Hur man hjälper sina barn att övervinna sin rädsla för tandläkaren

Hjälp dina barn att övervinna sin rädsla för tandläkaren och de kommer att ha nytta av det under resten av sina liv.
Hur man hjälper sina barn att övervinna sin rädsla för tandläkaren
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 07 juli, 2019

Vissa barn är rädda för spindlar, andra för att flyga i flygplan. Vissa är rädda för höjder, andra för mörkret. Och naturligtvis har många barn utvecklat en rädsla för tandläkaren.

Dessa rädslor är produkten av externa influenser. De är ofta resultatet av vuxnas attityder och åsikter som påverkar barnen i deras liv.

Med andra ord kan rädsla för tandläkaren uppstå på grund av den bild som vuxna projicierar. Samtidigt kan det helt enkelt vara resultatet av en rädsla för det okända.

Faktum är att rädslan för att sitta i tandläkarstolen till och med är en sjukdom som erkänns av Världshälsoorganisationen (WHO). Enligt organisationen lider ungefär 15% av befolkningen av denna fobi.

Vidare indikerar WHO att rädslan för tandläkare till stor del beror på dåliga erfarenheter under barndomen.

The Hebrew University of Jerusalem genomförde en studie om barn och tandläkarskräck. De fokuserade sin forskning specifikt på de faktorer som påverkar barns erfarenhet vid ett tandläkarbesök. För att genomföra sin studie övervakade de ångestnivåer hos barn som gick på ett rutinbesök till tandläkaren för att få tänderna rengjorda.

En del av barnen mottogs i en färgstark miljö med musik och andra distraktioner. Resten av barnen togs in i ett vanligt rum utan några speciella förberedelser. Studien visade att ångesten varade i bara en och en halv minut hos de barn som fick sin tandvård i rummet med färger och musik.

tandläkare hjälper barn att övervinna sin rädsla för tandläkaren

Förslag på hur man kan hjälpa sina barn att övervinna sin rädsla för tandläkaren

Att barn utvecklar denna rädsla kommer att bero mycket på tandläkarens bemötande av sina unga patienter. Nedan ger vi dig några tips på hur du hjälper dina barn att övervinna de rädslor de kan ha.

  • Låt dina barn veta att allt kommer att gå bra.
  • Belöna ditt barns goda beteende.
  • Använd inte uttryck som kan få ditt barn att tänka på negativa saker. Säg till exempel inte saker som: De kommer inte att göra dig illa. Det kommer inte att kännas så mycket. De kommer inte att ge dig en spruta, etc. Dessa fraser planterar bara dessa tankar i ditt barns huvud när de troligen inte skulle ha tänkt på dem själva.
  • Välj en tandläkare som specialiserat sig på barn. På det sättet vet du att miljön blir mer barnvänlig och mindre skrämmande för små patienter.
  • Lek tandläkare hemma. Låt ditt barn låtsas att han eller hon är tandläkare medan du är patienten. Byt sedan roller. Ditt barn kan också låtsas att han eller hon undersöker sina gosedjur och nallar. Dessa rollspel gör det lättare för barn att hantera och bearbeta situationen.
  • Titta på barnprogram om tandläkarbesök eller läs en bok som handlar om det. Om barnet får mer information är det mindre risk att han eller hon uppfattar det som något okänt och därför farligt.
  • Om ditt barn måste gå till tandläkaren och ett äldre syskon också har en tid, låt det äldre syskonet gå först. Under tiden kan ditt yngre barn bevittna mötet och se att inget farligt kommer att ske.

Hur hanterar man sitt barns första tandläkarbesök?

Det är viktigt att barn besöker tandläkaren regelbundet från och med sin första födelsedag. Vid det tillfället kan en tandläkare utvärdera om barnet har några hål och observera om det finns några problem med ditt barns bett. Att påbörja ett barns tandvård från en sådan ung ålder ger dig en stor fördel.

Föräldrar bör lära sina barn om vikten av god tandhygien och lära dem de vanor de behöver för att upprätthålla den.

Det räcker inte att du bara borstar ditt barns tänder hemma. Du bör också ta ditt barn till tandläkaren regelbundet för att få professionell tandvård.

Som föräldrar måste vi göra vår del för att förhindra att rädslan uppstår eller att den blir värre. Under din son eller dotters första besök, gör ditt bästa för att förmedla lugn och trygghet. Hjälp ditt barn att känna sig bekväm och lugn hos tandläkaren istället för att spä på rädslan.

Föräldrarnas ansvar

I de flesta fall är rädslan för tandläkaren helt normal. Den kan vara resultatet av en tidigare negativ upplevelse eller helt enkelt en rädsla för det okända.

Det är dock inte bra för barn att vara rädda för tandläkaren under sitt första besök. Om de aldrig har varit hos tandläkaren, varför ska vi låta dem vara rädda?

Ibland är föräldrarna oavsiktligt ansvariga för denna rädsla. Till exempel använder många föräldrar tandläkaren som ett hot. Vi säger saker som: “Om du fortsätter äta så mycket godis måste du gå till tandläkaren” eller “Tandläkaren kommer inte att bli glad när hon ser dina tänder.”

När vi säger dessa saker använder vi tandläkaren som straff.

Råd och tips:

  • Använd aldrig tandläkaren som ett hot eller straff, inte heller bör du berätta för ditt barn om negativa och skrämmande erfarenheter från tandläkarbesök.
  • Prata inte om tandläkaren med fraser som bara skrämmer upp barnet. Säg till exempel inte “Han kommer inte att göra dig illa.”
  • Lär ditt barn om tandhygien från en tidig ålder och involvera din tandläkare i processen.
  • Hjälp ditt barn att förstå att gå till tandläkaren är för hans eller hennes eget bästa.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Almenara, E. M. D., Galindo, L. S. M., & Veguilla, M. R. (2013). Miedo al dentista e intervenciones para reducirlo. Anuario de psicología clínica y de la salud= Annuary of Clinical and Health Psychology, (9), 53-55. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4658022
  • Lima Álvarez, M., & Casanova Rivero, Y. (2006). Miedo, ansiedad y fobia al tratamiento estomatológico. Humanidades Médicas, 6(1), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1727-81202006000100007
  • Rodríguez, J. M., Lizaranzu, M. C. N., Rodríguez, D. C., & Flores, J. G. (2004). ¿ Por qué se le tiene miedo al dentista?. Estudio descriptivo de la posición de los pacientes de la Sanidad Pública en relación a diferentes factores subyacentes a los miedos dentales. RCOE: Revista del Ilustre Consejo General de Colegios de Odontólogos y Estomatólogos de España, 9(2), 165-174. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4539010

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.