Lär dig mer om förlossningens olika faser

Att ha information om förlossningens olika faser innan det är dags kan minska rädlsa och ångest.
Lär dig mer om förlossningens olika faser

Senaste uppdateringen: 12 mars, 2020

Det är viktigt att som gravid informera sig om vad som väntar när den stora dagen närmar sig, till exempel vad som händer under förlossningens olika faser.

Genom att informera sig minskar risken för eventuella missöden, både under graviditeten och förlossningen. Man bidrar till exempel under graviditeten till att minska risker genom att ta kosttillskott, regelbundet besöka barnmorskan och gå på ultraljudsundersökningar. Något man kanske inte tänker så mycket på är att också läsa om själva förlossningen.

Barnets födelse närmar sig

När ett barns ankomst närmar sig upplever många mammor ofta en viss ångest, även om det inte är hennes första barn. Magen har vuxit, hon känner sig tung och hennes ansikte börjar se svullet ut. Det här är då många frågor börjar dyka upp.

Det gäller även om mamman vet att allt har gått bra hittills. Det är naturligt och till och med instinktivt att känna oro allteftersom förlossningen närmar sig.

Gravid kvinna på besök hos barnmorskan.

Under en typisk graviditet finns det vissa tecken och symtom som indikerar att barnets födelse närmar sig. Mammans mage sjunker ner, eftersom bebisen lägger sig på plats, milda sammandragningar blir mer intensiva och frekventa, slemproppen släpper osv.

Det mest uppenbara tecknet på förestående förlossning är när mammans vatten går. Det är en allmänt känd signal att det är dags att åka till sjukhuset. Barnet håller på att födas.

När börjar förlossningen?

Det finns två tidiga förlossningsfaser: förvärkar och sammandragningar.

  • Under förvärkarna sker en förändring i livmodern. Mamman kan uppleva små och oregelbundna sammandragningar som försvinner när hon byter position. Varje kvinna visar olika symptom. Faktum är att samma kvinna kan ha olika symptom från en graviditet till en annan. Dessutom märker vissa kvinnor inte ens att deras förvärkar har börjat. Förvärkar kan vara i några timmar, eller så kan de vara i upp till flera dagar.
  • De “riktiga” värkarna börjar när följande tre villkor har mötts. Livmodern måste ha börjat öppnat sig; det är den förarbetande processen där livmoderhalsen blir längre och smalare. För att värkar ska börja måste livmoderhalsen minska till hälften av sin storlek. Livmodern måste också ha börjat vidga sig och nå 2 till 4 centimeter. Slutligen måste moderns sammandragningar bli rytmiska och komma minst två gånger var 10:e minut. När dessa tre villkor har mötts har värkarna börjat.

Förlossningens olika faser

Den aktiva förlossningen i sig omfattar följande tre faser:

1. Livmodern öppnar sig

Det börjar med att slemproppen stöts ut och livmoderhalsen sakta börjar öppna upp. Fasens varaktighet skiljer sig från en kvinna till en annan. Det finns kvinnor som öppnar sig helt på kort tid, och för andra kan det ta flera timmar.

Det är under den här fasen som en kvinnas sammandragningar blir starkare, frekventare, mer smärtsamma och mer rytmiska. Barnet börjar sjunka genom födelsekanalen.

Mamma med nyfodd bebis på magen.

2. Förlossning

Själva förlossningen börjar när livmodern har öppnat sig helt: 10 centimeter. Nu börjar barnet ta sig ut ur mammans kropp. Kvinnan krystar, och det hjälper barnet att ta sig ut. Den här fasen brukar vara i mellan 1 och 2 timmar.

3. Utstötning av moderkakan

Värkarna slutar inte så snart barnet är fött. Tekniskt sett slutar de i och med att man föder ut moderkakan. Det är viktigt för mamman att den kommer ut helt, då den annars kan orsaka infektion. Läkare inspekterar därför vävnaden efter förlossning för att se till att inget finns kvar i kvinnans kropp.

När moderkakan är ute och du håller din lilla bebis i dina armar är förlossningen över. Genom att informera dig om förlossningens olika faser på förhand bidrar du till att minska din egen rädsla och ångest. Dessutom möjliggör det för blivande mammor – särskilt förstagångsmammor – att möta förlossningen med en lugnare och mer positiv attityd.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.