Kan man använda hårborttagning med laser när man är gravid?
Vissa skönhetsbehandlingar rekommenderas inte under graviditeten, såsom hårborttagning. Har du någonsin undrat om det är okej att använda hårborttagning med laser när man är gravid? I så fall är den här artikeln för dig.
Vad är hårborttagning med laser?
Laserbehandling används för att försvaga hårsäcken genom direkt applicering av laser på huden. Detta får håret att lossna.
Hårborttagning med laser har inte visat sig skada fostrets utveckling. Det påverkar endast det yttre skiktet av huden.
Vad säger experterna?
Experter rekommenderar dock inte hårborttagning med laser under graviditeten. När man är gravid är det inte bra att utsätta sig för någon form av strålning eller elektriska stötar.
I fallet med hårborttagning tar de hänsyn till alla hormonella förändringar som uppstår i kroppen som svar på dessa stimuli. Din hud kan reagera negativt på lasern och ge upphov till olika hudskador.
Hårborttagning med laser under graviditeten ökar dessutom risken för åderbråck, eftersom det finns en risk för hudirritation och att kapillärerna går sönder.
Eftersom gravida kvinnors hud är extra känslig kan det leda till brännskador som då kan ge ärr. Detta, i kombination med hormonella förändringar, kan leda till ökad pigmentering och mörka fläckar på huden.
Hårborttagning med laser är inte den enda metoden som inte rekommenderas under graviditeten. Varmt vax och hårborttagningskrämer rekommenderas inte heller.
Det beror på att kemikalierna de innehåller kan ge biverkningar för gravida kvinnors känsliga hud, som brännskador och senare ärr som är svåra att ta bort.
Vilken metod kan jag använda?
Den enda hårborttagningsmetoden som rekommenderas under graviditeten är traditionell rakning med en vanlig rakhyvel. Det är det minst invasiva alternativet.
När kan jag använda laserbehandling igen?
När du väl har fått din bebis kan du börja avlägsna håret med laser igen – oroa dig inte!
Men kom ihåg att medan du ammar bör du undvika att ta bort håret på kroppens övre del, huvudsakligen området nära brösten, som armhålorna och självklart brösten själva. Resten av kroppen går bra.
Om du inte ammar din bebis kan du börja ta bort håret med laser ett halvår efter födseln. Då ger du kroppen tillräckligt med tid att återhämta sig och få tillbaka sina normala hormonnivåer, och det minskar risken för hudreaktioner.
Dessutom blir håret ofta lite tjockare under graviditeten, och det försvinner efter att barnet är fött.
Som du kan se är det ingen bra idé att tillgripa hårborttagning med laser medan du är gravid. Håll dig till rakhyveln under tiden för att undvika onödiga risker för både dig och din bebis. Man kan aldrig vara nog försiktig när det gäller ens barn!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Arredondo, M. I., Vásquez, L. A., Arroyave, J. E., Molina, V., Del Río, D. Y., & Herrera, J. (2014). Láser en dermatología. Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica, 22(2), 111-125. https://revista.asocolderma.org.co/index.php/asocolderma/article/view/275/253
- Laser hair removal and pregnancy. American Pregnancy Association. Promoting Pregnancy Wellness. [Online] Avaiable at: https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/hair-removal-and-pregnancy/
- Skin care, hair care and cosmetic treatments in pregnancy and breastfeeding. Mothersafe. [Online] Avaiable at: https://www.seslhd.health.nsw.gov.au/sites/default/files/migration/Mothersafe/documents/CosmeticsinPregnancyandBreastfeeding.pdf