Då tandsten drabbar barn

Tandsten som drabbar barn kan påverka deras hälsa negativt. Ta reda på hur den uppstår och vad du kan göra för att förhindra den.
Då tandsten drabbar barn

Senaste uppdateringen: 21 oktober, 2022

Tandsten som drabbar barn är resultatet av avlagringar av mineraler på bakteriell plack som har samlats på tandytorna. Förutom att påverka estetiken i munnen så producerar tandsten dålig andedräkt och ökar risken för inflammation i tandköttet.

Eftersom den inte kan tas bort med en tandborste måste en tandläkare ta bort den. I följande artikel kan du ta reda på hur tandsten bildas på barns tänder. Ta också reda på hur du behandlar den och vad du kan göra för att förhindra att den bildas.

Vad är tandsten och hur bildas den?

Tandsten på barns tänder är en hård formation som är gulvit eller brun i de svåraste fallen, den avsätts på tandytor och inte kan avlägsnas med vanlig tandborstning. Dess konsistens är grov, vilket gynnar ansamlingen av bakterier.

Pojke borstar tänderna för att undvika tandsten.

Den är resultatet av förkalkning av bakteriell plack. Plack utgörs av en tunn transparent film som täcker tändernas ytor och innehåller matrester och bakterier som finns i munnen.

Om placken inte tas bort genom korrekt tandborstning, då ackumuleras och tjocknar den mer och mer. Mineralerna som finns i saliven avsätts på den, vilket ger upphov till tandsten.

Även om tandsten kan hittas var som helst på tänderna så ses den oftast på de inre ytorna av de nedre framtänderna. I denna sektor är utgången av kanalerna i de sublinguala spottkörtlarna och överskottet av saliv som innehåller mineraler gynnar avsättningen av dessa på placken. Dessutom är det svårt för barn att rengöra den delen av tänderna korrekt.

Kan alla barn få tandsten?

Det är inte särskilt vanligt att hitta tandsten hos barn. I allmänhet, när det händer, uppträder det vanligtvis efter 6 års ålder. Vissa små är mer benägna att bilda tandsten och det finns vissa förhållanden som också bär samband med dess närvaro:

  • Dålig tandhygien: Felaktig eller sällan utförd tandborstning disponerar för tandsten. Föräldrar är ansvariga för att kontrollera och övervaka tandrengöringen hos barn.
  • Borstens felaktiga position under tandborstning: Ibland känner barn inte till teknik och borsten når då inte hela tandytan. Att rengöra området där tänderna möter tandköttet är mycket viktigt eftersom det är där plack vanligtvis samlas. Att placera borsten vertikalt för att nå de inre ytorna av tandelementen är en annan aspekt som de små måste lära sig och öva på.
  • Andning genom munnen: Muntorrhet, speciellt under natten, ger tjockare saliv som gynnar ansamling av bakterier och bildandet av tandsten.
  • Användning av mediciner: Användningen av aerosoler och andra mediciner, såsom de som används för behandling vid nedsatt uppmärksamhetsförmåga, ger också tjockare saliv som gynnar vidhäftningen av bakteriellt plack på tänderna.

Vad ska man göra då tandsten drabbar barn?

Att observera barnens munnar noggrant och ofta gör det möjligt att verifiera att allt står väl till  samt att genast rådgöra med tandläkare då något konstigt upptäcks. Att se vita eller gula plackavlagringar på barnets tänder och tandkött kan vara en indikation på att du behöver gå till tandläkaren.

Även om du inte märker något konstigt så gör besök hos tandläkaren var sjätte månad att alla problem som uppstår kan identifieras i tid. Det är tandvården som kommer att upptäcka och diagnostisera tillstånden samt föreslå lämplig behandling. Dessutom kommer de att ge nödvändiga råd och, om det är relevant, kommer de med en tandhygienist att informera om nödvändiga förändringar i hur du tar hand om munnen på de små.

Som vi redan nämnt kan tandsten inte tas bort genom att borsta tänderna; dess eliminering kan endast utföras av tandläkaren genom tandrengöring eller profylax. Denna procedur består av att skrapa bort tandstenen på tänderna med hjälp av specifika instrument.

Tandsten på barns tänder kan förebyggas

Det bästa sättet att förhindra bildandet av tandsten på barns tänder är att se till att plack inte ansamlas på tandytorna. Detta uppnås genom att utföra korrekt munhygien hemma.

Pojke borstar tänderna för att undvika tandsten.

Att lära sig och träna korrekta tandborstningstekniker är viktigt. Vuxna är ansvariga för att övervaka, hjälpa och kontrollera den dagliga borstningen, och om barn ännu inte kan göra det effektivt kommer det att vara de vuxna som ansvarar för det.

Borstning bör ske med en mjuk borste, med fluortandkräm, och gärna tre gånger om dagen. Användning av sköljmedel och tandtråd kan med fördel komplettera rengöringen.

En varierad och hälsosam kost med låg sockerhalt hjälper också till att hålla din mun frisk. Att dricka mycket vatten och tugga sockerfritt tuggummi kan bidra till att minska risken för tandsten hos barn med muntorrhet.

Som vi redan nämnt är regelbundna besök hos tandläkaren, även om allt verkar vara bra, också nödvändigt. Fackmannen kan, förutom att ge råd och kontrollera, upptäcka alla problem och utföra lämpliga behandlingar i tid.

Förebyggande åtgärder i hemmet är mycket viktigt för att förhindra att tänderna på de små får tandsten. Engagerade vuxna är nyckeln till att barnen ska få ett sunt leende.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Alvear Cazar, Greace Katherine. Elaboración de un manual virtual de prevención de biofilm dental para niños de la Unidad Educativa “Daniel Enrique Proaño. BS thesis. Quito: Universidad de las Américas, 2018., 2018.
  • Andújar, Lewelyne Paniagua. “Índice de Higiene Oral (Placa Bacteriana) en dos centros del sector público.” Revista de Investigación y Evaluación Educativa 4.1 (2017): 14-21.
  • Castro-Rodríguez, Yuri. “Enfermedad periodontal en niños y adolescentes. A propósito de un caso clínico.” Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral 11.1 (2018): 36-38.
  • Girardeau, Clémence Shopie, Esther Alía García, and Marta Macarena Paz Cortés. “¿ Qué patologías locales y sistémicas puede presentar un paciente pediátrico con respiración oral?.” Biociencias 15.1 (2020).
  • Sadashiva Murthy P, Shaik N, et al. effectiveness of plaque control with novel pediatric oral hygiene need station (modified oral irrigation device) as compared with manual brushing and flossing: randomized controlled pilot trial. Contemporary Clinical Dentistry. Abril-Junio 2018. 9 (2): 170-173.
  • Sánchez Cachay, David Eduardo.  Factores de riesgo asociado a la enfermedad periodontal en niños de la Isntitución Educativa Juana Moreno Huánuco 2017.” (2019).
  • Vargas Vargas, Nancy Elena. Índice de placa bacteriana según Silness y Loe en la clínica de Odontopediatría. BS thesis. 2020.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.