Vad är foglossning under graviditeten?

Vad är foglossning under graviditeten?

Senaste uppdateringen: 17 augusti, 2019

När förlossningen närmar sig är det vanligt att gravida kvinnor upplever obehag kopplat till bäckenringens broskfogar, eller foglossning. Fortsätt läsa för att upptäcka orsaken till smärtan och vad du kan göra för att lindra symptomen.

Symfys och foglossning

Symfysen, eller blydgfogen, symphysis pubis på latin, är brosket som sammanfogar de två delarna av bäckenet. Vanligtvis är denna koppling väldigt fast och förkalkad.

Men under graviditeten släpper kvinnans kropp ut hormoner, som relaxin, som gör broskfogen mer flexibel. Denna flexibilitet ger mer plats för barnet när det är dags för förlossning.

gravid kvinna med foglossning

Vad är foglossning under graviditeten?

Smärta i blygdbensfogen är en av de vanligaste smärtorna kvinnan kan uppleva under de sista månaderna av graviditeten. Det är en smärta i bäckenet, eller mer precist i den broskfog som håller samman det.

Gravida kvinnor kan uppleva smärta i framkanten eller bak på bäckenet. Detta obehag kan vara subtilt, akut, stickande, lätt eller progressivt.

Den resulterande smärtan kan försvinna inom några minuter, eller så kan den hålla i flera dagar.

Smärtan sitter specifikt i ljumsken och bäckenet, men kan även stråla ut mot höfterna, ryggen och mot inre och yttre låren. Det kan göra det svårt att hitta en bekväm position, särskilt på natten när man försöker sova.

Hur man behandlar obehag och smärta i samband med foglossning under graviditeten

Obehag kopplat till foglossning under graviditeten har att göra med hormonella förändringar och trycket från en växande bebis. Det försvinner efter förlossningen, men kan ta flera månader att försvinna helt.

Det finns dock flera saker den gravida kvinnan kan göra för att lindra smärtan.

Ha en bra hållning

Det bästa sättet att undvika symptom på foglossning under graviditeten är att ha en bra hållning. När du står eller sitter är det viktigt att hålla dig så rak som möjligt, med benen i linje med höfterna.

När du sover kan du lägga en kudde mellan knäna för att hålla bäckenet i linje med resten av kroppen. När du ställer dig upp ska du göra det långsamt och försiktigt.

gravid kvinna med foglossning

Samtidigt bör du undvika att lyfta tunga föremål eller utföra övningar som ökar trycket på bäckenet.

Försök att träna

Att sitta eller ligga ner hela dagen kan göra saken värre. Gör därför lågintensiva övningar som du känner dig bekväm med. Till exempel är simning bra. Belastningen på kroppen från din kroppsvikt minskar under vattnet.

Lågintensiv träning hjälper dig att stärka bäckenet och buken. Stretchövningar kan också hjälpa dig att sova bättre och återhämta dig snabbare efter att ha fött ditt barn.

Använd fotriktiga skor och överväg ett foglossningsbälte

Fråga din läkare om ett foglossningsbälte som kan minska trycket på bäckenbenet. Det hjälper till att ge bättre balans och minskar de smärtor som uppstår vid foglossning.

Undvik också att ha på dig högklackat, stå upp eller sitta med benen i kors under långa perioder, samt att lyfta tunga föremål.

Behandlingar utan medicinering

Läkare bör endast rekommendera medicin som en sista utväg. Försök därför att applicera värme eller kyla på det drabbade området och ta reda på vad som bäst lindrar just din smärta.

Ett varmt bad kan också hjälpa dig att slappna av och göra dig redo att sova på kvällen. I de mest allvarliga fallen kan du prova fysioterapi eller sjukgymnastik och lokaliserad massage.

Sammanfattningsvis kan hormonella förändringar och tryck på livmodern ge obekväma symptom relaterade till blygdfogen.

Det är en mycket vanlig åkomma som du kan lindra genom att följa råd från din läkare. Om symptomen kvarstår är det viktigt att du talar med din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ball, D. D. (2008). Biomecánica de la pelvis. Mediagraphic.
  • Freire Vila, E., De La Iglesia López, A., Del Corral Lorenzo, C., & Canedo Carballeira, M. E. (2010). Dolor pélvico en la embarazada. Disfunción de la sínfisis púbica. Revisión de la literatura. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor. https://doi.org/10.1016/j.resed.2010.08.001
  • Robledo Acinas, MM; Sánchez Sánchez, J. (2013). Determinacion de la edad por el estudio de la sinfisis púbica, carilla auricular y acetábulo en el coxal. Gac. Int. Cienc. Forense

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.