Betydelsen av vitamin K under graviditeten

K-vitamin hittar vi främst i gröna bladgrönsaker, men det kan också produceras endogent genom inverkan av bakterier i tarmen. Idag ska vi titta på vikten av vitamin K under graviditeten.
Betydelsen av vitamin K under graviditeten

Senaste uppdateringen: 25 juli, 2021

K-vitamin är ett näringsämne som bakterierna som lever i våra tarmar kan producera. Det har förmågan att påverka blodets koagulation, vilket är varför experter anser att intaget av detta ämne är en viktig aspekt när man bedömer kardiovaskulär hälsa. Nedan ska vi berätta om vikten av vitamin K under graviditeten.

Innan vi börjar måste vi påpeka att näringsbehovet ökar något under graviditeten. Framför allt är det viktigt att öka intaget av vissa vitaminer och mineraler för att säkerställa en korrekt utveckling av fostret.

Betydelsen av vitamin K under graviditeten

vitamin K under graviditeten: gravid kvinna med äpple

Som vi nämner ovan är K-vitamin ansvarigt för att öka blodets förmåga att koagulera. Under normala förhållanden är detta fördelaktigt eftersom det förbättrar sårläkning. I en situation med behandling med antikoagulantia är det dock viktigt att vara försiktig när det gäller intag av detta vitamin.

Samtidigt har vitamin K förmågan att hjälpa till att bilda vävnader och ben. Enligt en studie publicerad i tidskriften Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism, kan regelbundet intag av näringsämnet bidra till att utveckla och upprätthålla en högre bentäthet. Denna process kan vara nyckeln till förebyggande av osteoporos, eller benskörhet.

För att förebygga förlust av bentäthet är det bästa att träna regelbundet med styrkeövningar samt ha ett adekvat intag av kalcium och vitamin D. Vi får inte glömma att detta problem är ganska vanligt hos kvinnor, särskilt efter klimakteriet.

Källor till vitamin K

Vi kan säkerställa att vi har tillräckliga nivåer av K-vitamin i kroppen genom att äta rikligt med gröna bladgrönsaker. Vi hittar stora mängder av detta vitamin i spenat, grönkål, mangold och korsblommiga grönsaker. Dessutom har vi förmågan att syntetisera detta ämne i mag- och tarmkanalen tack vare inverkan av tarmbakterier.

Du bör dock notera att förändringar i mikrobiotans sammansättning kan påverka mikroorganismernas förmåga att producera vitamin K. Därför är det bäst att inkludera både fiber och probiotika i din vanliga kost. Detta säkerställer god biologisk mångfald.

Vitamin K under graviditeten

K-vitamin är ett särskilt viktigt näringsämne för gravida kvinnor. Tack vare dess antikoagulerande egenskaper hjälper det till att förhindra blödningar hos fostret, vilket kan orsaka missfall.

Enligt forskning som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports kan det vara fördelaktigt att äta vitamin K-tillskott under graviditeten i fall då kvinnan har låga nivåer av vitamin K. Men för närvarande är det inte ett av de vanligaste kosttillskotten för gravida kvinnor.

Hur som helst så rekommenderar experter att man överväger att öka intaget vid antibiotikabehandling som pågår under en längre tid. Eftersom denna behandling kan göra att syntesen på tarmnivån minskar, kan det vara en bra idé att ta extra kosttillskott i förebyggande syfte.

Är ett överskott av detta näringsämne giftigt?

K-vitamin klassificeras inte som ett giftigt näringsämne även om det skulle konsumeras i för stora mängder. Det är vattenlösligt av naturen vilket innebär att kroppen lätt kan göra sig av med överskott genom urinen.

I situationer med överkonsumtion är det dock möjligt att se cellskador på grund av interaktionen vid bildandet av glutation, en kraftfull antioxidant. På samma sätt kan leverskador uppträda vid överdrivna doser eftersom detta är den huvudsakliga lagringsplatsen.

vitamin K under graviditeten: gravid kvinna sitter vid frukt och grönt

Ett viktigt näringsämne under graviditeten

Som du nu kan se så är vitamin K ett näringsämne som har stor betydelse under graviditeten. Tack vare detta vitamin kan man hjälpa till att förebygga blödningar hos fostret som kan äventyra dess överlevnad. Detta minskar avsevärt risken för missfall.

Det återstår att klargöra om det är fördelaktigt att rekommendera vitamin K-tillskott för alla under graviditeten, eftersom studier fortfarande inte har gett oss något slutgiltigt svar på detta. Hur som helst bör vi vara uppmärksamma på att detta element också kan ha en gynnsam effekt på bildandet av benvävnad hos fostret.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Brown B, Wright C. Safety and efficacy of supplements in pregnancy. Nutrition Reviews. Octubre 2020. 78 (10): 813-826.
  • Centros para el Control y Desarrollo de Enfermedades. Preguntas frecuentes: la vitamina K y la inyección de vitamina K al nacer. U. S. Department of Health and Human Services. Octubre 2019.
  • Fusaro M, Mereu MC, Aghi A, Iervasi G, Gallieni M. Vitamin K and bone. Clin Cases Miner Bone Metab. 2017 May-Aug;14(2):200-206. doi: 10.11138/ccmbm/2017.14.1.200. Epub 2017 Oct 25. PMID: 29263734; PMCID: PMC5726210.
  • Kellie F. J. Vitamin K supplementation during pregnancy for improving outcomes. Cochrane Database System Reviews. Junio 2017. CD10920.
  • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Vitamin K. U. S. Department of Health and Human Services. Marzo 2021.
  • Shahrook S, Ota E, Hanada N, Sawada K, Mori R. Vitamin K supplementation during pregnancy for improving outcomes: a systematic review and meta-analysis. Sci Rep. 2018 Jul 30;8(1):11459. doi: 10.1038/s41598-018-29616-y. PMID: 30061633; PMCID: PMC6065418.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.