8 saker att tänka på när du besöker en nyfödd bebis

8 saker att tänka på när du besöker en nyfödd bebis

Senaste uppdateringen: 26 oktober, 2018

Vi har alla upplevt ett besök av en nyfödd bebis vid något tillfälle. Men har du någonsin frågat dig själv om du mötte förväntningarna av barnets föräldrar? Vad är korrekt? Vad är fel?

Hur bör jag bete mig? Kommer jag störa föräldrarna och barnet?

Att besöka en nyfödd

För att ditt besök ska bli en uppskattad stund för de nya föräldrarna och inget som skapar obehag vill vi ge dig några värdefulla råd.

“Idag är vårt hem upplyst och vi har upptäckt varför. Vår nyfödde vill träffa dig.”

Anonym –

Undvik att besöka en nyfödd bebis om du är sjuk

Föräldrar kommer att vara glada att introducera deras nyfödde till familj och vänner. Men det är såklart så, som alla föräldrar, att de försäkrar sig om att deras barn inte blir sjukt.

Därför är det bästa vi kan göra om vi är sjuka – även om det bara är en vanlig förkylning – att vi väntar med att besöka den nyfödde. Dess föräldrar kommer att vara väldigt tacksamma och kommer att ta emot dig med öppna armar så fort du blir frisk.

Ring innan

Ett simpelt telefonsamtal eller SMS försäkrar dig om att ditt besök inte kommer olägligt. Det kanske är dags för bebisen att amma, familjen kanske tar igen förlorad sömn eller så kanske de redan har huset fullt med gäster.

Under de första dagarna är livssituationen delikat och överraskningsvisiter är inte det bästa. Ta reda på i förhand om det är okej med föräldrarna istället för att bara ramla in.

När du besöker en nyfödd

Om du ser en mängd andra besökare, var respektfull

Innan du går in i sjukhusrummet eller en nyfödd bebis rum bör du försäkra dig om att det inte redan finns en massa besökare där. Ibland är det svårt att kontrollera detta, eftersom familj och vänner vill hälsa på och alla olyckligtvis inte ringer innan de kommer.

Därför är det bättre att du går om du tror att ditt besök kommer att bli mer överväldigande än väl mottagligt. Kanske kan du komma tillbaka en liten stund senare.

Väck inte barnet

Detta behövde inte ens sägas. Ingen gillar att väckas när de sover. Nyfödda behöver sin sömn, och det borde alla respektera.

Du bör aldrig väcka ett sovande barn, du bör inte ens föreslå det. Du kanske är nyfiken på vilken färg barnets ögon har men det är barnets behov som kommer i första hand. Din nyfikenhet kan vänta.

Ge inte råd ingen bett om

Om det inte är så att föräldrarna bett om det, bör du inte ge din åsikt om vad som borde eller inte borde göras. Dina råd kan få de nyblivna föräldrarna obekväma och kanske påminna dem om sin erfarenhet.

Kom ihåg att det inte finns ett rätt sätt att uppfostra ett barn, så var respektfull inför metoderna som skiljer sig från dina.

Barnets föräldrar kommer snabbt att lära sig och upptäcka vad som funkar bäst för dem och deras barn. Var respektfull så kan inget gå fel.

Tvätta alltid händerna innan du tar på en nyfödd bebis

Om föräldrarna inte erbjuder dig att hålla bebisen, motstå då impulsen att ta upp den. Beroende på situationen kan du även låta bli att ställa frågan om du får hålla för att inte göra dem obekväma.

Det är sant att en nyfödd bebis tar fram vår mjuka sida och vårt begär att hålla den i våra famnar. Men om du inte fått lov så låt barnet vara.

Om du får chansen att hålla den eller ens ta på den, se till att du precis har tvättat händerna – de måste vara rena. Våra händer är fulla av bakterier och det sista du vill är att den lille ska bli sjuk.

Vart du pussar

Du bör stå emot frestelsen att pussa på barnet när du håller det. Vissa föräldrar har inget emot det medan andra har det. Så för säkerhets skull bör du avstå.

Nyfödd

Om du trots allt pussar barnet så är det bästa stället den nyföddes fötter. Om du pussar bebisens ansikte eller händer kan du ovetande sprida en infektion.

Erbjud en hjälpande hand

Förutom att inte göra de nyblivna föräldrarna obekväma, kan du också erbjuda att hjälpa dem med något. Utan tvekan är de utmattade och har inte tid eller ork till att göra allt som måste göras.

Kanske kan du ta hand om äldre bröder eller systrar, åka och handla, lämna av ett mål mat eller utföra någon hushållssyssla. Du kommer absolut att fungera som avlastning för mamman och pappan.

“Behandla andra som du själv vill bli behandlad.”

Bibeln-

Om du tar initiativet att hjälpa till med vad som än behöver göras, kommer du att ge de trötta och stressade föräldrarna en chans att vila och njuta av sitt nya tillskott till familjen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Information for parents of newborns. Texas Department of State Health Services. Nº 1-36. 12/2015. [Booklet avaiable online].
  • Kollmann, T; Kampmann, B; Mazmanian, S; Marchant, A; Levy, O. Protecting the newborn and young infant from infetious diseases: lesson from immune ontogeny. Immunity 46, March 21, 2017 ª 2017 Elsevier Inc. [Avaiable online].

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.