Så kan du ta reda på om du är steril

Här berättar vi om olika sorters undersökningar och test som kan ge dig ett svar på om du är steril.
Så kan du ta reda på om du är steril

Senaste uppdateringen: 09 januari, 2021

Hur kan du ta reda på om du är steril? Om du frågar dig själv det har du antagligen redan försökt bli gravid en tid.

Det finns många känslor och farhågor som kan överrumpla dig medan du försöker bli gravid. Du kan kanske undanröja dessa farhågor genom att fästa din uppmärksamhet vid följande information.

Sterilitet vs infertilitet

Tänk först och främst på att sterilitet och infertilitet inte är samma sak. Även om det är vanligt att folk använder dessa termer synonymt är de olika.

Den första termen refererar till en oförmåga att bli gravid, efter många års försök. Infertilitet å andra sidan är en oförmåga att behålla graviditeten då den slutar i missfall.

Orsakerna till sterilitet

För din egen sinnesfrids skull ska du veta att det finns olika orsaker till sterilitet. Några av dem är:

  • Sjukdomar i fortplantningsorganen, till exempel endometrios
  • Missbildningar i livmodern.
  • Ålder. Om du är över 35 år kan detta vara orsaken.
  • Ägglossningsproblem som beror på störningar i menscykeln.
  • Fetma.
Ta reda på om du är steril: En kvinna med ett graviditetstest.

Olika sätt att ta reda på om du är steril

För att vara säker på om det är någon av orsakerna som nämns ovan finns det en del tester du kan göra för att ta reda på om du är steril.

Ägglossningstest

Det första du borde ta reda på är om du har normal ägglossning. Du kan göra följande test:

  • Progesterontest. Detta hormon startar ägglossningen. Genom detta test får du veta om du producerar tillräckligt med progesteron för att ha ägglossning. Detta blodprov behöver tas mellan 22 och 24 dagar efter mensens början. Du måste också ge två prov; ett på den 21:a dagen och ett annat på den 27:e.
  • Test av äggreserver. Detta test görs om du är över 35 år gammal. Genom ett blodprov kan du ta reda på om det follikelstimulerande hormonet fortfarande är aktivt. Detta hormon ansvarar för att stimulera äggstockarna. Du behöver ta provet på menstruationens tredje dag.

Kontrollera blockering av äggledarna

Denna undersökning kallas ahysterosalpingogram och är en röntgen av äggledarnaMed hjälp av undersökningen kan man alltså ta reda på om äggledarna är blockerade eller inte.

Under undersökningen placerar en radiolog kontrastmedel i livmodern genom en kateter. Om medlet fyller äggledarna och flödar fritt är äggledarna alltså inte blockerade.

En annan alternativ undersökning är en hysterosonografi, vilket är ett vaginalt ultraljud.

Undersökning av cervix

Genom dessa tre undersökningar kan du ta reda på om din livmoder kan ta emot en graviditet.

  • Livmoderhalsens genomtränglighet. Detta är en vaginal undersökning som man gör för att se om livmoderhalsen eller cervix är genomtränglig. Det betyder att den släpper in saker i livmoderhålan. Din gynekolog kan göra detta genom att använda en insemineringskanyl.
  • Hysteroskopi. Detta är en endoskopi utan narkos. Under undersökningen för läkaren in en liten kamera i din vagina. Man kan då se livmoderhalsen och även livmoderhålan. Det är också möjligt att upptäcka missbildningar, myom eller polyper som kan göra en graviditet svår eller omöjlig.
  • Vaginalt ultraljud. Detta är en grundläggande undersökning där man kan kolla så att allt är normalt med livmodern och cervix. Dessutom kan man också se eventuella förändringar i äggstockarna.
Ta reda på om du är steril: Ett par håller om varandra.

Vad mer kan jag göra för att ta reda på om jag är steril?

Om du har genomgått alla undersökningar och man inte hittat något avvikande finns det ändå mer du kan göra. Både du och din partner kan göra följande:

  • Gynekologisk undersökning.
  • Buk-ultraljud.
  • En generell undersökning av spermakvaliteten.
  • En komplett hormonanalys.

Efter att ni gjort alla dessa undersökningar kan ni ändå få höra att resultaten är normala och att man inte kan hitta någon orsak. Det kallas sterilitet av okänd orsak.

Men det betyder inte att du inte kan bli gravid. Kom ihåg att det finns andra alternativ.

Om du fått veta att du är steril och inte kan tänka på något annat är det ändå bra att försöka ta det lugnt och slappna av. Gör aktiviteter som kan distrahera dig.

Du kan även vända dig till en psykolog som kan hjälpa dig att hantera problemet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.