Allt du behöver veta om livmoderslemhinnan

Livmoderslemhinnan har en viktig roll för att en kvinna ska kunna bli gravid. Tyvärr finns det vissa sjukdomar som kan påverka livmoderslemhinnan, så det är viktigt att lära sig om dem och hur man undviker komplikationer.
Allt du behöver veta om livmoderslemhinnan

Senaste uppdateringen: 17 juli, 2020

Livmoderslemhinnan (endometrium) är slemhinnan inuti livmodern där ägget implanterar och växer under de första veckorna av graviditeten. På insidan av livmodern finns tre lager av vävnad, varav livmoderslemhinnan är det ena. Vi berättar allt du behöver veta om livmoderslemhinnan.

Livmoderslemhinnans egenskaper

Livmoderslemhinnan ger de grundläggande förutsättningarna för de första morfologiska förändringarna och de funktioner som kopplas till kvinnans cykliska frigörande av könshormoner. Allt det sker fram tills dess att moderkakan bildas. När moderkakan är klar är dess funktion att transportera näringsämnen och syre mellan modern och fostret.

Under puberteten och klimakteriet, när könshormoner inte är aktiva, bibehåller livmoderslemhinnan sin storlek och form. Efter en kvinnas första menstruation förbereder livmodern sig för ett befruktat ägg vid varje menstruationscykel.

För att förbereda sig för ägget växer livmoderslemhinnan till en tjock, blodkärlsrik vävnad. Om befruktning inte sker, släpper kroppen det yttre (funktionella) lagret i livmoderslemhinnan, och det lämnar din kropp i form av menstruationsblod.

Livmoderslemhinnans olika faser

När menstruationscykeln startar går livmoderslemhinnan genom tre faser som är lätta att se på ett ultraljud.

Menstrueringsfasen

Detta är när livmoderslemhinnan skiljer sig från livmoderväggen – här kan du se en tunn vit linje. Ibland är det möjligt att se detta blandat med menstruationsblod. Under detta steg kan livmoderslemhinnan vara mellan 1 och 3 millimeter. Livmodern krymper ihop under menstruationsfasen, vilket gör att själva slemhinnan lämnar kroppen.

Proliferationsfasen

När mensen nästan är över börjar nästa fas som ett svar på stimuleringen av ägget. Här kan du se tre parallella linjer som växer cirka 0,5 mm per dag tills de når sin normala storlek på cirka 9 till 14 millimeter.

livmoderslemhinnan

Utsöndringsfasen

Denna fas är även känd som sekretionsfasen, som sker efter ägglossningen. Nu är livmoderslemhinnan redo att ta emot det befruktade ägget.

Under detta skede förtjockas de tre linjerna från proliferationsfasen genom progesteron, så att de kan ansluta sig till den inre linjen. När menstruationen börjar bildar de en homogen linje.

Sjukdomar som kan påverka livmoderslemhinnan

Precis som alla andra delar av kroppen är livmoderslemhinnan känslig för bakterier och angrepp från protozoer. Om ett angrepp inträffar kan det orsaka endometrios, vilket är en vävnadsinflammation.

En möjlig orsak till inflammation kan vara användningen av preventivmetoden med spiral. Endometrios påverkar cirka 15% av den kvinnliga befolkningen i deras reproduktionsfas.

Kvinnor kan också drabbas av endometriecancer. Detta allvarliga tillstånd involverar olika typer av neoplasi eller tumörer som sätter patientens liv i fara.

“Livmoderslemhinnan ger de grundläggande förutsättningarna för de första morfologiska förändringarna och de funktioner som kopplas till kvinnans cykliska frigörande av könshormoner.

Symptom på endometrios

Det mest uppenbara symptomet är bäckensmärta, men många kvinnor förväxlar detta med den regelbundna menstruationsvärken. Smärtan vid endometrios kan dock vara så allvarlig och så försvagande att det helt enkelt inte går att göra vardagliga sysslor. Det är viktigt att ta denna smärta på allvar.

  • Smärtan inträffar före, under och efter menstruation och varar till ägglossningen.
  • Smärtan kan spridas till tarmarna under menstruationen. Endometrios kan även orsaka smärta när du kissar.
  • Vissa kvinnor upplever smärta i korsryggen och efter sex.

Andra generella symptom är:

  • Utmattning.
  • Diarré eller förstoppning.
  • Magsmärtor och kraftig, oregelbunden blödning.
livmoderslemhinnan

Naturliga botemedel för endometrios

Med tanke på hur känslomässigt och fysiskt dränerande det kan vara är det bra att komplettera den medicinska behandlingen med några naturliga botemedel. Till exempel kan du sluta äta bearbetad mat och äta mer grönsaker. Linfrön är ett bra komplement till din kost.

Studier visar att användning av progesteronkräm kan minska tillväxten av onormal vävnad. En annan sak som kan hjälpa är att hålla din stress under kontroll och träna på medveten närvaro.

Det finns många myter och missledande information om livmoderslemhinnan. Särskilt sådan information som är kopplad till sjukdomen endometrios. Det är därför det är så viktigt att informera dig och veta vad du ska se upp med så att du kan söka behandling så snart som möjligt om det skulle vara någonting fel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Liu, J. Endometriosis. Manual MSD (Versión para profesionales).
  • Aplin, John. (2018). Uterus—Endometrium. 10.1016/B978-0-12-801238-3.64654-8.
  • Role and functional anatomy of the endometrium. Universités de Fribourg, Lausanne et Berne (Suisse).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.