8 kryddor som är förbjudna under graviditeten

Det finns en rad kryddor som är förbjudna under graviditeten, eftersom deras konsumtion kan orsaka missfall och andra problem.
8 kryddor som är förbjudna under graviditeten

Senaste uppdateringen: 12 oktober, 2021

Det finns en grupp kulinariska kryddor som är förbjudna under graviditeten, eftersom intag av dem kan orsaka komplikationer hos både modern och barnet. Några av dessa stör fostrets korrekta utveckling, medan andra kan orsaka missfall.

Av denna anledning är det viktigt att identifiera dem och eliminera dem från din kost så snart som möjligt. Nedan berättar vi varför.

Kryddor som är förbjudna under graviditeten

Normalt är en regelbunden konsumtion av kulinariska kryddor en mycket hälsosam vana. Detta beror på att de består av ett stort antal fytonäringsämnen, som fungerar som naturliga antioxidanter och hjälper till att förhindra vissa sjukdomar. Men under graviditeten kan de orsaka problem, och därför är det bäst att undvika dem.

1. Muskot

Denna ingrediens innehåller ett ämne som kallas myristicin , vilket kan orsaka hälsoproblem när det konsumeras i överskott. Bland dem neurologiska och psykiatriska symptom, som beskrivs i en studie publicerad i tidskriften Complementary Therapies in Medicine.

I alla skeden av livet är det viktigt att inte överskrida dess användning. Men under graviditeten är det bäst att undvika den helt. På så sätt undviker du eventuella skador på fostret.

Färskmalen muskotnöt.

2. Cayennepeppar

Cayennepeppar orsakar inte negativa hälsoeffekter när du konsumerar det med måtta. Det är dock möjligt att halsbränna och sura uppstötningar som är typiska under graviditeten förvärras. Därmed är bäst att undvika cayennepeppar helt.

3. Kanel

Denna krydda rekommenderas vanligtvis starkt för personer med metabola sjukdomar på grund av dess hypoglykemiska egenskaper. Under graviditeten måste det dock begränsas eftersom det har en avslappnande effekt på livmoderns glatta muskler (myometrium) och detta ökar risken för missfall eller för tidiga födslar.

4. Kummin

Kummin är en annan av kryddorna med abortförmåga om gravida kvinnor äter den i höga doser. Det är bäst att undvika dess närvaro i kosten för den gravida kvinnan, särskilt när det gäller koncentrerade former eller som en olja. Det är mycket säkrare att använda det i pulverform om du vill lägga till det i beredningen av vissa rätter.

5. Lakrits

En annan av de kryddor som är förbjudna under graviditeten är lakrits (glycyrrhiza). Detta ämne kan orsaka vissa förändringar i barnets hälsa i framtiden, enligt forskning publicerad i American Journal of Epidemiology.

6. Fänkål

Fänkål kan orsaka missfall i höga doser, samt utsätta kvinnor för hjärtarytmier och sömnlöshet. Även om det inte finns några fasta bevis i detta avseende, är det bäst att ta bort denna krydda från kosten under graviditeten.

7. Timjan

Under de första tre månaderna av graviditeten bör kvinnor undertrycka konsumtionen av timjan. Sedan kan de återinföra det i kosten under strikta medicinska indikationer. Detta beror på att förändringar kan ske i utvecklingen av fosterorganen, en process som huvudsakligen sker under första trimestern.

8. Salvia

Salvia kan orsaka arteriell hypertoni eftersom den innehåller tujon bland dess komponenter . Förutom att gynna denna sjukdom kan detta ämne orsaka missfall under graviditeten, så det är bäst att undvika det helt.

En salviaväxt.

Akta dig för kryddorna som är förbjudna under graviditeten!

Som du har sett finns det flera kryddor som gravida kvinnor inte bör äta. Annars kan du uppleva förändringar i din och ditt barns hälsa.

Du måste komma ihåg att du under graviditeten måste ta hand om kosten mer än någonsin. Det är absolut nödvändigt att du förstärker intaget av vissa livsmedel och minskar andra för att säkerställa att ditt ofödda barn utvecklas korrekt. Om du förtär felaktig kost kan resultatet bli dödligt.

På samma sätt måste du öva extrema åtgärder när det gäller livsmedelshygien och inte äta rå mat. Detta kan öka risken för mag-tarminfektioner under en mycket känslig period av ditt liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.