Kan du gå ner i vikt medan du ammar?

Studier visar att vi faktiskt kan gå ner i vikt medan vi ammar på grund av produktionen av bröstmjölk.
Kan du gå ner i vikt medan du ammar?

Senaste uppdateringen: 27 april, 2020

Vissa kvinnor går enkelt ner i vikt medan de ammar. Det finns dock ytterligare anledningar till att man kanske går ner i vikt så snabbt, som exempelvis specifika vanor eller genetik.

Men det finns saker man kan göra för att snabba upp processen. Även om man kämpar lite mer med att gå ner i vikt kan man nå sina mål genom att hålla koll på sina rutiner.

I den här artikeln kommer vi visa dig att det är möjligt att gå ner i vikt samtidigt som man ammar, och hur man bäst gör det.

Mor som håller barn

Hur kan mammor gå ner i vikt medan de ammar?

Att gå ner i vikt medan man ammar är möjligt, men hur snabbt det går skiljer sig från person till person.

Vissa kvinnor använder bantningspiller, men det rekommenderas inte av specialister. De passerar kemiskt till barnet genom livmodern.

En bra amningsdiet är helt enkelt det bästa för att mammor ska kunna uppnå sina viktminskningsmål.

Det finns inte mycket man behöver undvika i matväg, men ibland finns det livsmedel som kan orsaka problem för barnet och mamman. Strikta dieter rekommenderas inte.

Det är dessutom ett faktum att mammor som ammar är hungrigare än de som inte gör det. De blir speciellt sugna på mat med mycket kalorier, vilket såklart kan leda till viktökning.

Om man inte etablerar ett mål för viktminskningen inom en rimlig tidsplan kan amningens näringsbehov komma att arbeta emot en.

Träning är alltid ett väldigt användbart sätt att gå ner i vikt. Efter att man har fött rekommenderas måttlig träning, och då är det viktigt att ha tillräckligt med energi. Men tyvärr är det vanligt att amningen snor mycket energi.

Den vinnande strategin är att balansera övningar med ett matintag som ger energi till amningen.

Kan man gå ner i vikt bara genom att amma? Experter tror att man bränner 600 kalorier om dagen genom att producera bröstmjölk. Så om man kompletterar amningen med träning och bra näring är det fullt möjligt.

Bebis som ammar

Hur man går ner i vikt under amningen

De kalorier man bränner under amningen motsvarar flera timmar av aerobisk träning. Det är därför en förlängd amningsperiod kan hjälpa med viktminskningen.

Enligt experter är det den främsta anledningen till varför vissa kvinnor säger att amningen är det som har fått dem att gå ner i vikt, men det beror helt på individen.

Å andra sidan måste vi också tänka på att förlusten av kalorier kan ge upphov till svaghet, trötthet, mineralbrist och näringsbrist, för att inte nämna att det påverkar musklerna.

Det finns dock ingen tvekan om att processen i sig har vissa fördelar för att gå ner i vikt.

Vissa studier indikerar att amning dessutom påverkar kroppen positivt i det långa loppet; mammor som har ammat kan faktiskt löpa mindre risk för att drabbas av fetma under de kommande 30 åren.

För att komplettera den naturliga viktminskningen från amning kan du göra följande:

  • Träna i 45 till 60 minuter per dag. Aktiviteter som dans, gång, hopprep eller cykling kan hjälpa till att bränna mellan 300 till 500 kalorier.
  • Öka ditt intag av vätska, så länge som det inte innehåller så mycket socker.
  • Ät frukt och grönsaker, helst råa. Det är ännu bättre om du kan äta skalen.
  • Prioritera magert kött som kalkon och kyckling. Alternativen inkluderar mager fisk som lax och tonfisk.
  • Få i dig mjölkprodukter med låg fetthalt och mycket kalcium.
  • Välj fullkorn.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ferrari N., Graf C., Recommendations for physical actvity during and after pregnancy. Gesundheitswesen, 2017. 79: 36-39.
  • Ki EY., Han KD., Park YG., Relationship between duration of breast feeding and obesity in korean women: the korea national health and nutrition examination survey (KHANES) 2010-2012. Maturitas, 2017. 102: 41-45.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.