Förlossningsordbok: 9 ord som du behöver känna till

För kvinnor är förlossningen en unik och oöverträffad upplevelse. I slutet av allt detta känns det som den största prestationen att barnet slutligen vilar i din famn. Även om det kan vara smärtsamt och jobbigt, är det den bästa dagen i en mors liv. Här är en "förlossningsordbok" med nio ord du vill känna till.
Förlossningsordbok: 9 ord som du behöver känna till

Senaste uppdateringen: 18 mars, 2019

Under födseln finns det många kvinnor som inte förstår alla termer som den medicinska personalen använder sig av. Det kan vara oroande att höra så många konstiga ord som de aldrig har hört förut. En liten förlossningsordbok är väldigt användbar.

Och vid tiden för förlossningen är det väldigt viktigt att känna sig lugn och trygg. Men ibland kan det vara en nackdel att inte känna till vad som faktiskt händer. Det är lätt att känna sig nervös om vi är förvirrade av ny terminologi. Därför vill vi här ge dig en grundläggande förlossningsordbok, med några ord som används ofta av läkare under förlossningen.

Förlossningsordbok: vanliga termer

Epidural

Detta är en typ av bedövning som hjälper till att kontrollera smärta vid utvidgningsskedet och hela förlossning. Detta ger god smärtlindring till nedre delen av kroppen. Samtidigt tillåter den kvinnorna att vara vid medvetande under värkarbetet. Det minskar känseln i detta område av kroppen, men tar inte bort den helt.

Epidural ryggmärgsbedövning administreras med en kateter, vilket är ett rör som är mycket tunt, ihåligt och flexibelt. Detta rör sätts in i epiduralrummet, som ligger utanför membranet som omger ryggraden och ryggmärgen. Detta är den mest använda metoden för att lindra smärta under förlossningen.

Kejsarsnitt

Detta är en operation som innebär att läkaren kirurgiskt tar ut barnet från moderns livmoder. Om kvinnan har komplikationer vid en vaginal förlossning, använder man sig av detta förfarande. Det är den sista utvägen som läkare använder sig av för att få ut en baby. Det utförs med ett snitt i underlivet och i den nedre delen av livmodern.

Det finns många anledningar till att en kvinna kan behöva ett kejsarsnitt. Beslutet kommer att bero på den behandlande läkaren. Komplikationerna kan ha att göra med barnet eller mamman. Det vanligaste scenariot är onormal positionering i livmodern eller utvecklingsproblem hos fostret.

För mamman är de största problemen hälsorelaterade, såsom myom på livmodern eller herpes. Det kan också finnas andra allvarliga sjukdomar som hjärtsjukdom och preeklampsi, vilket kan kräva ett kejsarsnitt.

Sammandragningar

Dessa är ofrivilliga och återkommande rörelser i livmoderns muskulatur. Musklerna i livmodern slappnar av och drar ihop sig. Dessa muskler ger upphov till dessa rörelser för att förbereda sig för värkarna. Mindre sammandragningar kan också förekomma under graviditeten. Det är inte en anledning till att vara orolig över detta, eftersom det är helt normalt.

Sammandragningar inträffar under den aktiva fasen av förlossningen. De kan variera och komma med jämna mellanrum eller oregelbundet. Från milda till intensiva och smärtsamma.

navelsträng
Navelsträngen är bandet som förbinder moderkakan med bebisens navel. Dess funktion är att överföra nödvändigt blod och näringsämnen som delas av modern och hennes bebis. Näring färdas genom navelsträngen under graviditeten, fram till födseln. När barnet är fött, klipper barnmorskan av den och moderkakan extraheras också, som kan användas för medicinska ändamål.

Moderkaksavlossning

Moderkakan är det organ som ger näring till fostret genom navelsträngen under de 9 månaderna som graviditeten varar. Det skiljer sig vanligtvis från livmodern efter förlossningen. Om för tidig avlossning uppstår kan detta leda till komplikationer före födseln.

Tång

Detta är ett instrument som används av läkaren om man behöver hjälp att få ut bebisen vid en vaginal födsel. Man använder tången för att hjälpa barnet att förflytta sig genom födelsekanalen så att det kan komma ut. Läkaren kommer att använda dessa för att styra barnets huvud. Mamman kommer då att krysta ut fostret resten av vägen med sina sammandragningar.

Fostervatten

Fostervatten är den gulaktiga vätskan som omger fostret när han eller hon befinner sig i livmodern. Det skyddar den mot eventuell yttre skada och hjälper till att upprätthålla en konstant temperatur. Det låter också fostret flyta runt på ett enkelt och bekvämt sätt, och därmed utveckla sina muskler och lungor.

Graviditetstoxikos

Detta är ett sjukdomstillstånd hos en gravid kvinna. Det är en kombination av en rad sjukdomar, inklusive högt blodtryck och överdriven viktökning. Det är en av de allvarligaste komplikationerna under graviditeten och påverkar 5% av gravida kvinnor.

nyfödda barnets fötter på sjukhuset

För tidig vattenavgång

Det uppstår när fosterhinnorna går sönder innan kvinnan går in i värkarbetet. Denna situation är vidare relaterad till vad vi vet som moderkaksavlossning.

Vi hoppas att du kommer att få god användning av vår förlossningsordbok.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.