som ökar i samband med inflammation.

Du kanske är intresserad av: Eksem hos barn: Hur man förebygger det

2. Eliminera den utlösande faktorn

Du bör sluta använda produkten som orsakar hudtillståndet, eller avlägsna ämnet som ger symtomen.

Faktum är att på känslig hud är det lämpligt att göra ett fläcktest på ett exponerat område av huden varje gång en ny produkt ska användas.

3. Applicera antihistaminer

En effektiv åtgärd för att minska klåda är appliceringen av lugnande lotioner som innehåller kalamin eller glukokortikosteroider med låg styrka, såsom hydrokortison. Om den kliniska bilden inte lättas kan läkaren ordinera starkare steroidkrämer.

Att återfukta huden med mjukgörande medel hjälper också till att minska torrhet och klåda i irriterad hud.

4. Överväg orala antihistaminer

Ibland räcker inte de föreslagna hygienåtgärderna för att minska klådan, utan orala antihistaminer – såsom difenhydramin eller cetirizin – krävs.

Systemiska steroider är reserverade för svåra fall, men bör minskas gradvis för att förhindra återfall eller andra oönskade effekter.

5. Välj lämpliga kläder

En annan mycket lämplig strategi är valet av neutrala kläder, som ger skydd mot irriterande ämnen i hemmet eller arbetsmiljön. I detta avseende är kläder gjorda av 100 % bomullsfibrer en av de bästa rekommendationerna. Dessutom bör plagg med syntetiska eller anilinfärgade tyger undvikas.

6. Använd rätt kosmetiska produkter

Friktion bör undvikas vid torkning eller tvätt, samt användning av parfymer, tvålar och färgämnen. När du väljer hygienprodukter är det samtidigt viktigt att de är hypoallergena och inte innehåller kemiska ämnen som kan orsaka än större irritation.

7. Inkludera immunmodulerande läkemedel vid behov

Takrolimussalva och pimekrolimuskräm är immunsystemsreglerande läkemedel som är användbara vid behandling av kontakteksem.

Båda läkemedlen ger samma dermatologiska fördelar som kortikosteroider, men utan att orsaka deras negativa effekter.

8. Återfukta huden varje dag

Återfuktande är en av de viktigaste pelarna inom hudvård för att alltid hålla den funktionell och hälsosam. Det är tillrådligt att välja krämer som innehåller vitamin E, vitamin A, sheasmör och allantoin, bland andra komponenter.

Barn för smörj
För att ta hand om känslig hud bättre bör mjukgörande medel appliceras varje dag, och helst flera gånger om dagen.

9. Använd topikal eller oral antibiotika

Ibland utvecklas kontakteksem till mer allvarliga former. Till exempel med infektioner på redan existerande utslag. Vid dessa tillfällen är användningen av oral eller topikal antibiotika en nödvändig strategi.

10. Applicera kalla kompresser

Att applicera kalla, våta kompresser flera gånger om dagen på utslagen kan hjälpa till att lindra irritation och klåda. Det räcker med att fukta en mjuk trasa med kallt vatten och lägga den på utslagen i några minuter.

Kontakteksem och dess utveckling

Även om kontakteksem för det mesta inte är någon anledning till oro, bör det behandlas snabbt för att undvika en ogynnsam utveckling.

Men prognosen för sjukdomen beror i slutändan på orsaken och livsstilen för varje person. I enstaka fall försvinner det när exponeringen för det utlösande ämnet avbryts.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.