Blivande mödrar: Fysiologiska förändringar

Blivande mödrar upplever många anatomiska och fysiologiska förändringar. I den här artikeln ska vi titta på vad som händer och varför.
Blivande mödrar: Fysiologiska förändringar
Miriam Barriga Sánchez

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Miriam Barriga Sánchez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Anatomiska och fysiologiska förändringar hos blivande mödrar uppstår på grund av att både hennes kropp och fostret utvecklar nya behov. Dessa förändringar påverkar alla delar av kroppen, men alla kvinnor upplever dem inte på samma sätt. Här tittar vi på vad blivande mödrar kan förvänta sig under graviditeten.

Anatomiska och fysiologiska förändringar hos blivande mödrar

Det reproduktiva systemet

Av alla organ som är involverade i reproduktionssystemet genomgår livmodern de största förändringarna. Den ökar i storlek och når en kapacitet på cirka fem liter och en vikt på 1100 gram vid slutet av graviditeten.

Hos icke-gravida kvinnor sitter livmodern i bäckenet. Under graviditeten blir den ett bukorgan och när den ökar i storlek kan man känna dess nedre del genom buken.

Symfus-funduskurvan är ett av de mest använda måtten för att övervaka livmodertillväxt. Denna tillväxt tillskrivs hormonerna östrogen och progesteron samt fostrets tillväxt.

När graviditeten fortskrider ökar blodflödet till livmodern också för att kunna försörja moderkakan och följaktligen fostret.

Blivande mödrar: gravid kvinna sitter på säng

Andra förändringar i reproduktionssystemet

I livmoderhalsen ökar slemhinnorna där sin sekretion, vilket ger upphov till slemproppen. Denna fungerar som ett försvar mot att mikroorganismer kommer in i slidan.

Livmoderhalsen ökar sin vaskularisering och svullnar upp. Den blir även mjukare (Hegar-tecken) och får en något blåaktig färg.

Vaskulariseringen ökar också i den vaginala regionen och i vulvan, vilket gör att vävnaderna blir svagt uppsvullna och cyanotiska (Chadwicks tecken).

Inför förlossningen blir slidan mer elastisk och den ökar utsöndringen av en tjock, vitaktig flytning. Det sura pH-värdet i denna flytning skyddar mot en mängd olika infektioner, men det är också en god grogrund för svamp. Detta orsakar ofta svampinfektioner (candidiasis) under graviditeten.

Fram till ungefär sju veckor in i graviditeten innehåller en av äggstockarna gulkroppen. Denna upprätthåller den hormonella produktionen som gör att graviditeten kan fortskrida tills moderkakan blir den huvudsakliga hormonproducenten.

Dessutom ökar brösten i storlek, med pigmentering av areola och bröstvårtor och små upphöjningar (Montgomerys körtlar) som blir synliga på bröstvårtorna. Dessa är i själva verket hypertrofiserade talgkörtlar. De första mjölkutsöndringarna kan förekomma runt fjärde månaden av graviditeten.

Som ni kan se kan blivande mödrar förvänta sig en mängd förändringar i deras reproduktionssystem.

Huden

Hormonförändringar ger upphov till majoriteten av hudförändringarna. Blivande mödrar kan uppleva:

  • Hyperpigmentering på buken i linea alba, bröstvårtorna, areolerna och vulvan.
  • Ansiktsfläckar (chloasma gravidarum).
  • Spider naevi i ansiktet, på nacken, extremiteterna och bröstet.
  • Hudbristningar på brösten, buken och skinkorna.
  • Ökad aktivitet i svett- och talgkörtlar.

