4 appar för att övervaka allergier och matintoleranser

Appar har kommit att ersätta många aspekter av våra liv. Nästan allt vi kan föreställa oss kan vi hantera via en eller annan elektronisk enhet. Och vår hälsa är inget undantag. Det är redan möjligt att övervaka allergier och matintoleranser via appar.
4 appar för att övervaka allergier och matintoleranser

Senaste uppdateringen: 01 november, 2019

Allergier och matintoleranser har blivit vanligare idag.

I en av tre familjer är kosten begränsad på grund av att en familjemedlem inte kan äta vissa livsmedel. Enligt en rapport från Nielsen Holdings plc med titeln “Sensitive Consumer” är allergier och laktosintolerans mycket vanligt förekommande.

För att veta vilka livsmedel som vi eller våra barn är känsliga för måste vi gå igenom minst en allergisk reaktion. Man kan behöva genomföra en serie tester för att utröna en persons alla allergier och intoleranser.

Men nuförtiden är det möjligt att vara lite försiktigare. Appar har till exempel blivit utformade så att de kan berätta hur säker maten man ska äta är för ens egen unika situation.

I den här artikeln delar vi med oss av några nya appar och beskriver hur de fungerar.

Appar för att övervaka allergier och matintoleranser

What can I eat?

kvinna med mobil

Det här är en app med tillgång till en av de största databaserna, med vilken du kan jämföra informationen för cirka 20.000 livsmedel.

Detta gör att du kan bestämma hur sannolikt det är att du får en allergisk reaktion från ingredienser som mjölk, fisk, kräftdjur, fruktos, gluten, mjölk och sesam.

Appen heter “What can I eat?”. I appen kan du skapa din personliga profil och skanna in produktkoder. Appen är utformad så att den kan identifiera ingredienserna i förpackade livsmedel för att identifiera eventuella allergener.

Eftersom appen har varje användares specifika profil kan den berätta för användaren om produkten är säker för honom eller henne att äta. Den här appen är tillgänglig för både Android och iOS-enheter.

Food allergy translator

Den här appen låter användaren översätta namnen på ingredienser som de är allergiska eller intoleranta mot till olika språk. Det är särskilt användbart när du reser till ett annat land eller när du äter importerade produkter.

Food allergy translator finns på fyra språk: engelska, spanska, tyska och franska. Du har dock möjlighet att översätta från upp till 33 andra språk.

Appen fungerar i tre steg, men ger inte mer information om produkten – den översätter bara ingredienserna.

Gratisversionen av appen är dock inte särskilt användbar – det är bättre att betala för den. Det kan vara värt det!

All I Can Eat

Den här appen låter användare välja mellan upp till 6 olika alternativ, inklusive allergier, intoleranser mot laktos, gluten, salicylsyra, fruktos och histaminer.

Den har en lista över livsmedel som är märkta med olika färger beroende på matens kompatibilitet med användaren. Appen markerar osäkra livsmedel som röda och säkra livsmedel som gröna.

Appen går att ladda ned till både Android och iOS-enheter. För Androids heter appen dock My Food Intolerance. Det finns en gratis version och en betald version som kommer utan annonser.

Good for me!

mamma med mobil och baby i knäet
Good for me! är en app som innehåller en katalog på över 50.000 produkter som distribueras av minst 5000 varumärken.

Användare använder appen genom att skanna en produkts etikett och sedan meddelar appen om den är säker att konsumera. Om den inte är säker tillhandahåller appen en lista över säkra alternativ.

Vi vet alla att allergier och matintoleranser kan utgöra en allvarlig hälsorisk. Därför är det viktigt att förebygga episoder genom effektiva rutiner.

Även om appar kan vara ett hjälpsamt redskap rekommenderas att du samtidigt vidtar egna försiktighetsåtgärder. Du bör inte överlåta din hälsa eller en familjemedlems hälsa till en app.

Mobila appar kan underlätta vardagen, men det är alltid bäst att vara försiktig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mousan G., Kamat D., Cow’s milk protein allergy. Clin Pediatr, 2016. 55 (11): 1054-63.
  • Pearlman M., Obert J., Casey L., The association between artificial sweeteners and obesity. Curr Gastroenterol Rep, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.