Vad du ska göra om ditt barns tandkött blöder

Om ditt barns tandkött blöder bör du först och främst vara medveten om att det innebär ett problem. I den här artikeln berättar vi mer om vad du kan göra.
Vad du ska göra om ditt barns tandkött blöder

Senaste uppdateringen: 15 november, 2022

Om du märker att ditt barns tandkött blöder under tandborstning, då bör du inte förbise situationen. Alltför många gånger normaliseras blödande tandköttsvävnad som en del av tandhygienen, men du bör vara uppmärksam på det och leta efter en lösning.

Om du vill veta varför ditt barns tandkött blöder och vad du bör göra åt det, fortsätt då att läsa.

Varför blöder mitt barns tandkött?

Blödande tandköttsvävnad är ett av de mest karakteristiska symptomen på tandköttsinflammation. Detta tillstånd är känt som gingivit, och även om det är vanligare hos vuxna så kan det också förekomma hos barn.

I allmänhet är gingivit hos barn förknippat med otillräcklig tandhygien. Till exempel när tandytor och tandkött inte borstas ordentligt.

Detta gör att matrester och bakterier i munnen ackumuleras och bildar en klibbig hinna på tänderna: plack. Med tiden byggs mineraler i munnen upp på detta lager och förvandlar det till tandsten.

Alla dessa element som fäster vid tänderna irriterar tandköttsvävnaden och inflammerar den, och detta fenomen manifesteras genom svullnad, deformation och predisposition för blödande tandkött. Dessutom manifesterar barnet vanligtvis andra tillstånd, såsom dålig andedräkt och tandkänslighet eller smärta.

Blödningen uppträder vanligtvis under borstningen, även om den i mer långtgående fall kan utlöses av minsta friktion.

Om tandköttsinflammationen inte behandlas i tid utvecklas den till andra allvarligare tillstånd, såsom parodontit, som innebär skador av munnens djupare vävnader.

Om du upptäcker att ditt barns tandkött blöder bör du alltså agera snabbt för att få stopp på problemet.

En teckning av blödande tandkött.

Vad ska jag göra om mitt barns tandkött blöder?

Så snart du märker att ditt barns tandkött blöder, vidta då följande åtgärder så snart som möjligt.

1. Besök en tandläkare

När du märker att ditt barns tandkött blöder under tandborstning är det bäst att boka ett möte med barnets tandläkare. Att träffa tandläkaren omedelbart kommer att hjälpa till att få en korrekt diagnos av situationen samt behandla problemet innan det blir än mer komplicerat.

Behandlingen av gingivit består i att eliminera bakteriellt plack. Genom att ta bort orsaken till inflammationen kan tandköttet återfå sin hälsa.

Många gånger behöver vårdpersonalen bara ge råd till de vuxna om hur man bäst tar hand om sina barns munnar. Att klargöra vilken tandborste och tandkräm som ska användas och hur man utför rengöringsrörelserna är viktigt för att kontrollera bakteriellt plack. Dessutom kan läkare och sköterskor komma att rekommendera användningen av munvatten för att optimera hygienen.

Det finns material som är användbart för att visualisera ansamlingarna av plack som måste avlägsnas. På så sätt kan både barn och deras föräldrar förbättra sin borstningsteknik.

Vid andra tillfällen blir en professionell rengöring nödvändig, speciellt vid tandstensuppbyggnad. Detta är en enkel behandling, genom vilken tandläkaren tar bort tandsten och plackavlagringar med hjälp av roterande instrument och speciella krämer.

Kom ihåg att även om det verkar som att allt står rätt till i ditt barns mun så är det bäst att besöka tandläkaren för en årlig kontroll. Regelbundna kontroller är viktiga för att upptäcka eventuella problem i tid och erbjuda en snabb lösning.

2. Extrem tandborstning

När ditt barns tandkött blöder är lösningen att eliminera den bakteriella placken som orsakar problemet. Detta sker enkelt om munhygienen är optimerad.

Eftersom vi pratar om barn bör föräldrarna stå som garanter för att tänderna borstas ordentligt, på alla sidor och på alla tänder.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att rengöra området där tanden möter tandköttsvävnaden. Därefter bör cirkulära och svepande rörelser kombineras i riktning från tandköttet mot tandkronan.

