Fett hår under graviditeten: varför sker det och vad kan man göra?

Det är vanligt att uppleva fett hår under graviditeten. För att förhindra detta följer här några rekommendationer.
Fett hår under graviditeten: varför sker det och vad kan man göra?

Senaste uppdateringen: 10 september, 2022

Fett hår under graviditeten är en av de fysiologiska processerna som uppstår när man som kvinna bär på ett barn. Faktum är att ungefär 90 % av kvinnorna kommer att upptäcka förändringar i hår, naglar och hud.

Så här förebygger du det och får ett lätt och luftigt hår igen. Är du intresserad?

Orsaker till fett hår under graviditeten

Under graviditeten orsakar ökningen av placentahormoner förändringar i kvinnors hår. Därmed ökar utsöndringen av talg i hårbotten och detta påverkar hårets utseende.

Talgkörtlarna producerar olja som skyddar hudens yta, men när de blir inflammerade tenderar de att orsaka hudförändringar. Om hårbottenkörtlarna blir inflammerade, kommer inte bara håret att bli fett, utan huden kommer lätt att flagna, med skorpbildning, mjäll och irritation som följd.

Några av de andra förändringarna som sker med håret under tredje trimestern inkluderar följande:

 • Ökad hårtjocklek: Det är vanligt att håret uppvisar en ökad tjocklek under graviditeten. Hårskaftet kan till och med ha en ökad diameter. Dessa förändringar ger den ett mer kraftfullt och hälsosamt utseende.
 • En ökning av mängden hår: Hårväxt, såsom hirsutism och hypertrichosis, löser sig av sig själva efter förlossningen. Dessa förändringar orsakas av ökade nivåer av androgener och östrogener under graviditetens sista trimester.
En kvinna med fett hår.
Om du tidigare haft torrt hår kommer talg att gynna dig och du får glansigare, mer näringsrikt hår. Men om du hade normalt hår kommer du att märka mer fett hår och detta kan vara besvärande.

Du kanske är intresserad av: En skönhetsguide under graviditeten

Hur man hanterar fett hår under graviditeten

När gravida kvinnor märker att deras hår blir fetare finns det några rekommendationer som kan hjälpa och minska detta tillstånd, allt enligt American Academy of Dermatology Association:

 • Försök att öka tvättfrekvensen och välj ett schampo som är milt och har ett neutralt pH-värde så att det inte genererar irritation i hårbotten. Flytande tvål hjälper till att ta bort överflödigt talg, såväl som rester av kosmetiska produkter och smuts.
 • Det är bäst att tvätta håret med ljummet vatten och utföra mild, cirkulär massage på hårbotten. Detta kommer att stimulera cirkulationen och blodflödet i området. Försök att undvika att använda naglar eller skapa onödig friktion mot lockarna, eftersom aggressiv tvätt kan irritera hårbotten och göra att mer olja genereras.
 • Användning av plattång och fön rekommenderas inte eftersom de kan irritera och skada den känsliga hårbotten. Det är istället bäst att torka håret försiktigt med en handduk eller låta det lufttorka så att det får en naturlig struktur.
 • Att använda närande hårinpackningar flera gånger i veckan håller håret starkt och mindre benäget att gå sönder.
 • Använd hårbalsam ordentligt, det vill säga lägg det bara på ändarna av håret och skölj väl så att det inte ser fett ut efteråt.
 • Att ta hand om din kost och välja mat som inte är ultrabearbetad hjälper till att upprätthålla ett gott hälsotillstånd. Återfuktning och intag av frukt och grönsaker är mycket viktigt under graviditeten.

Naturliga oljor skyddar håret och är relevanta för en frisk hårbotten och lyster i håret. Dessutom bör du vara mycket försiktig med kosmetiska produkter som används under graviditeten, eftersom vissa kan vara kontraindicerade eller kan irritera och förändra huden. Rådgör därför alltid med en hudläkare innan du använder dem.

Fett hår och klåda under graviditeten

En mycket fet hårbotten kan orsaka irriterande klåda och eksem. Mjäll är ofta orsaken till en fet och kliande hårbotten. Dessa är några av de vanligaste orsakerna till en kliande hårbotten:

 • Allergiska reaktioner mot vissa kemikalier som finns i hårprodukter, eller andra externa utlösande faktorer, såsom ljuskänslighet.
 • Utbrott av dermatologiska sjukdomar som psoriasis eller eksem.

Probiotika tros vara ett bra sätt att minska inflammation i hela kroppen, vilket också kan hjälpa till att kontrollera mjäll och uppblossande eksem.

Samtidigt kan schampon med silikon byggas upp i håret och ge ett fett, smutsigt och tungt utseende. Faktum är att de vanligaste som finns i hår inkluderar följande:

 • Dimetikon
 • Amodimetikon
 • Cyklometikon

Dessutom är det viktigt att skölja och ta bort alla spår av schampo och balsam från håret. Detta kan vara en av orsakerna till en kliande hårbotten.

En gravid kvinna i duschen.
När du duschar är det viktigt att se till att alla tvålrester tas bort från hårbotten för att kontrollera förekomsten av talg.

Fett hår under graviditeten är vanligtvis ett tillfälligt tillstånd

De flesta av hårförändringarna försvinner efter förlossningen, så de kräver ingen symtomatisk behandling utan kan förebyggas med lämpliga hygien- och skötselåtgärder.

Men när håret fortsätter att vara fett under graviditeten, trots ovan nämnda råd, och till och med uppvisar flagad hud eller klåda, då är det bäst att konsultera en hudläkare för korrekt behandling.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Gizlenti S, Ekmekci TR. The changes in the hair cycle during gestation and the post-partum period. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2014 Jul;28(7):878-81. doi: 10.1111/jdv.12188. Epub 2013 May 20. PMID: 23682615.
 • Kim SO, Ah YM, Yu YM, Choi KH, Shin WG, Lee JY. Effects of probiotics for the treatment of atopic dermatitis: a meta-analysis of randomized controlled trials. Ann Allergy Asthma Immunol. 2014 Aug;113(2):217-26. doi: 10.1016/j.anai.2014.05.021. Epub 2014 Jun 20. PMID: 24954372.
 • Tips for healthy hair. [Internet] Disponible en: https://www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/hair/healthy-hair-tips

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.