Hur man behandlar akne under graviditeten

Akne under graviditeten kan vara besvärande för en del kvinnor. Lyckligtvis går det att förebygga och behandla problemet.
Hur man behandlar akne under graviditeten
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Under graviditeten får många kvinnor en speciell lyster i ansiktet på grund av höga nivåer av återfuktning och fuktretention i huden. Dessutom sker det ett ökat intag av vitaminer och mineraler som transporteras till moderkakan. Men å andra sidan kan en del, på grund av en hög hormonell aktivitet, istället för att få en blank och slät hud bli drabbad av finnar. Med det i åtanke kommer vi i den här artikeln att beskriva hur man behandlar akne under graviditeten.

Akne under graviditeten

Problematiken beror på att det hos vissa kvinnor sker en ökad produktionen av talg och pigmentering på grund av en överstimulering av hormoner, vilket kan orsaka akne under graviditeten. Även om det är ovanligt att drabbas av akne under graviditeten så kan det verka som en onödig börda när det läggs till andra graviditetssymptom som viktökning, illamående och kräkningar, trötthet och hormonellt betingade humörsvängningar.

Akne under graviditeten uppstår främst under första och andra trimestern, en tid då det förekommer ovanligt höga nivåer av könshormoner. Om akne inte utvecklas under första trimestern, är det osannolikt att det uppstår under andra eller tredje trimestern. I vissa fall där det utvecklas kan fallet bli allvarligt, men det brukar gå över av sig självt cirka tre månader efter barnets födelse.

Är det möjligt att förhindra akne under graviditeten?

Verkligheten är att akne inte alltid kan förebyggas, men det finns enkla saker du kan göra för att behandla akne när det väl dykt upp under graviditeten. Det är bäst att följa en hälsosam kost samt att ta prebiotika och probiotika. I de flesta fall kan akne hanteras korrekt med produkter för personlig vård som innehåller ingredienser som lokal salicylsyra och azelainsyra. Om du är osäker på om du kan använda en produkt under graviditet, kontakta då din läkare.

En kvinna tittar på sitt ansikte i en spegel.

Fler tips för att behandla och förbättra akne under graviditeten

Vad kan du göra

För att ta väl hand om din hud och undvika att få finnar bör du ha några tips i åtanke som du kan dra nytta av dagligen under graviditetens första månader. Om du har finnar, eller för att undvika att få dem om du märker att talg börjar utsöndras i ansiktet, gör då följande:

 • Håll din hud väl återfuktad. Leta efter fuktkrämer, salvor eller lotioner som innehåller hyaluronsyra och vitamin E.
 • Välj produkter med antioxidantingredienser, såsom vitamin C. Detta förbättrar hudens barriäreffekt för hudvård och främjar hudcellsomsättningen.
 • Använd en bra solkräm för ansiktet.
 • Ta probiotika.
 • Drick mycket vatten.
 • Ät färsk frukt och färska grönsaker.
 • Börja med ansiktsbehandlingar så snart som möjligt efter att barnet har fötts för att återställa din huds hälsa.
 • Tvätta ansiktet noga varje dag.
En kvinna som rör en finne på hakan med en bomullspinne.

Vad man inte ska göra

Precis som det finns några tips som du bör tänka på för att ta hand om din hud, finns det även andra aspekter som du bör undvika. På så sätt kan du att ge din hud bästa möjliga vård:

 • Kom ihåg att riva eller klämma finnar kan orsaka ärrbildning.
 • Rengör inte ansiktet för ofta, annars kan det utsöndra mer talg, eller så kan du torka ut huden för mycket.
 • Undvik att använda peeling-tvål eller skrubbar som torkar ut din hud. Det är bättre att välja produkter som innehåller alfa-hydroxisyror, såsom mjölksyra och glykolsyra.
 • Utsätt inte ditt ansikte för mycket sol utan skydd.
 • Undvik att röra ditt ansikte med smutsiga händer.

Genom att följa dessa tips för att behandla akne under graviditeten kommer du att kunna få välvårdad hud och även om du får några finnar kommer du att undvika att de blir för många, eller att förvärras över tid. Om du har några tvivel om hur du tar hand om din hud, tveka inte att fråga din läkare eller hudläkare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.