Borstningen bör ske skonsamt för att inte orsaka obehag, men med tillräckligt tryck för att ta bort bakteriellt plack. Dessutom inkluderar en god munhygien rengöring av tungan.

Varaktigheten av borstningen bör vara minst två minuter. Det bör optimalt utföras tre gånger om dagen eller efter varje måltid.

Tandborsten och tandkrämen är mycket viktiga delar och bör uppfylla följande krav:

  • Ett litet huvud, storleksanpassat efter barnets mun.
  • Mjuka borst.
  • Tandkräm med fluor i lämpliga doser, beroende på barnets ålder.

3. Använd tandtråd

Om de är beskaffade på det sättet så bör plack som ackumuleras mellan tänderna avlägsnas med hjälp av tandtråd, eftersom borsten normalt inte når dessa områden under rengöring.

Föräldrar bör använda tandtråden med rörelser fram och tillbaka i varje utrymme och sedan använda en svepande rörelse. Först appliceras tryck mot en av tandväggarna och sedan upprepas åtgärden i samma utrymme, mot den andra tandväggen.

Processen upprepas i hela munnen för att rengöra alla ytorna på tänderna.

Det finns andra tillbehör som kan underlätta rengöring mellan tänderna. Till exempel trådhållare, interdentalborstar eller munsprayer för rengöring av dessa svåråtkomliga områden.

4. Använd munvatten

En mamma som hjälper sin dotter med munvatten.

Användningen av munvatten bör begränsas till fall där barnet har bemästrat förmågan att spotta. Du bör förklara att vätskan som placeras i munnen inte ska sväljas, utan är till för att skölja tänderna och måste kasseras.

I vissa fall kan sköljning med varmt saltvatten minska inflammationen samt lindra symtomen på gingivit.

Slutligen är munskölj användbart för att minska spridningen av bakterier i munnen. Deras användning på barn bör dock begränsas till specifika fall där tandläkaren ordinerar dem. Deras applicering bör följa specialistens exakta indikationer för att undvika oönskade konsekvenser.

Blödande tandkött kan förebyggas

Du kan förhindra att ditt barns tandkött blir inflammerat och blöder med en enkel åtgärd: en fullgod munhygien från tidig ålder.

Inlärning av tandhygieniska vanor, som att borsta och använda tandtråd, tillsammans med en hälsosam kost och regelbundna besök hos tandläkaren är nyckelfaktorer för att ta väl hand om ditt barns mun.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Martínez, F. G., Acosta, M. D. C. G., Meden, L. K., Nakayama, H. D., & Mendieta, H. N. (2019). Control de la biopelícula dental en niños mediante una estrategia de motivación basada en el uso domiciliario de sustancia reveladora. Revista científica ciencias de la salud-ISSN: 2664-28911(1), 39-45.
  • Castro-Rodríguez, Y. (2018). Enfermedad periodontal en niños y adolescentes. A propósito de un caso clínico. Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral11(1), 36-38.
  • Chuchuca Mite, G. D. (2019). Prevalencia de gingivitis en niños de 5 a 8 años de edad de la Escuela Coronel Luciano Coral de Guayaquil (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Pawlaczyk-Kamieńska, T., Torlińska-Walkowiak, N., & Borysewicz-Lewicka, M. (2018). The relationship between oral hygiene level and gingivitis in children. Adv Clin Exp Med27(10), 1397-401.
  • Maccha, L., & Montenegro Guzman, H. M. (2017). Estudio comparativo del índice de placa posterior a la aplicación de dos materiales educativos en diferentes intervalos de tiempo.
  • Zárate, L. A. Q., & Michel, B. M. B. (2015). Control de Placa Dentobacteriana con el Índice de O´ Leary, instruyendo la Técnica de Cepillado de Bass, en pacientes infantiles del Posgrado en Odontopediatría de la UAN. EDUCATECONCIENCIA5(6), 106-119.
  • Azcarate-Velázquez, F., Garrido-Serrano, R., Castillo-Dalí, G., Serrera-Figallo, M. A., Gañán-Calvo, A., & Torres-Lagares, D. (2017). Effectiveness of flossing loops in the control of the gingival health. Journal of clinical and experimental dentistry9(6), e756.
  • Altamirano Delgado, N. (2021). Diagnóstico y tratamiento oportuno de la enfermedad periodontal en la adolescencia.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.