Fostrets utveckling: Faser och inflytelserika faktorer

Fostrets utveckling: Faser och inflytelserika faktorer
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 15 november, 2018

Ett embryo blir ett foster under den åttonde veckan i livmodern. Vid detta stadium av fostrets utveckling mäter det redan ungefär en och en halv centimeter och dess vikt är bara nästan ett gram.

Trots att det bara har en bönas storlek, utför fostret redan sina första rörelser. Naturligtvis är dessa rörelser fortfarande omärkbara för modern.

Under denna period av fostrets utveckling börjar drag och extremiteter att bildas. Läpparna, ögonlocken, näsan och öronen utvecklas i början av graviditeten, liksom fingrarna och tårna.

När det gäller ben- och muskelstrukturen kan benen som börjar ta form ses genom huden, även om de i detta skede fortfarande bara består av brosk. Hjärtat och levern är i sin tur funktionella och fortsätter att utvecklas.

Därefter kommer fostret att utvecklas ännu mer vecka efter vecka tills det är redo att möta den värld som väntar på det.

Fostrets utveckling

Vilka förändringar genomgår modern under fostrets utveckling?

Några symtom som gravida kvinnor kan drabbas av i detta skede är:

 • Obehag eller smärta i bukområdet eftersom fostret ökar i storlek
 • Viktökning, av samma anledning
 • Ökning av bröststorlek. Detta förklaras av expansion av kanalerna där mjölken kommer att cirkulera.
 • Illamående och kräkningar.
 • Känsligare luktsinne. Detta kan generera kräkningar genom att vissa livsmedel eller obehagliga lukter orsakar kväljningar.
 • Trötthet. Kroppen arbetar hårt för att skapa en ny person inuti modern. Detta kan orsaka mycket trötthet, förutom försämrad sömn på grund av någon av de ovan nämnda symtomen eller nervositet och oro.

Faktorer som kan förändra fostrets normala utveckling

Huvudfaktorn, eller åtminstone den viktigaste, är moderns diet. Flera livsmedel kan generera förändring i fostrets beteende. I allmänhet sägs att sötsaker inducerar ökad aktivitet hos fostret.

Därför är det viktigt att modern äter en hälsosam och balanserad diet under hela graviditeten. Och det betyder inte att “äta för två”, utan att hon äter proteiner, vitaminer och andra specifika näringsämnen i rätt balans och rätt mängd för dem båda under hela graviditeten.

Det är också viktigt att undvika ohälsosamma vanor som att röka eller dricka alkohol.

Dessutom, om du lider av någon sjukdom eller åkomma som rör metabolismen, såsom högt kolesterolvärde, diarré eller diabetes, måste du ta särskilt väl hand om dig. Kontakta en läkare innan komplikationer uppstår för att undvika större problem i framtiden.

Å andra sidan bekräftar en studie som publicerats i American Journal of Obstetrics and Gynecology vad många redan har sagt: träning under graviditeten är säkert och kan gynna både modern och barnet.

Medelintensiv träning rekommenderas mest under graviditeten. Detta inkluderar simning och snabba promenader. Dessutom rekommenderar experter ofta aktiva fritidsaktiviteter som trädgårdsarbete.

I vilket fall som helst är det alltid bättre att konsultera en specialist om vilken typ av träning som är lämplig för dig.

Det är också mycket viktigt att du utför periodiska ultraljud för att säkerställa att allt går som det ska.

Under ett ultraljud kan du se barnet, höra dess hjärta och kontrollera dess tillväxt. Dessa är mycket viktiga för kontroll och övervakning av graviditeten.

Signaler att hålla utkik efter under fostrets utveckling

Enligt Sutter Health-nätverket av sjukhus och läkare är det viktigt för modern att konsultera sin utvalda läkare om något av följande symtom uppträder:

 • Suddig syn eller ljusblixtar, med eller utan huvudvärk
 • Ett område med hetta, rodnad och smärta i vristen eller bakom knäet
 • Smärta eller brännande känslor när du kissar eller om du kissar med väldigt hög frekvens
 • Feber på 38 grader eller mer som varar i mer än 24 timmar
 • Plötslig allvarlig eller kontinuerlig smärta, eller kramper i underlivet
 • Blödningar eller vaginal spotting
 • Vid slag och stötar mot magen
 • Om dina händer, fötter eller ditt ansikte plötslig svullnar upp kraftigt
 • Sår eller blåsor i det vaginala området (eventuellt herpes)
 • Symtom på vaginal infektion, inklusive klåda, brännande känsla och ovanliga flytningar
 • Att vara inblandad i en bilolycka
 • Kontinuerligt flöde av en liten mängd vätska eller en ström av vatten från vaginan
 • Illamående, diarré eller kräkningar i mer än 24 timmar

Slutligen är det anmärkningsvärt att alla framsteg inom teknik och medicin har gjort det möjligt att upptäcka många komplikationer som fostret kan uppvisa under graviditeten, såsom diabetes och ryggmärgsbråck.

Detta är en annan anledning till fördelarna med regelbundna kontroller.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.