Farorna med att vara en trött mamma

10 april, 2018

Dagen är äntligen här – du får se din bebis ansikte, ögon och leende. Allt du känner är ren lycka. Men livet går vidare och det är inte lätt att uppfostra ett barn. Det är en stor ansträngning, och det kan med tiden kan göra dig till en trött mamma.

Att vara en trött mamma kan vara ganska skadligt. Det är inte bara dåligt för ditt barn, utan även för dig. Det är därför det är så viktigt att känna till riskerna så att du kan undvika dem.

Ditt och ditt barns liv står på spel. Båda kommer uppskatta ett utvecklas i en positiv och energisk miljö.

Vilka är farorna med att vara en trött mamma?

Som sagt finns det ett antal faror med att vara en trött förälder. Låt oss ta en titt på några av dem:

 • Den första och främsta faran är kopplad till dig som person. En trött mamma missar så många bra saker i livet. På grund av det fysiska och psykologiska tillstånd de befinner sig i kommer de inte bara missa barnets utveckling, utan även missa bra chanser, roliga tider och upplevelser.
 • Ditt barn kan till och med börja uppleva känslor av bortkoppling, avstånd och, värst av allt, skuld. Barnet kan börja tro att mammans utmattade tillstånd är dess eget fel. Det hindrar det från att utvecklas som det ska. Det kommer även påverka barnets självgång och självförtroende.
 • Klimatet hemma hos utmattade mödrar går knappt att andas. Saker så pass viktiga som utbildning och kärlek börjar spela andra fiol. Allt förlorar vikt eftersom sinnet fortfarande sover och kroppen knappt kan röra sig.
Utmattad mamma

 • Lösningar på enkla problem kommer se överdrivet komplexa ut. Det kan även leda till tristess, sjukdomar och till och med gräl.
 • Det kommer otvivelaktigt få negativa effekter på livet med din partner, familj och dina vänner. Allt kommer förlora sin betydelse och vikt. Utmattade mammor kanske inte ens är medvetna om att världen faller samman omkring dem.
 • Än värre är det faktum att mental och fysisk trötthet kan ge upphov till många sjukdomar. Mammornas immunförsvar blir också trött och saknar energin att hålla sjukdomar borta. Därför kan tillstånd som influensa, lunginflammation och förstoppning bli konstanta. Depression kan också dyka upp.

Hur man undviker att vara en trött mamma

Ledsen bebis med trött mamma

Att uppfostra ett barn må vara tillfredsställande, men samtidigt tröttsamt. Man får dock aldrig låta tröttheten förpesta ens liv.

Här kommer några saker som kan hjälpa dig att återställa förlorad energi:

 • När man är trött är den bästa lösningen att vila. Visst, det kan verka uppenbart, men inte för alla mödrar. Vissa tenderar att bära alla ansvar i hemmet, utan hjälp från familjemedlemmar. Gör inte det. Om du är trött ska du ge dig själv tid att återhämta dig. Fråga din partner, dina föräldrar eller dina vänner om hjälp och ta en paus.
 • Organisera dina känslor. Ibland upplever vi ånger, skuld och negativa tankar. Det är viktigt att vara mentalt stark för att komma över dessa hinder. Våra barns uppfostran hänger på vår personliga och sentimentala stabilitet som föräldrar.
 • Kom ihåg att sätta dig själv först. Om dina prioriteringar inte är tydliga kan du inte erbjuda ditt bästa till andra. Hur kan man älska någon om du inte älskar sig själv?
 • Tänk innan du agerar. Det är bättre att tänka innan du agerar; det kan hjälpa dig att undvika onödiga gräl och upprepa misstag. Att hitta den mest positiva lösningen för alla är alltid bäst.
 • Var empatisk. Det är alltid viktigt att tänka på hur du skulle må om du var mottagare av handlingen du tänker utföra. Glöm inte att dina barn bär på dina gener och beteenden. De är mer lika dig än du tror. Därför borde det inte vara svårt att ha empati för dem.

Nu är det dags att vakna och njuta av att uppfostra dina små. Var energisk, positiv och glad, även om det är svårt ibland.

På så sätt kommer hela ditt hem bli harmoniskt och alla kommer gagnas. Bli motorn i ditt hem och njut av livet med dina närstående.