Ensamstående förälder: Hur du minskar stressen

Ensamstående föräldrar kan undvika stress genom att leva en hälsosammare livsstil och anta avslappnande familjerutiner. Fortsätt läsa för mer information.
Ensamstående förälder: Hur du minskar stressen
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vi ställs alla varje dag inför situationer som sätter våra gränser på prov, men för en ensamstående förälder är stressen ofta mer påtaglig än för andra eftersom man som ensamstående ofta lider ekonomiska svårigheter, oregelbundna rutiner och brist på stöd.

“När föräldrar tar sig an barnuppfostran på egen hand, vare sig de är män eller kvinnor, kan de känna sig ensamma och inkompetenta. Det är därför det är så viktigt med stöd, vare sig det är från familj eller vänner.”

Tips för att minska stress för en ensamstående förälder

Så vad kan en ensamstående förälder göra för att minska stressen? Här nedan hittar du möjliga lösningar.

Stressad ensamstående pappa

Håll ett öga på din ekonomi

Ekonomin är en ständig oro för de flesta ensamstående föräldrar. Det kan vara tufft att ge sina barn allt de behöver när man bara har en inkomst. Men om du hanterar din ekonomi och anpassar din budget kan du kontrollera dina utgifter.

Du kan starta ditt eget företag, erbjuda tjänster till samhället eller jobba hemifrån för att generera extra inkomst och variera din rutin. Håll noga koll på mindre kostnader under månaden för att spåra alla dina utgifter.

Ha en balanserad rutin

Om du känner att det inte finns någon ordning i vardagen är det dags att du skapar en rutin för dig och din familj. Schemalagda sysslor, måltider, sängtider samt utsatta tider för nöjen och avkoppling. På det här sättet blir du inte lika överväldigad, och du och dina barn vet exakt när saker ska göras och vad som förväntas av varje person.

Försök inte vara en superförälder

En av de vanligaste anledningarna till stress bland ensamstående föräldrar är att de försöker göra allt på egen hand. Förutom att ofta vara frustrerande sätter de också sin hälsa i fara. Så kom ihåg att det inte finns någon perfekt förälder. Vi gör alla misstag och bör inte straffa oss själva för dem. Det är viktigt att vara realistisk och lära sig att hantera sina egna misstag och brister.

Uppskatta värdet av de små sakerna

Barn lär sig tyvärr idag, från många olika källor, att man behöver materiella ting för att bli lycklig. Så det är viktigt att lära ut det verkliga värdet av de små sakerna i vardagen. Ge dina barn vad de verkligen behöver istället för att försöka fylla huset med saker.

Det gör både dig och dina barn mycket lyckligare. Och samtidigt behöver du inte stressa över att köpa de dyraste kläderna, den senaste mobiltelefonen eller de trendigaste leksakerna.

Vad mer kan en ensamstående förälder göra?

Be om hjälp

För att minska stressen är det viktigt att veta att du kan räkna med andra. Din familj, vänner och grannar kan alla hjälpa dig, ge dig råd och få dig att känna dig som en del av samhället.

Du föregår också med gott exempel för dina barn genom att bygga hälsosa mma relationer med andra. Det spelar ingen roll hur upptagen du är, gör plats för kvalitetstid med vänner och familj för att stärka era band.

Investera tid i dig själv

Det här är kanske ett av de svåraste stegen att ta, men också ett av de viktigaste. Ibland måste du helt enkelt prioritera dig själv. Du och bara du ansvarar för din övergripande hälsa, och du borde inte känna dig skyldig för att du tar hand om dig själv. Koppla av, lyssna på en favoritlåt, motionera lite, laga lite god mat i köket eller läs en bok som du tycker om.

Stressad mamma med jobb och barn

Balansen mellan att vara förälder och vara en individ ligger i att erkänna båda roller och låta dig själv njuta av dem. Om du är frisk och lugn förs detta över till dina barn och de lär sig en värdefull läxa i självvård.

Vad brukar du göra när du upplever episoder av stress? Har du lidit några fysiska konsekvenser som ett resultat av det? Nu vet du några enkla lösningar som kan ha stor inverkan på ditt liv.

Låt inte stress beröva dig på glädjen att vara förälder. Även om ett ensamstående föräldraskap har sina svårigheter kan du övervinna dem med tålamod, stöd och kloka beslut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.