De bästa frukterna att äta under graviditeten

Frukt innehåller mycket viktiga komponenter som kan hjälpa ditt barn att få bästa möjliga näring under graviditeten. Nedan berättar vi vilka som är de bästa.
De bästa frukterna att äta under graviditeten

Senaste uppdateringen: 29 maj, 2018

Helst ska kvinnor äta minst 3 eller 4 portioner frukt varje dag under graviditeten. Frukt ger olika näringsämnen, fibrer och vitaminer som är mycket fördelaktiga för hälsan, både för den väntande mamman och hennes barn. Men vilka är de bästa frukterna när man är gravid?

Bland de viktigaste vitaminerna i frukt är betakaroten och vitamin C. Bebisar behöver betakaroten för utveckling av celler, vävnad, syn och immunsystem. Vitamin C är viktigt för bildandet av barnets ben och tänder.

Frukt innehåller även kollagen, kalium och folsyra. Kollagen är viktigt för utveckling av ledvävnad. Kalium hjälper till att kontrollera blodtrycket. Och folsyra tjänar till att förhindra neuralrörsdefekter och bidrar till ditt barns hälsosamma födelsevikt.

Därför är det viktigt att du äter frukt regelbundet under graviditeten. Självklart finns det andra livsmedel som du måste inkludera i din kost också, enligt de specifika behoven för just dig och som rekommenderas av din läkare.

Bästa frukterna under graviditeten

Fibrerna i frukt och grönsaker ger även olika fördelar för din kropp, inklusive bättre tarmfunktion. De hjälper till att förhindra förstoppning och hemorrojder, vilket är vanliga problem under graviditeten.

Nedan kommer vi att gå in i detalj om de bästa frukterna som rekommenderas för gravida kvinnor:

  • Aprikoser

Ett av de vanligaste problemen som kvinnor möter under graviditeten har att göra med deras tarmar. Aprikoser har ett högt fiberinnehåll och hjälper till att bli av med förstoppning.

aprikoser under graviditet
  • Hallon

Hallon är en annan av de mest rekommenderade frukterna under graviditeten. De bidrar till att förbättra transporten av syrgas till din bebis. De tillhandahåller också C-vitamin, quercetin och vindruvsextrakt, vilket skyddar ditt barns vävnader. Det gör hallon till en av de mest eftertraktade frukterna för förväntansfulla mödrar.

  • Jordgubbar

Jordgubbar är också mycket fördelaktiga under graviditeten eftersom de bidrar till att förbättra cirkulationen. De ger också en stor mängd vitamin C. Vitamin C hjälper till vid absorptionen av järn och stärker ditt immunförsvar. Det är en bra frukt att ha till hands medan du är gravid.

  • Fikon

Både färska och torkade fikon är utmärkta alternativ för blivande mödrar. Fikon ger dig kalium och andra mineraler som förbättrar nervsystemet och musklerna. Det hjälper till att förhindra problem med högt blodtryck.

  • Ananas

Ananas innehåller kalcium, C-vitamin och andra näringsämnen vars huvudsakliga syfte är att förebygga anemi (även kallat blodbrist). Anemi är ett av de vanligaste problemen som kan uppträda under graviditeten, och ananas kan hjälpa dig att undvika det.

kost under graviditet
  • Äpple

Om du vill stabilisera dina blodsockernivåer under graviditeten är äpplen precis vad läkare rekommenderar. Äpplen hjälper till att hantera dina sötsug och andra begär, samt kontrollera din växande aptit. Det betyder att du inte äter lika mycket choklad eller andra livsmedel som inte rekommenderas när du väntar barn.

  • Päron

Päron är naturlig urindrivande, vilket gör dem till ett mycket hälsosamt alternativ för framtida mödrar. De hjälper dig att undvika upp- och nedgångar i dina energinivåer. De hjälper också till att styra humörsvängningar som är så typiska under graviditeten p.g.a. hormonella förändringar.

  • Vattenmelon

Vattenmelon är rik på lykopen och en antioxidant som skyddar hjärtat och hjärnan. Vattenmelon är en av de bästa frukterna att äta under graviditeten, eftersom den innehåller en stor mängd vatten, såväl som naturliga sockerarter.

  • Grapefrukt

Grapefrukt har en kraftfull alkalisk och antioxidantisk effekt på kroppen, vilket hjälper till att bekämpa fria radikaler. Fria radikaler är ansvariga för många sjukdomar vi lider av idag. Grapefrukt är också en citrusfrukt som håller kroppens pH-nivå balanserad.

Hur mycket frukt borde du äta under graviditeten?

När det är möjligt är det bäst att äta 4-5 dl frukt och 4-7 dl grönsaker varje dag. Här är några exempel på hur du kan fördela detta:

2 dl råa eller kokta grönsaker
1 dl nötter
2 dl 100% frukt eller grönsaksjuice
1 medelstor eller stor frukt (1 apelsin, 1/2 stor äpple)
2 medelstora bananer eller 1 stor banan
2 dl rå, konserverad eller frusen frukt

Det finns knappt några frukter du inte borde äta medan du är gravid, men försök att undvika genmodifierade frukter och välja ekologiskt.

Att få i sig en mängd olika frukter under graviditeten har många fördelar för hälsan och ger en hel del näringsämnen som bebisen behöver till sin utveckling. Inkludera dem i kosten i rekommenderade mängder för att få alla fördelar.

Du kan också lägga till frukter som inte finns på listan, men det är alltid bra att konsultera din läkare om frukter som inte rekommenderas under graviditeten.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.