Hur du vet om du har ägglossning

Hur du vet om du har ägglossning

Senaste uppdateringen: 26 juni, 2019

Hur kan du veta om du har ägglossning? Varje kvinna kan välja metoden som bäst passar hennes behov, enligt hennes schema, livsstil och till och med budget.

Att känna till din ägglossningscykel hjälper dig inte bara att bli gravid, utan hjälper dig också att undvika det. Det finns flera metoder för att beräkna dina fertila dagar.

Vad är ägglossning?

Ägglossning är den process som sker när en mogen äggcell frigörs från äggstocken. Efteråt vandrar den från äggstocken till äggledarna, där den kan befruktas. Denna avstötning är naturlig och uppstår tack vare hormonerna vid varje menstruationscykel.

Under ägglossningen är graviditet bara möjlig om äggcellen kommer i kontakt med en spermie som befruktar den.

Hur du vet om du har ägglossning

Det finns olika sätt att veta när en kvinna har ägglossning. Vissa kräver medicinsk hjälp från en vårdcentral där man kan utföra tester, medan andra kan göras själv hemma.

Här presenterar vi några olika alternativ.

Mät kroppstemperaturen för att ta reda på om du har ägglossning

Under ägglossningen producerar kroppen ett hormon som kallas progesteron. Detta hormon påverkar hjärnan, speciellt den delen som styr kroppstemperaturen.

Under ägglossningen kan kroppstemperaturen öka med mellan 0,5 och 1 grad Celsius.

För att ta din kroppstemperatur behöver du:

 • En termometer. Använd samma termometer under hela tidsperioden som metoden används.
 • Papper och penna för att notera temperaturen.

Ta din temperatur varje dag precis när du har vaknat, innan du stiger upp ur sängen. Varje rörelse kan öka kroppstemperaturen, så det är bäst att ta temperaturen innan du utför någon aktivitet. Sedan måste du skriva ner den. 

kvinna tar tempen för att ta reda på om hon har kvinna blir undersökt för om hon har ägglossning

Den här metoden för att ta reda på om du har ägglossning kräver disciplin för att vara effektiv. Du kan inte hoppa över en dag. Du kommer till slut att få ett medelvärde eller normalvärde för din kroppstemperatur. När du ser en ökning av kroppstemperaturen är det när du har ägglossning.

Om ett par försöker bli gravida är det bäst att ha sex två dagar innan temperaturökningen. Anledningen är att se till att kroppen har producerat de ideala nivåerna av progesteron för befruktning.

 • Fördelar med den här metoden: den är billig och du kan göra den hemma.
 • Nackdelar: att ta temperaturen varje dag kan bli tråkigt, och ibland kan det vara svårt att få helt rätt på metodiken.

Ägglossningstest

Ett ägglossningstest kan du köpa på apoteket. Det ser ungefär ut som ett graviditetstest. Det fungerar genom att upptäcka mängden luteiniserande hormon (LH) i din urin. Om testet är positivt har kvinnan ägglossning. Dessa tester kan förutsäga ägglossningen upp till cirka 36 timmar före den fertila dagen.

Det är rekommenderat att följa instruktionerna som följer med testet. För att undvika falska positiva resultat på urinprov ska testet tas på andra halvan av dagen för ägglossningen, eftersom LH blir mer koncentrerat på natten.

 • Fördelar: testerna är mycket enkla att göra. De är mer exakta än att ta temperaturen.
 • Nackdelar: Det finns inga argument mot ägglossningstester. Om de inte visar positivt under hela månaden är en mer omfattande mätning av andra hormoner, såsom östradiol, prolaktin, sköldkörtelhormoner och manliga könshormoner, nödvändig.

Billingsmetoden eller att observera vaginala flytningar för att ta reda på om du har ägglossning

En annan metod att veta om du har ägglossning är att observera ditt livmoderhalsslem. Under ägglossningen ökar vaginala flytningar avsevärt. Detta eftersom det hjälper spermierna att nå äggledarna.

Förutom denna ökning kan förändringar i flytningarnas egenskaper också observeras. Flytningarna blir mer gelatinösa och genomskinliga, som rå äggvita.

 • Fördelar: det är lätt  och kvinnan kan göra det hemma utan någon speciell utrustning.
 • Nackdelar: det är lätt för kvinnan att inte lägga märke till förändringarna och därför missa att hon har ägglossning.

Tester utförda av gynekologer

Ultraljud

Ett transvaginalt ultraljud kan en gynekolog utföra på en vårdcentral. Det använder man för att utvärdera tillväxten av follikeln som kommer att släppa ägget under den cykeln.

kvinna blir undersökt för om hon har ägglossning
 • Fördelar: det är ett tillförlitligt och vetenskapligt förfarande.
 • Nackdelar: det kan vara dyrt och kräver ett besök hos en gynekolog

Biopsi

Ett fragment av vävnaden som täcker livmoderslemhinnan tas bort så att man kan analysera det för hormonerna i den vävnaden.

 • Fördelar: metoden ger mycket noggranna resultat.
 • Nackdelar: det kan vara smärtsamt för kvinnan.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.