Metabola förändringar

På en metabolisk nivå kan blivande mödrar också genomgå följande förändringar:

  • Viktökning. Detta beror främst på fostret, ökad blodvolym och interstitialvätska, tillväxten av livmodern och brösten och nya fettdepåer.
  • Kolhydratmetabolism. Graviditeten ökar produktionen av insulin, såväl som vävnadernas resistens mot deras effekter. Perifer glukosanvändning ökar medan glukosproduktionen i levern minskar.
  • Fettmetabolism. Under andra trimestern ökar syntesen och absorptionen av kolesterol och triglycerider, liksom ackumuleringen av fett i vävnaderna.
  • Proteinmetabolism. Tillväxten av fostervävnader skapar en hög efterfrågan på protein.
  • Vattenmetabolism. Upp till sju liter extra vatten hålls kvar i kroppen och fördelas mellan mamman och fostret.

Andningsorganen

Under graviditeten orsakar den ökade östrogenhalten hyperemi i slemhinnan i näspassagen. Detta kan resultera i rinit, nästäppa och näsblod.

Bröstkorgen genomgår också modifikationer under graviditeten. Diafragman rör sig uppåt och bröstkorgens bredd ökar. Dessa förändringar beror på livmoderns tillväxt och på att hormoner får de interkostala ligamenten att bli mer flexibla.

Blivande mödrar: gravid kvinna i park

Det förekommer också förändringar av lungfunktionen:

  • Den funktionella vilokapaciteten och den totala lungkapaciteten minskar.
  • Inandningsförmågan ökar.
  • Andningsfrekvensen ökar något, särskilt i tredje trimestern.

Blivande mödrar: Matsmältningssystemet

Det är vanligt att gravida kvinnor lider av illamående och kräkningar. Detta beror främst på förekomsten och aktiviteten av B-hCG och progesteron (hormoner som verkar under graviditeten).

Munnen genomgår också förändringar på grund av denna hormonaktivitet. Salivets pH sjunker, vilket kan förändra bakteriefloraen. Om man inte är väldigt noga med munhygienen kan det resultera i karies.

Dessutom ökar östrogen vaskulariseringen, vilket kan leda till blödningar och inflammationer i tandköttet.

På grund av dess ökade storlek förskjuter livmodern bukorganen. Detta leder till ökat intra-abdominalt tryck. Progesteron verkar avslappnande på magtarmkanalen så att tarmtransporten blir långsammare. Detta kan orsaka:

  • Halsbränna.
  • Förstoppning.
  • Långsam och tung matsmältning.
  • Diafragmabråck.

Progesteronaktivitet påverkar också gallblåsan. Den tömmer sig långsammare, vilket leder till en tjockare galla. Dessa förändringar kan öka sannolikheten för gallsten.

Blivande mödrar: Urinsystemet

Under graviditeten ökar njurarna i storlek på grund av ökad vaskularisering, interstitium och tomma utrymmen. Dessutom utvidgar sig njurbäckenet och urinledarna.

Dessa förändringar är mer uttalade i höger njure på grund av livmoderns rotation. Det kan observeras från första trimestern. Dessutom orsakar de urinstasis, vilket kan leda till infektioner och njursten.

Livmodern ökar det intravesikala trycket, vilket i kombination med ökad urinutdrivning resulterar i fler dagliga urineringar.

Det endokrina systemet

Hos blivande mödrar inträffar förändringar i segregeringen av olika hormoner, liksom frisättningen av nya. Följande är några av de hormoner som spelar en viktig roll under graviditeten.

Humant koriongonadotropin (hCG)

Detta är ett hormon som produceras av moderkakan, med B-hCG som den underenhet som påverkar graviditeten mest. Nivåerna är mycket höga under första trimestern, innan de minskar och förblir stabila under resten av graviditeten.

Detta hormon påverkar fostrets tillväxt och upprätthåller gulkroppen tills moderkakan kan producera tillräckligt med steroider. Det stimulerar också fetala testiklar att producera testosteron.

Slutligen är hCG det hormon som graviditetstester upptäcker, antingen i blod eller i urin.

Blivande mödrar: gravid kvinna äter vattenmelon

Placentallaktogen (PL)

Detta är ett annat placentalt hormon. Dess uppgifter är att öka lipolysen, öka insulinresistensen, minska glukoneogenesen och öka spridningen av bröstvävnad.

