5 grovmotoriska övningar för barn

Grovmotoriska övningar bidrar till barnets fysiska och psykiska utveckling, samt uppmuntrar till framtida rörelseförmågor.
5 grovmotoriska övningar för barn
Andrés Felipe Cardona Lenis

Skriven och verifierad av idrottspedagogen Andrés Felipe Cardona Lenis.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Utvecklingen under barndomen är en av de mest relevanta aspekterna av en människas liv. Det är just i detta skede som grunden för framtiden läggs, i psykologiska, fysiska, emotionella såväl som sociala aspekter. Här kommer vi att berätta om fem grovmotoriska övningar för barn.

För den som inte vet vad det är, så syftar psykomotorik på förmågan att kontrollera sina kroppsrörelser. Genom den interagerar människor med omgivningen och den uppmuntrar därmed utvecklingen av andra färdigheter, såsom psykosociala förmågor

Baserat på ovanstående kommer vi att lära dig vad grova psykomotoriska färdigheter innebär, samt vilka övningar du kan göra för att förbättra dem hos dina barn.

Vad innebär grov psykomotorik?

Psykomotoriska färdigheter avser kontrollen över kroppen och dess respektive rörelser. Med andra ord, det är kombinationen av kognitiva och fysiska (motoriska) aspekter för att uppnå en känslig balans.

Inom denna färdighet sticker två huvudområden ut: grova och fina psykomotoriska färdigheter.

Den första består av kroppsrörelser utförda av de stora stödjande strukturerna. Det vill säga att gå, springa, hoppa eller jogga. Alla dessa rörelser kräver koordinerat arbete av flera muskel- och bengrupper.

Dessa typer av rörelser är de första som lärs in. Trots detta är det viktigt att arbeta med dem kontinuerligt för att förbättra barnens psykofysiska förmågor.

Grovmotoriska övningar

För att barn ska kunna förbättra dessa färdigheter är det viktigt att utföra en uppsättning med övningar. Kom ihåg att det mesta av små barns fysiska arbete bör fokuseras på lek, eftersom underhållning motiverar dem att utföra det.

Ett barn som ler och låtsas vara ett djur.
Imitationslekar är mycket underhållande, och utgör en didaktisk strategi för att stimulera små barns psykomotoriska färdigheter.

1. Spegelleken

Spegelleken fokuserar på att imitera kroppsrörelser. Den utförs bäst med flera barn grupperade i par, men om det inte är möjligt så kan du vara ditt barns partner.

För att leka leken måste ni stå mot varandra, precis som i en spegel. Därifrån utför du rörelser som ditt barn kan imitera.

Vi rekommenderar att du börjar med långsamma och enkla rörelser, med ett stort rörelseomfång. På så sätt kommer ditt barn att kunna fånga upp rytmen lite i taget.

Glöm inte att byta roller så att ditt barn också kan föreslå sina egna sekvenser.

2. Balansera på en linje

Balans är en grundläggande del av grovmotoriken, så den måste ständigt stimuleras.

För att arbeta med denna fysiska förmåga bör du genomföra övningar som involverar dynamisk och statisk balans. Med hjälp av att balansera på en linje är det möjligt att stimulera båda typerna.

Vi rekommenderar att du ritar eller på annat sätt skapar en linje på golvet som är tillräckligt bred för att placera foten på den. På denna linje ger du sedan indikationerna för att utföra olika rörelser: att gå, hoppa och balansera på ett ben är de vanligaste. Kom ihåg att alla av dem måste utföras utan att placera sina fötter eller händer utanför linjen.

3. Bowling

Bowling kan utövas av barn i alla åldrar, och det är dessutom ett underhållande och muntert alternativ. Men förutom underhållning gynnar detta spel också utvecklingen av grovmotoriska färdigheter, på grund av de kroppsrörelser som krävs för att det ska kunna förverkligas.

Om du inte har en bowlinghall i närheten kan du göra din egen med hjälp av plastflaskor. Allt du behöver göra är att skapa förutsättningar för ditt barn att kasta en boll. Placera några hemmagjorda bowlingkäglor på kort avstånd och låt spelet börja!

När kasten går, lägg till fler käglor och öka avståndet för att göra det lite svårare.

4. Rollspela som djur

Som nämnts ovan är övningar gjorda genom lekar mer tilltalande för barn.

I det här fallet är huvudsyftet att ditt barn ska ta på sig rollen som ett djur och utföra rörelserna för den arten. Till exempel, om barnet är en känguru, bör det efterlikna hur den hoppar för att röra sig över distanser.

För att göra leken mer underhållande och komplex kan du implementera rollerna enligt ett tema med naturliga livsmiljöer. Be ditt barn att imitera djur från djungeln, från havet och så vidare.

5. Måla med fötter

Att måla med fingrarna gynnar utvecklingen av finmotorik, men vad sägs om att måla med fötterna?

Att blötlägga ditt barns fotsulor med färgad tempera är väldigt roligt. Om du lägger dukar runt huset och uppmuntrar dem att gå och forma olika figurer kommer de att ha fantastiskt roligt.

När du utför denna aktivitet tvingas barnet röra sig på olika sätt och till och med hålla balansen för att undvika att falla.

Fotspår gjorda med färg.
Bjud in ditt barn att skapa fotkonst runt huset. Men se till att placera en duk eller ett brett papper för att undvika olyckor.

Grovmotoriska övningar, ju förr desto bättre

Fysiska förmågor bör bearbetas från tidig ålder för att uppnå bättre utveckling av dem. Under barndomen är hjärnan och hela kroppen mer känsliga för inlärning och psykomotorik är inget undantag.

Praktiskt taget alla kroppsrörelser byggs från spädbarnsåldern, och du kan hjälpa ditt barn att stimulera dem genom ovanstående övningar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.