Glädjen med att föda barn: det är inte bara smärta

Glädjen med att föda barn: det är inte bara smärta
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att föda barn kommer med en länge efterlängtad överraskning, den som du förberett dig på – kanske i en livstid.

Ditt nyfunna moderskap kommer givetvis inte sudda bort all smärta under förlossningen, men den enorma tillfredsställelsen att välkomna ditt barn till världen för första gången är djupare än något du någonsin kommer känna.

Födsel: kolliderande känslor

Det finns lite eller inget i livet som kan jämföras med barnafödselIngen känsla i världen är större än den. Inte att motta ett pris, att ta examen och få diplomet du kämpat för eller att gifta dig med ditt livs kärlek.

Men precis som att du snart kommer uppleva det magiska ögonblicket när du för in ett levande väsen i världen, ditt kött och blod, måste du tackla många timmars lidande, där klockan tycks stanna i och med värkarna.

Att föda en bebis är ett virrvarr av kolliderande känslor. Glädjen med förlossningen och smärtan går hand i hand.

Kvinna tänker på bebis

Förlossning: är den värd smärtan?

Om förlossningen inte var så smärtsam kanske vårt första möte med våra bebisar inte skulle vara lika betydelsefullt.

Våra tydligaste minnen är trots allt av de stunder när vi flyttade våra gränser, vare sig de gällde lycka, sorg eller smärta. Ingen kommer ihåg enkla tider, för stunderna vår hjärna skattade högt är de som lämnade ett märke med sin intensitet.

Om så vore fallet kanske förlossningen inte skulle vara lika värd det. Vårt barn skulle komma till världen utan ceremoni, likt frukt som faller från ett träd.

Födseln är värd att firas

Födseln, det exakta ögonblick när kvinnans graviditet kommer till sin ände och en ny persons liv börjar, är ett ögonblick av gränslös glädje.

Det är ett rus av läkare, barnmorskor, medicin och procedurer (om de krävs). Det är allt den blivande mamman förberett sig på under de senaste 40 veckorna.

Det är en stund av nervositet, desperation och extas som delas av modern och familjen som otåligt väntar. Det är nästan alltid modern som först får överraskningen. Men när bebisen är på väg kommer resten av familjen vänta med sina hjärtan i halsstruparna. Alla väntar på att läkare eller barnmorska ska säga vad de alla vill höra.

“En vacker flicka, fyra kilo! Allt är okej.”

Dessa korta men ljuva ord släpper ut en störtflod av känslor. Pappan klappas på ryggen, morföräldrarna firar jämte fastrar och mostrar. Alla välkomnar den nya familjemedlemmen och glädjen med att föda barn är uppenbar för alla, framförallt för modern.

Glädjen med att föda barn är det viktiga, inte smärtan

Förlossningen är en skrämmande händelse för kvinnor. Förstagångsmammor hemsöks av ovisshet. Kommentarer från andra kvinnor gör inte mycket för att lugna nerverna.

“Smärtan är som inget annat.”
“Jag hade sammandragningar i tio timmar innan mitt första barn föddes.”
“Det värsta var när jag efter 24 timmar ännu inte var tillräckligt öppen, och jag var tvungen att genomgå ett kejsarsnitt.”

Sovande nyfödd

De som redan genomgått det vet vad de har att vända. Beroende på deras upplevelser den första gången kan de känna sig lugnare – eller räddare.

Men vare sig det är första gången eller inte, vare sig hon genomgått en bra födsel eller timmar av smärta, kan nog alla mammor hålla med om något.

Ögonblicket när du ser ditt barn ta sitt första andetag och skriker för första gången kommer du bara ha ögon för det. Alla dina rädslor, nerver och all din stress försvinner.

Lättnaden du känner när din bebis är född går inte att beskriva. Plötsligt slappnar du av och låter denna obeskrivliga blandning av överraskning, förundran och lycka svämma över dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.