Varför har mitt barn en mörk mjölktand?

Många föräldrar blir oroliga när de upptäcker att deras barn har en mörk mjölktand. Men vilka risker för barnets hälsa innebär egentligen detta fenomen?
Varför har mitt barn en mörk mjölktand?

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2022

Om du märker att ditt barn har en mörk mjölktand är det helt normalt att du blir rädd och orolig. När allt kommer omkring är förändringen av färgen i en tand ett tecken som inte bör ignoreras.

I den här artikeln kommer vi att förklara orsakerna till mörka tänder, hur du behandlar det och vad du kan göra för att undvika det.

Orsaker till att ha en mörk mjölktand

Den naturliga färgen på tillfälliga tänder sträcker sig från gråvit till mycket subtilt gulaktig. Men färgen kan mörkna, och till och med bli helt svart.

För det mesta är orsaken till en mörk mjölktand en död tandmassa. Den inre delen av tanden kan bli nekrotisk efter fysiska skador, eller på grund av karies.

I båda situationer sker denna färgförändring gradvis, det är alltså viktigt som förälder att hålla ett öga på utseendet barnets tänder.

Det finns andra situationer som kan förändra tändernas färg, såsom tandsten, konsumtion av järntillskott och fläckar på grund av matpigment.

Nedan kommer vi att förklara var och en av dem i detalj så att du vet vad du ska se upp med.

Tandtrauma

Ett barn som snubblat och fallit på asfalt.

Det är ganska vanligt att barn råkar ut för olyckor under tiden de idrottar eller leker. Fall och slag mot munnen traumatiserar tänderna och kan förändra deras blodtillförsel. I allmänhet är de övre framtänderna mest drabbade.

Tandens pulpa är tandens centrala område och i den finns nerver och blodkärl. Efter ett intensivt slag kan denna vävnad bli inflammerad och till och med permanent skadad.

Icke-vitala tandelement tenderar att mörkna med tiden. I denna mening kanske färgförändringen inte sker omedelbart, utan kan uppstå två eller tre veckor efter att olyckan inträffade.

Det är viktigt att gå till tandläkaren så fort det uppstår en skada på en tand, eller om du märker ens den minsta av färgförändringar. Många gånger kan traumat i sin tur orsaka skador på elementen som utvecklas inuti benet.

Karies

Bakterierna i munnen jäser de kolhydrater vi konsumerar och producerar en syra som kan förstöra tändernas hårda vävnader. Detta leder till hål i tänderna, vilket är känt som karies.

Om det inte behandlas i tid fortskrider denna sjukdom och förstör tandvävnaderna. Först uppstår fläckar och sedan uppstår hål på deras ytor. Dessa fläckar kan bli mörka och ge de drabbade tänderna ett svartaktigt utseende.

Om bakterierna når tillräckligt långt kan de orsaka pulpans död och den efterföljande devitaliseringen av tanden gör också att den mörknar. Dessutom ökar risken för skador på de permanenta delarna därunder.

Hur ska man agera om ens barn har en mörk mjölktand?

Om du märker en förändring vad gäller mjölktandens färg hos ditt barn, gå då omedelbart till barnets tandläkare. Kvalificerad vårdpersonal kan utvärdera situationen, fastställa orsaken till problemet och välja den bästa behandlingen beroende på fall.

Under den orala undersökningen letar tandläkaren efter andra symtom, såsom tandens rörlighet samt närvaro av smärta eller var.

Läkaren kan anse det vara lämpligt att ta en röntgenbild för att bedöma tillståndet hos vävnaderna som omger tandelementet. Denna information låter dig bedöma hur allvarlig traumat är samt bestämma vad du ska göra härnäst.

Slutligen, om det inte finns några uppenbara symtom, är det viktigt att informera specialisten om skadan och berätta hur tanden har utvecklats sedan dess.

Behandlingar för en mörk mjölktand

Behandlingen för en mörk mjölktand beror på hur fallet ser ut.

