Så kommer kroppen förändras under graviditeten

Så kommer kroppen förändras under graviditeten

Senaste uppdateringen: 14 april, 2019

De flesta gravida kvinnor är oroade över de förändringar som deras kroppar går igenom under dessa nio månader. Under denna period genomgår kroppen förändringar för att möta behoven hos det lilla livet som växer inuti livmodern. Vi uppmanar dig att läsa på om några av de sätt på vilka kroppen förändras under graviditeten, så att de inte kommer att komma som en överraskning för dig och så att du är bättre förberedd.

9 sätt på vilka kroppen förändras under graviditeten som du bör vara beredd på

Din kropp förändras för att anpassa sig till barnets behov och förbereder sig även inför förlossningen. Kroppen börjar ackumulera reserver för att välkomna din lilla när han eller hon är född, men det kan också leda till obehag i många delar av kroppen.

Här är de vanligaste sätten som kroppen förändras under graviditeten:

1. Ökad sexuell lust

Under graviditetens nio månader kommer det att vara kontinuerliga variationer i hormonnivåerna, vilket emellanåt kommer att öka din libido. Det gör att du känner dig mer attraktiv och när du har sex, kommer du märka, att du blir våtare än vanligt.

Fördelen med att förbli sexuellt aktiv är att detta kommer att fungera som en form av träning för att förbereda dig inför förlossningen.

2. Hormonella förändringar

Hormonella förändringar under graviditeten börjar med befruktningen av ägget självt. Ökningen i östrogen är det som orsakar det hemska så kallade morgonillamåendet.

Å andra sidan bidrar ökningen av progesteron till ökad flexibilitet i kroppens ligament, och produktionen av prolaktin hjälper till att utveckla bröstkörtlar. hCG (diskuteras nedan) är ansvarig för överlevnaden av det befruktade ägget.

3. Viktökning

Detta är det mest uppenbara av de många förändringarna under graviditeten. Din mage växer vecka för vecka och din vikt kommer att öka med mellan 12 och 16 kilo.

Detta påverkas starkt av din vikt före graviditet och dina matvanor, såväl som din livsstil – om du har en träningsrutin eller lever till stillasittande liv.

4. Brösten blir större

Ett av de första sätten din kropp förändras på under graviditeten är med en ökning i bröststorlek och känslighet. Efter några veckor kommer du att märka hur vårtgårdarna mörknar. Från den fjärde månaden kan dina bröst utsöndra en gulaktig, tjock vätska som kallas råmjölk, eller kolostrum, den första bröstmjölken.

9 sätt din kropp förändras under graviditeten: kvinna ser orolig ut och håller sig om sin gravida mage


5. Förändringar i huden

Ökningen i produktionen av hormoner som östrogen och progesteron ger förändringar i huden. Eftersom dessa hormoner är ansvariga för att producera melanin (pigmentet som ger färg till huden), syns fläckar ofta på din hud, så kallad melasma.

Dessutom kommer ökningen i vikt att göra din hud sträcks ut och förlorar sin elasticitet. Tyvärr kan detta leda till bristningar.

Under graviditeten förändras din kropp till att anpassa sig till barnets behov och förbereda sig inför förlossningen.

6. Förändringar i livmodern

Livmodern börjar sträcka ut sig för att ge plats år barnet, och den kommer också att öka i storlek. På grund av sin flexibilitet ökar livmodern i storlek från 6 till 33 centimeter. Du kommer också sannolikt att känna obehag när barnet växer, eftersom hans storlek och vikt kommer att trycka mot dina övriga organ.

7. Förändringar i matsmältningssystemet

Illamående orsakade av hormoner som hCG och följs ibland av kräkningar eller huvudvärk. Lägg till detta, förstoppning som är ett annat sätt kroppen förändras på under graviditeten.

Barnets tillväxt kommer att sätta press på tarmarna och andra organ i matsmältningssystemet. Som ett resultat kan du känna dig obekväm och uppsvälld efter måltiderna.

8. Förändringar i håret

En annan effekt av dessa hormonella förändringar under graviditeten är en ökning av volymen hår. Ditt hår blir också torrt och skörare än vanligt. Du kommer också märka en ökning av kroppsbehåring på dina ben, armar och i ansiktet.

Kroppen förändras under graviditeten: Kvinna håller sig för magen och pannan


9. Förändringar i fötter och ben

Både livmoderns tillväxt och den ökade blodvolymen i din cirkulation gör det svårt för blodet att cirkulera. Av denna anledning sväller benen vanligtvis och åderbråck kan uppkomma.

En av de mest obehagliga förändringarna i din kropp under graviditeten är att du binder vätska. Detta kan göra att dina fötter svullnar upp så mycket att dina skor börjar bli lite trånga.

Graviditet är ett övergående stadium som markerar början på större förändringar i ditt liv. När graviditeten fortskrider, försök att njuta av denna extraordinära erfarenhet till fullo, och förbered dig på att möta dessa förändringar och omvälvningar som kommer efter födseln med.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.