Hur du blir av med åderbråck efter graviditeten

Hur du blir av med åderbråck efter graviditeten
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

I den här artikeln kommer vi att ge tips om hur man förebygger, avlastar och blir av med åderbråck efter graviditeten.

Cirkulationsproblem är mycket vanliga hos gravida kvinnor. Det kan ligga många olika faktorer bakom dem.

Hormoner, viktökning och livmoderns tryck på vissa vener är bara några av anledningarna till att många kvinnor lider av åderbråck under graviditeten. Benen är det vanligaste problemområdet.

Åderbråck kan orsaka smärta och obehag både under och efter graviditeten. Enkelt sagt är åderbråck inflammerade blodkärl som är synliga genom huden.

De är vanliga hos kvinnor som väntar barn. När du är gravid, producerar din kropp en större mängd blod, som måste cirkulera genom ditt system.

Detta kan orsaka inflammation och leda till åderbråck. Dessutom kan vikten av din bebis och gravidmage pressa ihop vissa blodkärl vilket gör det svårare för blod att ta sig genom dem.

Förekomsten på åderbråck kan åtföljas av en stickande känsla eller en känsla av tyngd i benen som kan leda till trötthet.

Även om åderbråcken vanligtvis försvinner på egen hand under de första månaderna efter förlossningen, finns det några saker du kan göra för att påskynda processen och bli av med dina åderbråck.

Hur du blir av med åderbråck efter graviditeten

Träning

Detta kommer att förbättra din cirkulation och förhindra att åderbråcket blir permanent.

Träning har många andra fördelar, både för din bebis och för dig själv. Den kommer att förbättra din övergripande hälsa och hjälpa ditt barn att utvecklas bättre.

Håll en hälsosam vikt

Detta är en av de viktigaste faktorerna för att bli av med åderbråck. Att vara överviktig gör att blodkärlen blir inflammerade på grund av ökat tryck på venerna och blodsystemet.

Byt ställning

Även om vi alla vet att det är långt ifrån idealisk att sitta ner hela dagen, är det inte heller en bra idé att vara på fötterna under långa perioder. När graviditeten fortskrider kommer din vikt att öka.

Det betyder att det kan vara en dålig idé att vara stilla i en position i mer än 50 minuter åt gången. Dags att röra på dig!

“Att hålla kroppen i god hälsa är en plikt… annars kommer vi inte att kunna hålla vårt sinne starkt och klart”

Buddha

gravid kvinna med måttband om ena låret


Sluta sitta med benen i kors

Många kvinnor korsar sina ben när de sätter sig ner. Om du är gravid och redan har haft åderbråck tidigare är det dock bäst att undvika denna position helt.

Den genererar högre blodtryck i benen, vilket bidrar till åderbråck.

Duscha kallt

Att ta en dusch med kallt vatten kommer att lindra spänningar och trycket som du kan känna i dina ben.

Om du inte kan tänka dig att vara utan din varma dusch kan du skölja bara det område där åderbråcken uppträder med kallt vatten innan du går ut ur duschen. Undvik att bada i mycket varmt vatten.

Sov på vänster sida

Detta är en regel som de flesta gravida kvinnor bör följa när deras mage har börjat växa till sig. Anledningen till det är att den nedre hålvenen går ner på höger sida av kroppen.

Det innebär att om du sover på vänster sida kommer det att lätta på trycket på detta viktiga blodkärl.

Sluta röka

Det här kan verka som en självklarhet, men om du inte har slutat röka ännu, kom ihåg att rökning under graviditeten är skadlig för din hälsa och ditt barns hälsa.

Eftersom rökning påverkar blodcirkulationen är åderbråck bara en av en lång lista över risker som denna ovana medför.

gravid kvinna masserar sin vrist


Ta adjö av salt

En hög konsumtion av salt gör att våra kroppar behåller kvar mer vätska. Detta gör att vävnaderna i benen sväller upp och lägger ytterligare tryck på de omgivande blodkärlen.

Ät kaliumrika livsmedel

I allmänhet är det ett bra sätt att upprätthålla en hälsosam vikt att dricka mycket vatten och äta en hälsosam kost.

Men kaliumrika livsmedel är det bästa för att eliminera överskottsvätska och salt från kroppen för att bli av med åderbråck.

Ge kompressionsstrumpor en chans

En sak som kan hjälpa till att lindra trycket på benen är speciella stödstrumpor eller strumpbyxor som är utformade för att öka cirkulationen i benen.

Kompressionsstrumpor är tjockare än vanliga strumpor och hjälper till att återaktivera blodflödet i benen och kan hjälpa till att gradvis bli av med åderbråck.

Dessutom erbjuder komplementär medicin flera alternativ för behandling av åderbråck under och efter graviditeten:

Akupunktur eller Shiatsu

En bra utövare av dessa tekniker kan lindra symptomen på cirkulationsproblem och förbättra blodflödet.

Aromterapi

Tala med en professionell aromaterapeut om eteriska oljor som är säkra att använda under graviditeten eller pågående amning och som kan hjälpa till att lindra symtom på åderbråck. Vissa oljeblandningar kan appliceras lokalt eller med massage.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.