Farorna med att vara en trött mamma

Farorna med att vara en trött mamma
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Dagen är äntligen här – du får se din bebis ansikte, ögon och leende. Allt du känner är ren lycka. Men livet går vidare och det är inte lätt att uppfostra ett barn. Det är en stor ansträngning, och det kan med tiden kan göra dig till en trött mamma.

Det kan vara ganska skadligt att vara en trött mamma, inte bara för ditt barn, utan även för dig. Det är därför det är så viktigt att veta riskerna så att du kan undvika dem.

Vilka är farorna med att vara en trött mamma?

Som sagt finns det ett antal faror med att vara en trött förälder. Låt oss ta en titt på några av dem:

 • Den första och främsta faran är kopplad till dig som person. En trött mamma missar så många bra saker i livet. Det trötta fysiska och psykologiska tillståndet gör inte bara att man missar mycket av barnets utveckling, utan även möjligheter, roliga stunder och upplevelser.
 • Ditt barn kan till och med börja uppleva känslor relaterade till bortkoppling, avstånd och, värst av allt, skuld. Barnet kan börja tro att mammans utmattning är dess eget fel. Det hindrar det från att utvecklas som det ska. Det kan även påverka barnets självgång och självförtroende.
 • Det går knappt att andas luften hemma hos utmattade föräldrar. Viktiga saker som utbildning och kärlek börjar spela andra fiol. Allt förlorar vikt eftersom sinnet fortfarande sover och kroppen knappt kan röra sig.
Utmattad mamma
 • Lösningar på enkla problem kan se överdrivet svåra ut. Det kan även leda till tristess, sjukdomar och gräl.
 • Det har otvivelaktigt en negativ påverkan på livet med din partner, familj och dina vänner. Allt förlorar sin betydelse och vikt. Utmattade mammor kanske inte ens är medvetna om att världen faller samman omkring dem.
 • Än värre är det faktum att mental och fysisk trötthet kan ge upphov till många sjukdomar. Immunförsvaret blir också trött och saknar energin att hålla sjukdomar borta. Därför kan influensa, lunginflammation och förstoppning drabba en konstant. Depression kan också dyka upp.

Hur man undviker att vara en trött mamma

Ledsen bebis med trött mamma

Att uppfostra ett barn må vara tillfredsställande, men det är också tröttsamt. Man får dock aldrig låta tröttheten förpesta ens liv.

Här kommer några saker som kan hjälpa dig att återställa förlorad energi:

 • När man är trött är den bästa lösningen att vila. Visst, det kan verka uppenbart, men inte för alla. Vissa bär på alla ansvar i hemmet, utan hjälp från familjemedlemmar. Gör inte det. Om du är trött ska du ge dig själv tid att återhämta dig. Fråga din partner, dina föräldrar eller dina vänner om hjälp och ta en paus.
 • Organisera dina känslor. Ibland upplever vi ånger, skuld och negativa tankar. Det är viktigt att vara mentalt stark för att komma över dessa. Våra barns uppfostran hänger på vår personliga och sentimentala stabilitet som föräldrar.
 • Kom ihåg att sätta dig själv först. Om dina prioriteringar inte är tydliga kan du inte ge ditt bästa till andra. Hur kan man älska någon om man inte älskar sig själv?
 • Tänk innan du agerar. Det är bättre att tänka innan du agerar; det kan hjälpa dig att undvika onödiga gräl och upprepa misstag. Det är alltid bäst att hitta den mest positiva lösningen för alla.
 • Var empatisk. Det är alltid viktigt att tänka på hur du skulle må om du var mottagare av handlingen du tänker utföra. Glöm inte att dina barn bär på dina gener och beteenden. De är mer lika dig än du tror. Därför borde det inte vara svårt att ha empati för dem.

Det är dags att vakna och njuta av att uppfostra dina små. Var energisk, positiv och glad, även om det är svårt ibland.

På så sätt blir hela ditt hem harmoniskt och alla gagnas av det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.