9 växter och avkok som kan förbättra fertiliteten

Män och kvinnor kan förbättra sin fertilitet med hjälp av medicinska växter. Vi tipsar här om 9 som kan användas i avkok.
9 växter och avkok som kan förbättra fertiliteten

Senaste uppdateringen: 02 mars, 2020

Utöver de medicinska fördelarna man får från växter och avkok hjälper många av dem till att naturligt förbättra fertiliteten.

En hälsosam kost, regelbunden träning och bra sömn är viktigt, men örter kan också förbättra fertiliteten genom att påverka de hormonella balanserna och öka möjligheten att bli gravid.

“En kvinnas bästa reproduktiva år är under 20-årsåldern. Fertiliteten minskar gradvis under 30-årsåldern, speciellt efter 35 år. Varje månad har en fertil 30-årig kvinna 20% chans att bli gravid.”
-American Society for Reproductive Medicine-

Vissa örter vi listat här lämpar sig bättre för män och andra för kvinnor. Var och en av dem fokuserar på en specifik anledning till infertilitet.

När du har identifierat anledningen kan du sedan välja den växt som lämpar sig bäst för just dig.

Växter och avkok för att förbättra fertiliteten hos kvinnor

1. Hallon (Rubus idaeus) kan hjälpa till att stärka musklerna i livmodern. De bidrar också till att öka progesteronnivåerna, vilket hjälper till att förhindra missfall och andra komplikationer under graviditeten.

2. Rödklöver (Trifolum pratense) innehåller stora mängder fytoöstrogener som kan hjälpa kvinnor med hormonella obalanser. Växten är även bra för kvinnor med oregelbundna menscykler, vilket kan göra det svårt att kontrollera fertiliteten.

3. Nässlor (Urtica dioica) är bra för människokroppen eftersom de stärker livmoderväggarna och njurarna. De avgiftar naturligt kroppen och tar bort skadliga substanser som gör det svårare att bli gravid. Lägg nässlorna i kokande vatten och låt stå under natten med lite honung.

Par som kramas

4. Ginseng (Angelica Sinensis) är en populär medicinsk växt, speciellt i Asien. Den hjälper kvinnor att reglera sin menscykel och ägglossning samt stärker livmoderväggarna. Så snart mensen börjar måste du dock undvika att dricka avkok på ginseng.

Växter och avkok för att förbättra fertiliteten hos män

5. Damiana (Turnera difusa) är utmärkt för att öka sexlusten hos män, även om kvinnor också kan använda den. Egenskaperna främjar den sexuella hälsan och förhindrar för tidig utlösning samt impotens, två faktorer som försvårar befruktningen.

6. Tiggarnöt (Tribulus terrestris) stärker mannens reproduktiva system samt förbättrar spermans kvalitet och behandlar impotens. Män kan dricka växten som te eller avkok, men den finns också i kapselform.

7. Fjärilsranka (Schisandra chinensi) är en annan medicinalväxt som ofta används i kinesisk medicin. Precis som tiggarnöten ökar växten spermaproduktionen samt främjar också testiklarnas och njurarnas hälsa. Den kan ätas rå, torkad, kokt eller som ett avkok.

8. Pausinystalia johimbe är vanligtvis känd som yohimbe och anses vara ett naturligt afrodisiakum. En av de främsta fördelarna är att växten återställer blodflödet i könsorganen. Män kan också använda den för att behandla impotens och för att öka sexlusten.

Växter som förbättrar fertiliteten hos både män och kvinnor

9. Lakrits avgiftar och reparerar cellerna i levern och hela det endokrina systemet. Det har också en positiv effekt på immunförsvaret och hjälper till att reglera hormonbalansen. Som om det inte vore nog är lakritsroten även bra för att balansera blodsockernivåerna, och har även anti-inflammatoriska egenskaper.

Växter och avkok för att förbättra fertiliteten: Par som kramas

Tänk på att dessa växter och avkok inte fungerar på samma sätt för alla. Om du får symptom som oroar dig bör du prata med din läkare för att utesluta eventuella allergier.

Detta kanske intresserar dig
Livmodersfibroider och infertilitet
Att vara mamma
Läs det Att vara mamma
Livmodersfibroider och infertilitet

Hos gravida kvinnor eller kvinnor i fertil ålder kan kraftiga blödningar och magsmärtor vara ett symptom på livmodersfibroider.  • Caglar HG., Selek S., Koktasoglu F., Koyuncu I., et al., Effect of camellia sinensis, hypericum perforatum and urtica dioica on kidney and liver injury induced by carbon tetrachloride in rats. Cell Mol Biol, 2019. 65: 79-86.
  • Roaiah MF., Khayat YI., Gamel SF., Salam MAA., Pilot study on the effect of botanical medicine (tribulus terrestris) on serum testosterone level and erectile function in aging males with partial androgen deficiency. J Sex Marital Ther, 2016. 42: 297-301.