Varför får man hudbristningar när man är gravid?

Varför får man hudbristningar när man är gravid?
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Kvinnans kropp går igenom flera förändringar under graviditeten, både fysiska och emotionella. Vissa av de fysiska förändringarna kan man inte göra något åt, vilket också kan orsaka emotionella ärr. Detta är ofta fallet när man drabbas av hudbristningar när man är gravid.

Dessa märken kan uppstå på magen eller andra delar av kvinnans kropp när huden sträcks och då den inte är tillräckligt elastisk.

Kroppen går igenom stora förändringar när man föder barn. Alla ens rutiner måste omordnas, vilket inkluderar både sömn och fritid. Kroppen i sig kommer såklart också gå igenom förändringar, och hudbristningarna är en av dessa.

Många kvinnor förstår att hudbristningar är en del av processen, men det finns samtidigt många kvinnor som känner att de skäms.

Under graviditeten sträcks huden ut och det är vad som gör att märkena uppstår. De visar sig för det mesta runt magen eftersom den har vuxit mer än andra delar av kroppen p.g.a. barnet.

“Hudbristningarna har inte förstört din kropp. Du är en tiger som har förtjänat sina ränder.”
-Anonym-

Hudbristningar börjar som ränder, men över tid kan de bli silvriga och till och med vita. Den goda nyheten är att man i vissa fall kan motverka hudbristningar eller reducera dem.

Det är därför av största vikt att du vidtar lämpliga åtgärder under själva graviditeten innan hudbristningarna ens har uppstått. Ta hand om din hud, se till att återfukta den med lämpliga produkter och massera magen för att undvika hudbristningar, alternativt reducera dem.

Men varför uppstår hudbristningar från första början?

Varför får man hudbristningar när man är gravid?

Mage med hudbristningar.

Hudbristningar uppstår när magen börjar växa betydligt snabbare än huden, vilket gör att de elastiska fibrerna under ytan bryts. Detta är vad som skapar de fruktade hudbristningarna.

De två vanligaste områdena är magen och brösten, men bristningar kan också uppstå på överarmarna, underarmarna, rumpan och låren.

Till en början ser de lila eller rödaktiga ut, men därefter bleknar de och blir gråa eller vita. Anledningen till att de till en början är röda är att de då innehåller blod.

Uppskattningsvis 90% av alla kvinnor kommer utveckla hudbristningar under den sjätte eller sjunde månaden av graviditeten.

Genetiken är avgörande för om du kommer drabbas av hudbristningar. Om din mamma fick hudbristningar när hon var gravid kommer du antagligen också drabbas.

Hudbristningarnas färg kommer bero på din hudton. Om du har väldigt blek hud kommer du antagligen få dem tidigare under graviditeten, och de kommer även synas mer.

Om du har mörkare hud kommer du kanske inte få hudbristningar alls, eller bara till viss del. Hud med en högre nivå av melanin tenderar att vara mer flexibel.

Det finns metoder för att motverka och behandla hudbristningar när man är gravid, men det är inte alltid de fungerar för alla. Det finns ingen metod som garanterat kommer ge resultat. Man bör dock vara medveten om att hudbristningarna kommer bli mindre synliga över tid.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.