Östrogen och progesteron

Dessa tillverkas också av moderkakan. De är involverade i de flesta förändringar som inträffar under graviditeten.

Gonadotropinfrisättande hormon (GnRH)

Detta är ett hypofyshormonfrisättande hormon som påverkar moderkakans tillväxt. Nivåerna ökar under graviditeten.

Prolaktin

Detta är ett hypofyshormon vars nivåer ökar allteftersom graviditeten fortskrider för att förbereda kvinnans kropp för amningen.

Tyreoideastimulerande hormon (TSH)

Detta hormon produceras i sköldkörteln. Nivåerna sjunker något under första trimestern när hCG ökar (de har en liknande struktur). Därefter återgår nivåerna till det normala.

Blivande mödrar: Det kardiovaskulära systemet

Hos blivande mödrar ökar blodvolymen med 1 500 – 1 700 ml. Denna ökning är anmärkningsvärd, eftersom den ökar plasmavolymen mer än cellvolymen, vilket leder till hemodilution och fysiologisk anemi.

Denna ökning i blodvolym tjänar olika funktioner under graviditeten:

  • Skyddar mot blodförlusten som modern har under förlossningen.
  • Uppfyller nya metaboliska krav.
  • Skyddar mot skadliga effekter av nedsatt venfunktion under graviditeten.

Dessutom ökar antalet leukocyter, medan trombocyterna kan minska något.

Koagulationsfaktorer ökar medan fibrinolytisk aktivitet minskar. Detta, i kombination med blodstasen som produceras av livmodern med avseende på den nedsatta venösa funktionen, ökar risken för tromboembolism.

På en anatomisk nivå flyttar sig diafragman uppåt och hjärtat rör sig framåt och till vänster. Hjärtminutvolymen ökar, liksom hjärtfrekvensen som ökar med 15 – 20 slag per minut.

Slutligen går blodtrycksvärdena inte upp under graviditeten, och i vissa fall de kan till och med minska.

Andra anatomiska och fysiologiska förändringar hos blivande mödrar

Benen och skelettet

Gravida kvinnor tar upp mer kalcium och fosfor, medan de mobiliserar den mängd som redan finns i deras ben för att möjliggöra en korrekt fosterutveckling. Efter förlossningen återgår bentätheten till det normala. Det har bevisats att graviditet inte är en riskfaktor för osteoporos senare i livet.

Muskuloskeletala systemet

Ryggraden accentuerar sin inre kurva för att anpassa sig till viktökning. Vertebrala nervrötter kan bli komprimerade eller omdistribuerade. Dessa förändringar kan leda till smärtor i ryggen.

Blivande mödrar: Fysiologiska förändringar

Immunförsvar

Under graviditeten undertrycks vissa immunsystemfunktioner för att låta en “främmande kropp” (embryot) bo i kroppen.

Sexlust

De ovannämnda förändringarna kan påverka en kvinnas sexlust. Ökad vaskularisering av könsregionen leder till ökad känslighet. Detta kan leda till större tillfredsställelse, eller så kan det tvärtom vara irriterande.

Under normala graviditeter utlöser de sammandragningar som genereras i livmodern under en orgasm inte förlossning då de inte är tillräckligt intensiva.

Till sist

Tveka inte att fråga din barnmorska eller gynekolog om du oroar dig för de förändringar din kropp kommer att gå igenom under graviditeten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Espinilla Sanz, B., Tomé Blanco, E., Sadornil Vicario, M., Albillos Alonso, L. (2016). Anatomía y fisiología del embarazo. Manual de obstetricia para matronas. 2nd ed. Valladolid: DIFÁCIL; 2016. 53-64.
  • Juárez M, et al. Melasma en Atención Primaria. Med fam Andal Vol. 18, Nº.2, octubre-noviembre-diciembre 2017. Disponible en: https://www.samfyc.es/wp-content/uploads/2018/10/v18n2_07_repasandoAP.pdf.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.