Sköldkörtelproblem under graviditeten

Sköldkörtelproblem under graviditeten

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2019

Sköldkörteln utför många viktiga funktioner i våra kroppar. Graviditeten kan ställa extra krav på denna körtel, vilket kan leda till uppkomsten av sköldkörtelproblem för mamman.

Sköldkörtelns funktion är att producera trijodtyronin (T3) och tyroxin (T4). Dessa två mycket viktiga hormoner reglerar ämnesomsättningen och kroppstemperaturen. De bidrar också till hjärnans, hjärtats och musklernas funktioner, liksom andra uppgifter relaterade till fertilitet och reproduktion hos kvinnor.

Efter befruktningen måste dock denna lilla körtel, som ligger precis under Adamsäpplet, arbeta övertid. Sköldkörteln tvingas öka sin produktion av tyroxin. Detta beror på att en del av hormonet överförs till fostret tills barnet producerar sitt eget.

Med andra ord måste sköldkörteln producera tillräckligt med hormoner för både mor och barn. Det finns också andra samband mellan graviditet och sköldkörteln. Fortsätt läsa för att få reda på mer.

T4-hormonet är ansvarigt för att bearbeta de näringsämnen du konsumerar och omvandlar till energi. Men det är också ett hormon som bidrar till bildandet av moderkakan.

Eftersom fostret inte utvecklar sin egen sköldkörtel förrän vid den 12:e veckan av graviditeten, måste modern tillhandahålla nödvändiga hormoner både för sig själv och barnet.

Sköldkörtelproblem och graviditet

Under graviditeten ökar produktionen av T3 med ca 30%, medan produktionen av T4 ökar med cirka 50%.

Koriongonadotropin (hCG), det hormon som detekteras av graviditetstester, är ansvarigt för att stimulera sköldkörteln. Från och med den andra trimestern av graviditeten, ökar östrogen också produktionen av detta hormon.

Förändringar i sköldkörteln före graviditeten, liksom de som uppträder under graviditeten kan orsaka problem under graviditeten.

Under graviditeten ökar produktionen av T3 med ca 30%, medan produktionen av T4 ökar med ca 50%.

Hypotyreos under graviditeten

Hypotyreos kallas tillståndet där sköldkörteln inte producerar tillräcklig mängd tyroxin.

I detta fall ordinerar en medicinsk specialist vanligtvis oral medicin till den blivande mamman för att kompensera för bristen.

En gravid kvinna som upplever denna brist kan också öka sitt jodintag genom att tillsätta jodberikat salt till sin kost. Jodberikat salt ökar produktionen av hormoner.

Undersökning av sköldkörteln

Följande symtom är en indikation på att du kan ha hypotyreos:

 • Trötthet
 • Svaghet
 • Viktökning
 • Förstoppning
 • Muskel- och ledsmärtor
 • Torr hud
 • Sköra naglar och ömtålig hud

Kombinationen av hypotyreos och graviditet kan leda till att fostret utvecklar en struma – eller sköldkörteltumör – då dess egen sköldkörtel växer sig för stor. Dock kommer struman att försvinna några dagar efter att barnet är fött.

Hypotyreos blir farligt under graviditeten när det inte behandlas i tid (före tredje trimestern). En kvinna med obehandlad hypotyreos löper risk för missfall, för tidig förlossning, högt blodtryck och graviditetstoxikos.

Hypertyreos under graviditeten

Motsatsen till hypotyreos är hypertyreos. Hypertyreos avser en produktion av hormoner av sköldkörteln som överstiger den mängd som behövs.

Andelen kvinnor som lider av hypertyreos under graviditeten är mycket låg – endast cirka 2 av 1000 gravida kvinnor.

Vilka är symtomen som indikerar den möjliga förekomsten av hypertyreos under graviditeten? Här är en lista över de vanligaste tecknen:

 • Takykardi
 • Viktminskning
 • Darrningar
 • Oregelbunden tarmfunktion
 • Värmeintolerans
 • Emotionell känslighet
 • Kall, fuktig hud
 • Tillväxt av sköldkörteln
Gravid kvinna gör hjärta med händerna på magen

Behandlingen av hypertyreos under graviditeten innefattar antityroidmedicinering. Denna behandling sätts in för att normalisera hormonnivåerna, både för mor och barn.

Om hypertyreos lämnas obehandlad kan det leda till missfall, takykardi hos fostret, låg födelsevikt eller fosterdöd.

Förebyggande av sköldkörtelproblem under graviditeten

Att upptäcka sköldkörtelproblem tidigt är mycket viktigt. Tidig upptäckt är det mest effektiva sättet att förebygga komplikationer.

Om familjen har en medicinsk historia med sköldkörtelproblem eller om kvinnan har ohälsosamma vanor är det faktorer som du bör ta hänsyn till.

Normalt kommer en läkare att utföra en serie kontroller när en kvinna berättar att hon har för avsikt att bli gravid eller om ett sköldkörtelproblem upptäcks. Detta inkluderar blodprov som mäter hennes hormonnivåer.

Om familjen har en medicinsk historia med sköldkörtelproblem eller om kvinnan har ohälsosamma vanor är det faktorer som du bör ta hänsyn till.

Konsekvenserna av en överaktiv eller underaktiv sköldkörtel under graviditeten kan vara mycket allvarliga. Det finns emellertid ingen anledning att oroa sig eftersom hypotyreos och hypertyreos båda är lätta att diagnostisera och enkla att behandla.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.