Vad är en förlossningsplan och hur skriver man en?

Vad är en förlossningsplan och hur skriver man en?

Senaste uppdateringen: 13 augusti, 2019

Den moderna kvinnan planerar och kontrollerar sin graviditet från den allra första veckan. Men när förlossningen väl börjar kan vad som helst hända. Det är därför bra att skriva en förlossningsplan.

Om du tar dig tid att förbereda din förlossningsplan ordentligt kan den vara till stor hjälp för att se till att din förlossning går som du vill.

Vad är en förlossningsplan?

Även om du kanske redan har bestämt hur du vill att din förlossning ska gå till kan allt bli som bortblåst om en nödsituation uppstår. Risken för det här är mycket större om läkare och barnmorskor inte är medvetna om vad du vill.

Därför är det viktigt att ha en förlossningsplan, eller ett förlossningsbrev, som det ibland kallas. Det ser till att de är medvetna om allt du vill ha. Det är ett dokument som listar alla moderns behov och önskemål kring barnets födelse.

Det finns flera områden där mamman kan få vara med och bestämma hur hon vill ha det. Både vad det gäller henne själv och den nyfödda.

man och gravid kvinna skriver en förlossningsplan

Vad kan inkluderas i det här skriftliga dokumentet?

I din förlossningsplan kan du skriva hur du vill nyttja bedövning, om någon, under förlossningen. Dessutom kan du välja vem som får vara med dig i förlossningsrummet eller be att de inte skiljer dig från barnet direkt efter förlossningen. Du kan skriva om du vill att navelsträngsblodet ska doneras, eller om du vill vänta med att klippa av navelsträngen.

Du kan också bestämma andra aspekter som har att göra med födseln. Till exempel kan du skriva att du inte vill att de ska raka dig, inte ge dig lavemang eller att du själv vill välja position under förlossningens olika stadier.

Det här är alla förfrågningar som inte påverkar läkarna och barnmorskorna, och det påverkar inte din hälsa negativt.

Andra förfrågningar du kan göra i din förlossningsplan

På internet finns det olika mallar och exempel för att ge dig en uppfattning om vilka skriftliga förfrågningar du kan göra. I vissa fall har planen med saker som val av musik du vill lyssna på medan du har sammandragningar. Dessutom kan du välja dina kläder eller andra hjälpmedel, som att ha tillgång till en träningsboll eller förlossningspool.

Du kan också begära att bli informerad vid alla tillfällen om de medicinska ingrepp du står inför. Andra alternativ är att begränsa vaginala undersökningar så mycket som möjligt och undvika att inducera värkarbetet. Du kan också välja om du vill ha kateter eller ej.

Förlossningsplanen bör skrivas under graviditeten

En del gravida kvinnor börjar planera mindre än två månader i förväg, men det är bäst att förbereda din förlossningsplan lite i taget under de nio månaderna som graviditeten varar, med målet att kunna göra förfrågningar som anpassar sig till dig och din bebis behov.

gravid kvinna skriver en förlossningsplan

Om det uppstår komplikationer under månaderna som går kan barnmorskan komma med rekommendationer till mamman för att hjälpa henne att känna sig bättre förberedd för förlossningen. Det inkluderar rekommendationer för vad som kan stå i förlossningsplanen för att just hennes förlossning ska gå som smidigast. Moderns önskningar följs så länge det inte finns risk för henne eller barnet.

Var hittar man mallar?

Det finns många mallar och exempel tillgängliga online. I dessa kan du hitta några av de önskemål som gravida kvinnor kan göra på sjukhuset. Dessutom kan du prata direkt med din barnmorska. Då kan ni gå igenom de önskemål och förfrågningar som är viktiga för dig som person och för din unika situation.

Det är inget fel med att förlita sig på barnmorskorna och vårdpersonalen under förlossningen. De har stor erfarenhet och kunskap. Men ofta är de små detaljerna viktiga för kvinnan och får henne att känna sig bättre och i kontroll över denna omvälvande situation. Det kan minska ångest, oro och stress, något som i sig är fördelaktigt för barnet.

Det är alltid bra att förbereda sig i god tid inför förlossningen. Risken är alltid stor att den inte blir som du tänkt dig, men med en förlossningsplan vet du åtminstone att det fortfarande finns saker du kan kontrollera – och då kanske upplevelsen inte känns lika skrämmande.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.