5 sjukdomar som kan uppstå under klimakteriet

De sjukdomar som kan uppstå under klimakteriet kan spegla dåliga vanor och brist på medicinska kontroller. Bekanta dig med de vanligaste av dessa sjukdomar och börja ta hand om dig själv.
5 sjukdomar som kan uppstå under klimakteriet

Senaste uppdateringen: 27 oktober, 2019

Klimakteriet markerar slutet på alla menstruationscykler och den fertila tiden i en kvinnas liv. Alla kvinnor är olika och upplever olika symptom, men det finns också vissa sjukdomar som kan uppstå under just denna period.

Vad är klimakteriet och vilka är symptomen?

Klimakteriet uppstår när en kvinna slutar ha ägglossning. Till följd upphör även menstruationen.

Detta är en lång process där kvinnan kan uppleva en serie symptom på grund av hormonförändringar. Perioden förekommer i genomsnitt runt 45-48 års ålder och varar i ca fyra år. För vissa kvinnor varar den längre eller kortare tid.

Det vanligaste symptomet på att du har gått in i klimakteriet är värmevallningar, som förekommer hos 45% av kvinnor i det här skedet av livet. Andra vanliga symptom är vaginal torrhet och minskad sexlust.

Andra symptom kan vara: viktökning, sömnlöshet, frekventa humörförändringar och ledsmärta. Det är också förknippat med stress, trötthet, ångest, torr hud och torrt hår samt minnesförlust.

5 sjukdomar som kan uppstå under klimakteriet

En stor andel kvinnor i klimakteriet upplever en sämre livskvalitet på grund av alla symptom. Men utöver dessa symptom kan även vissa sjukdomar uppträda under denna period.

Fluktuerande och låg hormonproduktion kan orsaka följande sjukdomar:

Metabolt syndrom

Östrogen hjälper till att kontrollera fettnivån i kroppen. När östrogenproduktionen minskar och om kvinnan inte har hälsosamma livsstilsvanor kan hon komma att uppleva en ökning av triglycerider, högre blodtryck, högre kolesterolhalt och en stigande blodsockernivå.

kvinna med huvudet lutat mot händerna

Alla dessa kan påverka den kardiovaskulära hälsan och kan även leda till diabetes. Därför rekommenderar specialister att kvinnor lägger sig an med en hälsosam livsstil så tidigt som möjligt och absolut efter 35 års ålder.

Dessa vanor inkluderar att äta rikligt med frukt och grönsaker, träna, sluta röka och undvika för mycket alkohol.

Osteoporos

Osteoporos uppträder ofta samtidigt som klimakteriet och är mycket vanligt. Sjukdomen medför att benstrukturen blir svagare. Frakturer och benbrott förekommer som ett resultat.

Ben är levande vävnad. Bristen på östrogen under klimakteriet gör att benmassan går förlorad snabbare än den byggs upp. Allteftersom tillståndet försämras utvecklas det till osteoporos.

Hypotyreos

Sköldkörtelproblem är också vanliga under klimakteriet. Därför är det vanligt med symptom som torr hud och sprött hår, som har att göra med en underaktiv sköldkörtel.

Sköldkörteln kan vid hypotyreos inte producera tyroxin och triiodotyronin, hormoner som reglerar ämnesomsättningen. Detta resulterar i trötthet, depression, minnesförlust och problem att hålla en hälsosam vikt.

“En stor andel kvinnor i klimakteriet upplever en sämre livskvalitet på grund av alla symptom.”

Synen

Klimakteriet kan också orsaka oftalmologiska problem. Ett sådant problem inbegriper hornhinnans krökning, vilket minskar synskärpan med åldern.

På samma sätt är torra ögon vanliga. Det orsakas av en brist på östrogen som tas emot av bindhinnan och hornhinnan, vilket minskar mängden vätska som smörjer tårkörtlarna.

kvinna i 50-års åldern


Artros

Om du redan lider av artros kan tillståndet förvärras under klimakteriet. Om du inte lider av det kan du börja uppleva besvär under denna period.

Benbrosk har östrogen- och progesteronreceptorer som håller dem i gott skick. Men med den minskade produktionen av dessa hormoner påverkas kvaliteten på benbrosket. Dessutom minskar kollagenproduktionen under klimakteriet, vilket försvårar tillståndet.

Avslutningsvis är det viktigt att notera att klimakteriet inte är en sjukdom. Men dåliga vanor kan leda till att du upplever sjukdomar.

Börja leva en hälsosam livsstil redan nu så att du kan ta dig an klimakteriet på bästa sätt, och glöm inte att regelbundet gå till din doktor.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.