Menstruationen efter förlossningen

Menstruationen efter förlossningen

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Efter att ditt barn har fötts, kommer din kropp långsamt gå tillbaka till det normala, och så småningom kommer också mensen tillbaka. Om du funderar över det här med menstruationen efter förlossningen – här är vad du behöver veta.

Nio månader av graviditet har redan passerat. Du har din lilla intill dig, tryggt vilande i din kärleksfulla famn. Och du har säkert frågat dig själv – hur länge kommer det att dröja innan mensen kommer tillbaka?

Din kropp börjar återhämta sig från den mödosamma processen av graviditet och förlossning. Dina inre organ håller fortfarande på att återgå till sina ursprungliga positioner. Din kropp är fokuserad på att producera bröstmjölk till din lilla.

Med andra ord – alla dina hormoner arbetar för att fortsätta ge ditt barn allt det behöver för att bli stark och frisk.

Men alla kvinnors kroppar är olika. Därför kommer amenorrén – perioden utan menstruation efter födseln – att vara olika länge för olika kvinnor. Likväl har det neuroendokrina systemet kick-startats.

Amenorrèn efter födseln är direkt avhängig av moderns laktation.

Ditt neuroendokrina system är ansvarigt för att få din första mens att komma, vanligtvis under tonåren. Samma sak händer efter en graviditet, när kvinnans kropp är redo.

Med det sagt – en faktor som har ett stort inflytande över menstruationens återkomst är amningen.

Under sex till åtta veckor efter födseln, kommer det så kallade avslaget. Avslaget är en vaginal flytning som innehåller blod, slem och livmodervävnad.

Så snart avslaget har slutat komma, kan din första mens komma inom några få veckor om du inte har ammat. Däremot om du ammar ditt barn så kan det ta upp till två år innan mensen kommer tillbaka.

Menstruationen efter förlossningen: vad du behöver veta

Mamma och barn.

Enligt Världshälsoorganisationen, börjar de flesta kvinnor som inte ammar sina barn att menstruera redan fyra månader efter förlossningen. I de flesta fall börjar kvinnor som inte ammar få en normal äggstocksaktivitet inom 30 dagar.

Den första menstruationen efter förlossningen kan uppträda annorlunda än vad mensen gjorde innan graviditeten. Flödet kan vara förändrat eftersom vissa obalanser är normala under dina första menscykler efter förlossningen. Mensen kan också uppträda annorlunda på andra sätt, jämfört med dina tidigare erfarenheter.

Menstruationen efter förlossningen kan komma samtidigt som ägglossningen.

Det kan till och med bli så att din första menstruation efter förlossningen kommer samtidigt som ägglossningen. Det här betyder att du kan bli gravid om du inte använder preventivmedel.

Enligt statistiken blir mellan 1% och 12% av alla kvinnor gravida vid denna återkomst av menstruationen.

Viktigt att betona här är att om du skulle bli gravid medan du fortfarande ammar så finns det ingen anledning att sluta ge ditt barn det “vita guldet”. Dessa två processer har ingen inverkan på varandra och din graviditet kommer inte att påverka näringen du ger till ditt barn.

Menstruation och amning

Bebis som ammar sin mamma.

Har du någonsin frågat dig hur det kommer sig att mödrar som ammar inte får sin menstruation? Svaret handlar om kemi.

När en bebis suger på sin mammas bröst, kommer mammans kropp automatiskt att producera hormonet prolaktin. Detta kända hormon har förmågan att hindra äggstockarnas funktion.

På det sättet kan amning betraktas som en naturlig form av preventivmedel. Den kallas också laktations- och amenorré-metoden (LAM). Men – var försiktig! Lita inte till denna metod enbart. Den är inte 100% säker och det kan lätt hända att du blir gravid igen.

När din bebis börjar övergå till vanlig mat så kan detta leda till att din mens kommer tillbaka.

Naturen är fantastisk. På något sätt vet din kropp att du är upptagen med uppgiften att amma ditt barn. Så under tiden kommer din kropp att skydda dig från ännu en graviditet.

Dess effektivitet är dock bara 98% och under vissa omständigheter. Det förutsätter att amningen är fullständig eller nästan fullständig, det vill säga att man inte kompletterar med annan mat eller ersättning. Och bebisen behöver amma åtminstone en gång var sjätte timme. Din bebis ska också vara yngre än sex månader.

Avvänjningen

Generellt är det så att när barnet börjar äta vid sidan av amningen så kommer du att uppleva din första menstruation.

Detta på grund av att barnet då kommer att amma mer sällan, och dina nivåer av prolaktin kommer då att gå ner. Dock är det så att vissa kvinnor fortsätter att uppleva amenorré ända till dess att barnet har slutat amma helt.

Din kropps egen dynamik kommer att avgöra det exakta tillfället för att återvända till menstruationscykeln. Det viktiga är att du är frisk och att ditt barn får den näring det behöver. Och naturligtvis, att du och ditt barn njuter av det här fina mötet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fabre González E. Manual de asistencia al parto y puerperio normal. INO Reproducciones S.A., Zaragoza, 1995.
  • Willians CE, 20ª edición. Anormalidades del puerperio. 1998. 499-510.
  • Atención posparto a madres y recién nacidos. Puntos destacados de las pautas de la Organización Mundial de la Salud para 2013. [En línea] Disponible en: https://www.mcsprogram.org/wp-content/uploads/2016/03/WHO-PNC-2014-Briefer-A4-SP.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.