Om orsaken till färgförändringen är pulpans död måste tandläkaren utvärdera om det föreligger en infektion eller inte:

  • Om det finns en associerad infektion: Föredragen behandlingsform är endodontik för mjölktanden, eller dess utdragning, beroende på hur lång tid som återstår tills dess ersättning, graden av förstörelse av omgivande vävnader och fallets allvarlighetsgrad. Användning av antibiotika i detta sammanhang kan bli nödvändig.
  • Om det inte finns någon infektion: Rotfyllnad eller extraktion kan utföras, eller helt enkelt att vänta och se med regelbunden tandövervakning. Många gånger faller tanden ut av sig själv.

Vid hål i tänderna måste dessa elimineras genom att området rengörs och en fyllning sker.

Slutligen, om mjölktandens mörka färg beror på ytliga fläckar så tas dessa bort med hjälp av en professionell rengöring.

Ett barn med stora hål i tänderna.

Hur man förhindrar mörka mjölktänder

Ett sätt att undvika uppkomsten av en mörk mjölktand är att besöka tandläkaren ofta, eftersom den kan upptäcka de problem som föräldrarna ibland inte kan se.

I fall då en färgförändring upptäcks i mjölktänderna förbättrar ett snabbt samråd med tandläkaren prognosen för situationen. När man har mottagit ett slag mot munnen, oavsett hur ofarligt det kan verka, är en konsultation avgörande för att fastställa svårighetsgraden.

Ett annat sätt att förhindra att mjölktänderna mörknar är genom att ta bort bakterieplack som orsakar hål, tandsten och fläckar. Att borsta ett barns tänder två eller tre gånger om dagen med fluorerad tandkräm, använda tandtråd och hålla en diet med låg sockerhalt är nyckeln till att ta hand om barnets mun.

Dessutom är användningen av tandskydd under sportaktivitet eller också till stor hjälp.

Även om vissa av dessa orsaker inte alltid kan undvikas är det viktiga att erbjuda det bästa stödet till barnet för att förhindra att större problem uppkommer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rodríguez, S. A. V., Mena, A. G., Sepúlveda, A. G. R., & Elizondo, R. T. (2018). Necrosis pulpar con lesión periapical. Revista Mexicana de Estomatología, 5(2), 18-23.
  • Alvarez Arana, D. R. (2017). RELACIÓN ENTRE EL DIAGNÓSTICO Y EL TRATAMIENTO DE LA PATOLOGÍA PULPAR EN DIENTES DECIDUOS DE PACIENTES NIÑOS QUE ACUDIERON A LA CLÍNICA ESTOMATOLÓGICA DE LA UNIVERSIDAD DE HUÁNUCO EN EL AÑO 2017.
  • Pérez de Mora, E. (2018). Traumatismos en dentición primaria. Secuelas postraumáticas en dentición permanente: Revisión sistemática.
  • Suarez Acebo, E. (2018). Repercusiones en los dientes primarios traumatizados debido a daños en la pulpa dental (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil, Facultad Piloto de Odontología).
  • Canale, L. M., Rimoldi, M. L., Mendes, C. A., Mazzeo, D. M. A., Fernández, R., Iriquin, M. V., … & Fingermann, G. F. (2020). Tratamientos endodónticos en dientes temporarios: alternativas aplicables del nuevo milenio. Revista de la Facultad de Odontología, 2020.
  • Oliveira-del Rio, J. A., Mendoza-Castro, A. M., & Alvarado-Solórzano, A. M. (2017). Endodoncia en dientes temporales. Pulpotomía. Polo del Conocimiento, 2(6), 1288-1297.
  • Jumbo Jumbo, A. A. (2020). Prevalencia de lesiones pulpares en dientes temporales (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Carrasco Ostos, R. I. (2017). Manejo de terapia pulpar en dientes deciduos y permanentes jóvenes.
  • Morales Chaucalá, V. A. (2019). Pasta triantibiótica en tratamiento de necrosis pulpar en dientes temporales (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.