10 intressanta fakta om din hud när du är gravid

Det är viktigt att återfukta din hud, dricka mycket vätska och undvika värme när du är gravid. Läs mer i dagens artikel.
10 intressanta fakta om din hud när du är gravid
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 21 januari, 2023

Under graviditeten kan din hud presentera förändringar som är karakteristiska för tillståndet. Även om de inte är allvarliga så är det bra att känna till dem för att veta hur man hanterar dem. Med det i åtanke vill vi dela med oss av ett antal intressanta fakta om din hud när du är gravid.

Intressanta fakta om din hud när du är gravid

Huden är kroppens största organ och har förmågan att anpassa sig till olika situationer och miljöer. Faktum är att din hud under graviditeten kan manifestera ett antal olika förändringar som du kanske inte är medveten om.

1. Övergående abdominal hyperpigmenterad linje

Före graviditeten är det som kallas linea alba osynlig och går vanligtvis obemärkt från naveln till pubis. Däremot mörknar den under graviditeten och får då namnet linea nigra. Strecket uppträder vanligtvis runt andra trimestern på grund av hormonella förändringar.

2. Ökningar i hudens lyster

Huden hos gravida kvinnor kännetecknas av en speciell lyster eller glöd. Å ena sidan beror detta på hormonella förändringar som stimulerar produktionen av talg från talgkörtlarna, vilket förklaras i en publikation i Indian Journal of Dermatology, Veneorology and Leprology. Å andra sidan ökar blodflödet i de ytliga hudlagren, vilket också ökar syresättningen av hudcellerna.

3. Värmeutslag är vanliga

Hudutslag utlöses av svettningar och som ett resultat av värme. Det är också vanligt att kliande utslag uppstår i bukregionen, och de kan sprida sig till ben, skinkor och armar. Dessa typer av utslag är dock inte farliga.

En gravid kvinna kliar sig på magen.
Uppkomsten av utslag i bukområdet och andra delar av kroppen är vanligt under graviditeten. Det här är utslag som inte är allvarliga.

4. Fläckar eller födelsemärken dyker upp

Fläckar av olika slag är också vanliga, särskilt i ansiktsområdet. Även om dessa vanligtvis försvinner efter förlossningen så är det bäst att försöka förhindra dem genom daglig och frekvent användning av solskyddsmedel.

Hyperpigmenterade fläckar uppträder, i de flesta fall, under de två sista trimestrarna av graviditeten. De kan också uppstå på grund av den associerade genetiska faktorn.

5. Akne är karakteristiskt

Mindre akneskador är vanliga under de första månaderna av graviditeten. Men hos kvinnor som redan hade akne innan de blev gravida kan tillståndet faktiskt förbättras i och med graviditeten.

Den troliga orsaken är den ökade talgproduktionen från talgkörtlarna.

6. Huden drabbas av mikroskador

Bristningar dyker ofta upp på olika delar av kroppen under graviditeten. De genereras av en bristning av kollagen- och elastinfibrer som ett resultat av plötslig eller överdriven sträckning av huden.

De områden som mest sannolikt drabbas är bröst, mage, lår och skinkor. Till en början är de lila och blir sedan vitaktiga.

7. Bristningar särskiljs efter plats

Huden genomgår olika läkningsprocesser i olika delar av kroppen. Inför en faktor som angriper den börjar reparationsprocesserna, men hastigheten och intensiteten varierar beroende på kroppens region. Nack- och bröstområdena är ett av de områden som har störst risk att utveckla hypertrofiska eller keloida ärr.

En gravid kvinna smörjer in sin mage.
Under graviditeten kan bristningar dyka upp på olika delar av kroppen på grund av att huden sträcker sig. Buken, låren och skinkorna är vanligtvis de mest drabbade områdena.

8. Din hud har ett minne

Fläckarna orsakas av förändringar av pigmentceller, dvs. melanocyter. När de har behandlats och deras pigmentering har minskat kraftigt, förblir deras information latent och kan bli pigmenterad igen under graviditet eller solexponering.

Därför rekommenderar American College of Obstetricians and Gynecologists ständig användning av solskyddsmedel och att undvika långvarig exponering för ultravioletta strålar.

9. Hudens tjocklek varierar i olika områden

Tjockleken på hudytan skiljer sig beroende på området i fråga. Till exempel är huden på buken tunn så att barnet ska kunna utvecklas ordentligt, medan huden på fotsulan är tjockast.

Huden fungerar som en skyddande barriär för kroppen, varmed dess tjocklek är olika i varje område. Även längs hela dess längd varierar andra egenskaper hos huden, så som färg och struktur.

10. Din bästa allierade är solkräm

Solskyddsmedel bör användas kontinuerligt för att skydda hudytan och de hyperpigmenterade fläckarna som kan uppstå. Vi rekommenderar bredspektrumfilter som ger skydd mot UVA- och UVB-strålar, med en solskyddsfaktor (SPF) på 30 eller högre.

Mineralsolskyddsmedel är de mest rekommenderade för gravida eller ammande kvinnor. Det ska appliceras 15 minuter före exponering för ultravioletta strålar och appliceras igen varannan timme.

Hudvård är grundläggande

Det är inte lätt att veta vilka förändringar som kommer att uppstå på din hud när du är gravid, men vissa kan enkelt förhindras.

Det är bäst att återfukta huden dagligen med krämer – speciellt på buken – drick mycket vätska och undvik värmen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.